Gå direkt till Nyheten (Debatt: Klara svar kring hallen / Villkorad dialog…..)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 December 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Klara svar kring hallen / Villkorad dialog…..

Publicerad Wednesday, 22 October 2008, 17:03 av Redaktionen

Om värdet av signatur och ett ärligt tack för svar om evenemangshallen skriver Spectacio i en debattartikel.

Klara svar kring hallen / Villkorad dialog…..

Först och främst vill jag ärligt tacka Kjell Hedvall för de klara svar han gett kring de frågeställningar jag hade. Ett lysande exempel på öppen dialog och seriös feedback. Detta trots att jag skriver under signatur.
 
Det leder med automatik till frågan, som tidigare varit uppe här i debattform, huruvida det är seriöst att använda sig av signatur. Det finns klart uttryckt i vår grundlag att var och en har rätt att vara anonym i dessa sammanhang, så länge man inte i samband med det begår något brott.

Det har vid flera tillfällen kommit signaler från företagare som inte vågar sätta ut sitt namn, av oro för eventuella negativa konsekvenser.
 
Det finns inte något som helst skäl för en politiker att veta identiteten på den som väcker debatt eller skriver inlägg till en sådan.

Det skrivna ordet ser ju likadant ut, vare sig det finns ett namn eller en signatur och det är innehållet som skall bemötas – inget annat.

Då jag står vid valstugorna och ställer mina frågor, så har jag hittills inte varit med om att någon politiker avkrävt mig legitimation innan de försökt svara.
 
Jag har sen länge en känsla av att det är en ren strategi att slippa ta debatten genom att ondgöra sig över signaturanvändandet. Ett antal politiker har med grova omdömen klassat ut signaturanvändare. De har tagit sig tid till det, men inte att gå i polemik kring sakfrågor.
 
Kjell Hedvall och Göran Larsson borde båda två kunna vittna om att signaturanvändandet inte spelar någon som helst roll, då båda gladeligen debatterar med alla.
 
I kommunikationpolicyn som kommunen tagit fram anges en vision som en hörnsten att tänka på: “Dialog skapar kraft och perspektiv”. Genom att försöka undanhålla alla de engagerade kommuninvånare som begagnar sig av signatur från möjligheten att kommunicera i media med folkvalda politiker, anser jag med bestämdhet att det indikerar en inskränkthet och snedvriden bild kring begreppen demokrati, dialog, deltagande och yttrandefrihet.
 
Jag ser fram emot att få perspektiv på dessa formulerade åsikter från politiskt håll. Jag tar för självklart att det nu är dags för Hedvalls och Larssons kollegor att avlasta dessa idoga herrar i debatterandet.
 
Mvh/Spectatio

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Observer
Gäst
Observer
22 October, 2008 05:09

Ett glädjande inlägg! Mycket väl formulerat och genomtänkt! Tänk om detta hjälpte! Genom att förkasta alla signaturdebattörer kanske man t o m tappar intresserade ny politiker! Vem vill engagera sig om man möts med förakt och negativa omdömen? Tror att partierna missat mycket på detta sätt!

Spectatio
Gäst
Spectatio
22 October, 2008 07:07

Tack för de orden, Observer!! Jag tycker att vi intar hållningen att det hjälper. Jag tar för givet att partierna, oavsett färg, anser att detta är en grundläggande frågeställning och att de har inställningen att vi alla har samma värde.
Envishet är en dygd, Observer.Vem replikerar först, månntro?

Ulf
Gäst
Ulf
22 October, 2008 08:06

Tycker fortfarande att om dina invändningar är beroende av vem du talar med, vad är då dina invändningar värda mot sakfrågan?
Enda orsaken för mej att att man absolut vill ha en identitet är möjligheter till repressalier. Och man lyckas ju när folk inte vågar tycka av rädsla för just det….

Leif
Gäst
Leif
23 October, 2008 10:55

Nu går frågan från, om hallen skulle byggas, hur hallen skall användas, till i vilken form det borde debatteras.

Observer
Gäst
Observer
23 October, 2008 11:12

Rätt tolkat Leif! Ser du några frågetecken i det?

Spectatio
Gäst
Spectatio
23 October, 2008 02:22

Leif: Det gick inte att tacka Hedvall i dennes tråd, då kommentarer ej var möjliga. Jag gjorde det istället i min artikel rörande politikers villkor för att ha ett meningsutbyte med alla engagerade invånare, utan undantag.

Leif
Gäst
Leif
23 October, 2008 04:02

Har svarat på Observers fråga men det gick tydligen inte igenom moralens labyrinter så därför avstår jag vidare kommentarer. Akta dig för att ta i det minsta.

Observer
Gäst
Observer
23 October, 2008 04:28

Leif! Redaktörn på Lidköpingsnytt har väl genom åren visat mod i att sticka ut hakan. Till skillnad från annan bevakande media. Att ta i i Lidköpingsnytt är nog inga problem bara man inte angriper person osakligt. Men sakfrågan kan väl få sig en törn utan att det gör något? Det är ju debattens kärna

Spectatio
Gäst
Spectatio
23 October, 2008 06:31

Hmmm….än så länge har ingen politiker hunnit med att ge replik på mina allvarligt menade ord. Det har dock bara gått ett drygt dygn så jag har full förståelse för att ni ännu inte haft tid. Jag har både tålamod, envishet….. …….
……….och ett seiöst engagemang.

Spectatio
Gäst
Spectatio
26 October, 2008 10:37

Vi är nu inne på fjärde dygnet…i väntan på ngn respons från stadens “stumma” politiker kring mina och många andras funderingar kring ert villkorande ang invånar-dialog. Som vanligt finns här tålamod o förståelse för att tiden är knapp för er, men att ni tycker frågan är viktig vill vi alla tro på. Ser fram emot skälen till ert ställningstagande.

Spectatio
Gäst
Spectatio
28 October, 2008 10:30

Sjätte dygnet har nu påbörjats utan respons från de politiska företrädarna. Ont om tid är det förstås, men dags att prioritera nu kanske!?

Spectatio
Gäst
Spectatio
4 November, 2008 10:58

Nu är det trettonde dygnet passerat utan ngn respons på mina synpunkter från politiskt håll. Nu tror jag inte längre på pratet om att tiden är knapp för er. Däremot känner jag mig övertygad om att den gamla strategin att tiga ihjäl kritik är väl inarbetad bland våra lokala politiker.
Jag tackar för den uteblivna responsen, som i sig är ett svar.

KIRE
Gäst
KIRE
5 November, 2008 08:25

KIRE

Tystnadens demokrati breder ut sig, politikerna försöker tiga ihjäl all seriös diskussion om olika saker som upplevs som problem eller svårtolkat för andra. Du, Kjell Hedvall som läser Lidköpingsnytt och deltar i debatten, uppmana Dina ordföranden i olika nämnder att också göra detta i de frågor som engagerar medborgare i Lidköping.