Gå direkt till Nyheten (Nationellt bioenergi-institut nästa steg i Lidköping
Pelletsfabrik nyckelroll i koldioxidjakt)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nationellt bioenergi-institut nästa steg i Lidköping
Pelletsfabrik nyckelroll i koldioxidjakt

Publicerad Monday, 20 October 2008, 15:29 av Björn Smitterberg

För drygt två år sedan blev Bengt-Erik Löfgren i Lidköping plötsligt känd som en central person i bioenergiutvecklingen. USA bjöd in honom. Nu två år senare väntar han på att få ett bioenergiinstitut i Lidköping, med syskon i amerikanska delstater.

– Lidköping ligger mitt i den nya energitekniken, vad vi än talar om, säger Bengt-Erik Löfgren, sotaren från Dalarna som kom till Lidköping och startade en firma som utvecklat värmepannorna till att bli effektivare och miljövänligare.

Bengt-Erik Löfgren har på sitt företag ÄFAB i Lidköping samlat på sig kunskaper från alla möjliga forskare och omsatt det i tillämpningar i praktisk bioenergi.

– Men det är ju bara en del. Runt Lidköping finns ju etanol, biogas, vindkraft och allt möjligt. Självklart skall Lidköping vara i centrum – och här agerar kommunledningen och alla dess partier mycket bra. Jag känner att jag har stort stöd.

Efter att i flera år ha utvecklat svenska uppvärmningssystem för bioenergi träffade Bengt-Erik Löfgren den amerikanske ambassadören i Sverige på den speciella handelsdagar som ordnades i Lidköping i augusti 2006. Det blev starten på ett nytt liv. Bengt-Erik Löfgren försöker räkna på fingrarna alla stater i USA han varit i.


Nu sitter Bengt-Erik Löfgren med hela affärsplaner för tre olika stater i USA – stater som vill samarbeta med Sverige om bioenergi i uppvärmningssystem. Bränsle är enligt Bengt-Erik Löfgren inga problem – det finns hur mycket som helst.

– Tillsammans med svenska tillverkare av pannor – de flesta finns i närheten av Lidköping – har vi bildat en förening som skall sälja in svensk teknik i USA. Men vi satsar på ett par, tre stater i taget. Det gäller att forma den svenska tekniken så den passar amerikansk standard, och amerikanska lagar.

– Det här är en enorm marknad men med olika förutsättningar på olika håll. Men jättelik. Bara staten New York är en marknad lika stor som Sverige – i staten finns 1,6 miljoner oljeeldade villor! Det är en enorm marknad för oss som kan erbjuda ett miljövänligt alternativ med driftskostnader som gör att investeringarna betalar sig på ett par år.

Med dagens oljepriser är det faktiskt så. En av hangarerna på Trollhättans flygfält byter nu från olja till biobränsle. Investeringen är jättestor – men genom att oljenotan byts mot pelletsnota betalar sig investeringen på mindre än två år.

– Tyvärr har investeringarna i biobränsleanläggningar gått ner kraftigt i Sverige de senaste åren. Försäljningen av pannor har sjunkit med 80, 90 procent. Kanske ändrar det sig när det nu pekar mot lite sämre tider igen.

Men det handlar inte bara om att sälja idéer till USA. Genom att skapa biobränsleinstitut i USA och förhoppningsvis ett i Sverige lokaliserat i Lidköping kan en idé om att sänka koldioxidutstläppen bli verklighet i Sverige – och även den med centralpunkt i Lidköping.

– Det handlar om att binda koldioxid i träkol och använda det som gödning, säger Bengt-Erik Löfgren. Hela systemet finns redan utvecklat i Georgia i USA.

– 15 procent av det som växer på åkrarna är livsmedel. En stor del av det som blir kvar lämnas för att ruttna – alltså gå upp i luften som koldioxid.

– Genom att pelletera det här kan vi spara kolet, blanda det med andra gödningsämnen och återföra det till jorden på ett sätt som genom fotosyntesen ökar växtligheten och använder mer kol. Resultatet blir en koldioxidsänka som vi så väl behöver.

Träkol binder koldioxid i många, många år. I USA talar man om 5.000 år.

– Vi har en pelletsfabrik i Lidköping som kan komma att läggas ned – men den skulle kunna göra träkolpellets i stället.

Systemet är förstås en komplicerad kemisk och biologisk process, men finns alltså redan och skulle kunna tas till Sverige. Restprodukterna kan användas som fordonsbränsle eller göras plast av.

– Det skulle kunna bli första uppdraget för det nya institutet i Lidköping.

Bengt-Erik Löfgren och de svenska företag som vill exportera till USA har arrangerat bioenergidagar i USA.

– Jag fick sällskap av kommunalrådet Kjell Hedvall och miljöstrategen Yvonne Träff – det är ett stöd jag uppskattar mycket och det var viktigt för Lidköping. Viktigt för Lidköping är också att kommunstyrelsen beslutat hjälpa mig att få ett bioenergiinstitut till Lidköping.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
20 October, 2008 07:14

Bra satsning helt rätt i tid.