Gå direkt till Nyheten (Debatt: Främja fisket i Vänern och Vättern)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Främja fisket i Vänern och Vättern

Publicerad Tuesday, 21 October 2008, 16:03 av Redaktionen

Kristdemokraten Holger Gustafsson i Spiken har som riksdagsledamot föreslagit en satsning på fiske i Vänern och Vättern – såväl yrkesmässigt fiske som fritidsfiske. Här kommer hans debattartikel där han följer upp förslaget.

Främja fisket i Vänern och Vättern

Fisket i Vänern och Vättern är oerhört viktigt. Det behöver göras mer för att utveckla det. Om detta har jag lämnat in en motion till riksdagen.

Fiskecentrum

Skaraborgs vattendrag och innanhav är landets största och viktigaste område för insjöfiske, ett naturligt fiskecentrum. Det finns en stor potential i att utveckla fisketurismen här. Detta bör ske genom samverkan mellan staten, kommunerna och näringslivet.

Vänern och Vättern

Vänern hyser hela 35 olika fiskarter, vilket gör den till Sveriges artrikaste insjö. Vid Vänern finns drygt 80 yrkesfiskare som årligen fångar cirka 900 ton sötvattenfisk. En tredjedel av Vänerns fiskare är bosatta i Lidköpings kommun, och av dessa har de allra flesta sin hemmahamn i Spiken på Kållandsö, vilket gör Spiken till ett av Europas största insjöfiskeläge. I Vättern finns det mellan 10-20 yrkesfiskare.

Utsättning av fisk

Det finns stiftelser kopplade till Vänern och Vättern som på olika sätt arbetar för att bevara fiskbeståndet och att parallellt med detta utveckla en upplevelseindustri. Det har bland annat gjorts utsättningar av ål, lax och signalkräftor. Det bör ses över om också utsättning av gös bör ske. Många av de vikar där gösen finns i Vänern hotas av igenväxning. Vi behöver därför satsa pengar på lekplatser för gösen.

Sport- och fritidsfiske lockar turister

I Vänern och Vättern bedrivs ett omfattande fritids- och sportfiske. Fångsten uppgår till cirka 500 ton per år. Trollingfisket i Vänern och Vättern är ett av landets bästa.

Det ökade fritidsfisket gör att det bör ske utbildnings- och informationsaktiviteter med anknytning till vatten, fiske, redskap och regleringar. De unika områdena kring Vänern och Vättern med sjöarnas rena vatten och rika tillgång på fina fiskarter är attraktiva. En svensk satsning på internationell marknadsföring skulle ha stor betydelse när det gäller att skapa ett eftertraktat turismområde. Vänern och Vättern har god tillgång på fisk och goda miljömässiga förutsättningar att ta emot en ökad fisketurism. Anläggningsramper för isättning och upptagning av båtar som sjösätts för enstaka dagar måste byggas. Också serviceanläggningar där fisken kan tas om hand under acceptabla sanitära förhållanden, måste byggas ut. En ökad fisketurism har förutsättningar att skapa många arbetstillfällen inom service, boende. Denna möjlighet bör vi ta vara på genom en framsynt samverkan.

Holger Gustafsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Skaraborg

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leif
Gäst
Leif
21 October, 2008 05:02

Ja Holger Gustafsson har väl sina rötter från Spiken har jag för mig och vill väl visa framfötterna för dem.
Spiken är väl så kommersialiserat som det är, så lite till skadar väl inte.

Oven
Gäst
Oven
21 October, 2008 05:16

Kan du inte göra klart E20 satsningen först?

Mats Joräng
Gäst
Mats Joräng
21 October, 2008 11:03

Håller med dig helt Holger.

Vi ska självklart göra allt vi kan för att främja fisket och turismen runt Lidköping och Vänern.
När vi har möjligheten ska vi ta vara på både det ovan och under ytan, Sjöstad-Fisketurism-Yrkesfiskare-Båtägare….
Många lär vi va som står bakom detta. BRA Förslag!!

Niklas Jansson
Gäst
Niklas Jansson
22 October, 2008 08:22

Sportfisket i vänern och vättern är kanske det bästa i norden.specielt när det gäller lax och öring. Trolling fisket från spiken är som bäst under sen hösten fram till våren. Detta är den tid som “svensson” inte befinner sig med sina båtar i spiken.Din ansträngning är noterad i fiskeväden.Bra Holger

CarinL
Gäst
CarinL
22 October, 2008 08:47

Holger G är en man med visioner. Tyvärr rinner de oftast ut i sanden. En satsning på Spikens fiskeläge har ju skett redan under många år.

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
22 October, 2008 08:52

Akta er för Holgers idéer! För två år sedan skulle han göra allt för en utbyggnad av E20, dessutom skulle han jobba stenhårt för att sänke den “orättfärdiga” bränsleskatten med minst 1 krona. Vad blev resultatet? Ingen utbyggnad av E20 och HÖJNING av skatten. Som sagt, känn er oroade fiskare.

Hästkraft
Gäst
Hästkraft
22 October, 2008 08:53

Till CarinL: Det är ju Holger som varit en av pådrivarna av utvecklingen i Spiken! Han är ju ordförande där. Så något måste han väl ha gjort?

CarinL
Gäst
CarinL
22 October, 2008 09:02

Han vill väl ha en bra infrastruktur i närområdet när nu pensionen närmar sig.

