Gå direkt till Nyheten (Karin Haglind till FN-dagen i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Karin Haglind till FN-dagen i Lidköping

Publicerad Wednesday, 22 October 2008, 10:12 av Redaktionen

På fredag är det den årliga FN-dagen. Den firas redan på torsdagskvällen i Stadsbiblioteket då Karin Haglind från Kristna Fredsrörelsen berättar om sina erfarenheter som praktisk fredsarbetare i byn
Jayyous på Västbanken. Karin Haglind har skrivit en artikel om sitt arbete som publiceras i Lidköpingsnytt i dag.
Karin Haglinds artikel:

– – – –

– Under olivskörden brukade det vara fullt av folk här och alla hjälpte varandra. Barnen och de gamla var med. Kvinnorna lagade mat över öppen eld. Det var feststämning, berättar Fadi för mig när vi står och tittar ut över kullarna söder om Jayyous, en by på Västbanken.

Fadi är i 25-årsåldern och arbetar som kameraman på en tevekanal. Men liksom de flesta människor i Jayyous får han en del av sin inkomst från jordbruket. Eller fick, rättare sagt. Nu var det flera år sedan han besökte sin olivlund. Den mur som Israel har byggt utmed Västbanken skär av byn från 75 procent av dess jordbruksmark och hindrar människor från att ta sig till fälten. För att komma till andra sidan muren måste man ha ett särskilt tillstånd, som är väldigt svårt att få. Bara ett par hundra av byns 3 500 invånare har ett sådant tillstånd, vilket får förödande konsekvenser för ekonomin. Särskilt nu på senhösten, när det är olivskörd. Oliverna är sedan gammalt en mycket viktig näring för palestinierna.

Fadi är en av alla människor som jag mötte under min tid som följeslagare i Jayyous. Det ekumeniska följeslagarprogrammet skickar folk från ett tiotal länder, bland annat Sverige, till Palestina och Israel under tre månader. Syftet med den internationella närvaron är att ger skydd åt människor som drabbas av konflikten och att visa solidaritet med palestinier och israeler som verkar för fred.

En av arbetsuppgifterna var att gå till jordbruksgrindarna i Jayyous på morgonen, när de bönder som har tillstånd passerar igenom muren. Vi följeslagare kontrollerade om de israeliska soldaterna öppnade grindarna i tid, och hur de behandlade bönderna.

Jobbet som följeslagare handlar mycket om att dela människors vardag och försöka lära sig så mycket som möjligt om hur ockupationen drabbar. Den uppgivenhet och sorg som Fadi visade den där dagen när vi vandrade längs med muren, är typisk för hur många människor känner. Att vilja men inte kunna bruka sin jord tär både på ekonomin och på självkänslan. Arbetslösheten är hög i Jayyous och på resten av Västbanken. Många unga drömmer om att ge sig av till Europa eller USA för att få en dräglig tillvaro.

En av dem som dock aldrig tänker ge sig av är Bodour, en ung student som jag lärde känna. Hon är aktiv i Stop the Wall, en gräsrotsorganisation som bland annat arbetar för att unga, välutbildade människor ska stanna kvar i Palestina. 

Stop the Wall sysslar också med opinionsbildning mot muren och arrangerar resor till orter som drabbats särskilt hårt, till exempel Qalqilya, en stad nära Jayyous som är helt omringad av muren. Bodour bekräftar vad jag har hört från andra – att det var fler personer som kämpade mot muren i början, när den höll på att byggas. Nu är den ett faktum sedan länge.

– Många människor i Jayyous har det väldigt svårt och jag hoppas kunna göra någon skillnad. Många tycker att det vi gör i Stop the Wall inte spelar någon roll, men vi måste fortsätta kämpa. Det är klart att vi kommer att förändra saker. Muren kommer att falla, säger Bodour med självklarhet i rösten.

– Karin Haglind –

Torsdag 23 oktober kl. 19.30 kommer Karin att visa bilder och berätta som sin tid som följeslagare på Lidköpings stadsbibliotek.