Hans Andersson
Gäst
Hans Andersson
22 October, 2008 09:11

Bra Holger! mycket måste göras ,yrkesfiskarna måste ta mindre mängd lax och öring, kvaliten och hanteringen på utsatt smolt måste förbättras, ökad övervakning på både yrkesfisket och fritidsfisket, kanske en årlig avgift för oss trollare

Trollaren
Gäst
Trollaren
22 October, 2008 11:29

Reglera fisket:
Inför en fiskevårdsavgift på 500kr/år som går till inplantering av fisk.
Ändra dagens kvot på 3 fiskar/dygn till 2.
Tillåt en med fettfena då Gullspångslax inte finns.
Förbjud nätfisket efter lax och öring.

Superfalken
Gäst
Superfalken
22 October, 2008 11:47

Värna om de fria fisket.
För oss som kommer långväga ifrån är det ju en kostnad ändå, med resa boende etc. Visst, byt sport – börja spela chack eller dyligt kan vissa tycka. Men en välorganiserad fond där man frivilligt kan skänka penar som ska gå till fiskevård, fria ramper parkerinagr etc är OK.

Fredrik L
Gäst
Fredrik L
22 October, 2008 12:20

Inför fiskeavgift.
Inför en fiskevårdsavgift på ca 500/år i både Vänern och Vättern för gemene man men kanske en lite högre avgift för de som bedriver Guidning. De fiskar ju fler timmar än oss vanliga “Trollare”.
Det främjar alla i slutändan.

Danne
Gäst
Danne
22 October, 2008 02:37

Bra artikel! Vi har ju fantastiska förutsättningar att utveckla fisketurismen till något riktigt bra i Vänern.
Håller med föregående talare om att en proportionell fiskevårdsavgift kan vara befogad, tror att alla trollingfiskare kan hålla med om detta, men guider som kanske tar upp 20 ggr mer fisk än en glad amatör bör föstås betala högre avgift.

Mattias
Gäst
Mattias
22 October, 2008 04:29

Bra tankar om att utveckla fisket i Vänern och Vättern. om fler beslutsfattare förstod vilken potential dessa sjöar har när det gäller möjliga intäkter genom oss sportfiskare som hyr stugor, köper bensin, mat o.s.v. Det behövs fler goda politiska initiativ samt ökad förståelse bland oss sportfiskare för att laxfisket i Vänern och Vättern ska bestå.

CarinL
Gäst
CarinL
22 October, 2008 04:39

En fiskekyrka kanske kan vara ett pikant inslag?

janne
Gäst
janne
23 October, 2008 10:18

Jag tror faktiskt inte alla politiker förstår vilken extrem guldgruva dom sitter på kring v-sjöarna. utveckla fisketurismen, se till att marknadsföra, se till att dom som kommer får fisk, följ upp resultat via enkäter hos bensinmackar, stugvärdar, guider och korrigera eventuellt tagna beslut. allt enligt hur man bedriver lönsam verksamhet.

Göran.Andersson
Gäst
Göran.Andersson
25 October, 2008 05:09

Stoppa nätfisket på lax och öring
Inför fiskekort för alla som fiskar i våra sjöar även från andra länder.Använd pengarna till isättning av lax och öring
Mer napp ger mer besökare= pengar till kranskommunerna i form av boende mat bränsle mm karusellen rullar sen runt av sig själv.Satsa på sportfisket det ger 10 ggr mer pengar än yrkesfisket

Andreas
Gäst
Andreas
25 October, 2008 10:47

Carin L. Du verkar bara vara bitter så skippa dina inlägg som inte har med ämnet att göra.
En långsiktig satsning på fisket skapar jobb och omsätter pengar. Det är ju inte så svårt att räkna ut att allt från boende, bensinmackar, pizzerior och små närbutiker kan hållas “levande” när det kommer folk från hela världen för att besöka våra V-sjöar.

Björn T
Gäst
Björn T
25 October, 2008 10:54

Jag tycker en hel del f iskemetod är djurplågeri – trollingfiske i synnerhet

Göran.Andersson
Gäst
Göran.Andersson
25 October, 2008 06:23

Svar till Björn T
Vad tycker du om nät som förliser i hård vind +att näten fryser fast i isen och aldrig hittas.Dessa nät är väl djurplågeri om något.Vi som bedriver Trolling avdödar fisken så fort vi får upp dem i båten.Vilken metod är humanast tycker du.Stoppa nätfisket helt dessa dödens draperier vill vi ha bort från våra sjöar.

Björn T
Gäst
Björn T
25 October, 2008 07:22

Helt rätt Göran – allt fiske är djurplågeri. Men det jag egentligen vänder mig mot med trollingfisket är fisket för nöjes skull i tävlingar som innebär att mängder av levande fisk får betala priset. Jag har varit på trollingfisketävlingar – och sett stolta fiskare berätta för varandra. Otrevligt. Spökgarn är också som du påpekar hemska.

Göran.Andersson
Gäst
Göran.Andersson
27 October, 2008 09:09

Ta en tävling som tex Kinnekulle träffen där går ca hälften av anmälnings avgifterna tillbaka i fiskevårds projekt i Vänern mm,så tävlingen gynnar sjöns fiskebestånd.Tycker du det är otrevligt att se på trollingtävlingar så gör något annat då som kan va trevligare för dig Björn T