Stark västsvensk export – men oro för framtiden
Publicerad tisdag, 28 oktober 2008, 12:09 av Björn SmitterbergDen västsvenska konjunkturindikatorn visar att den västsvenska exporten står starkare än någonsin, men handelskammaren är oroad över utvecklingen. Sedan mätseriens början i januari 1998 har exportindex stigit mer eller mindre oavbrutet, och de fyra högsta månadsvärdena hittills har uppmätts det senaste halvåret.
– Västsverige är beroende av industrin, och en mycket stor del av den är exportorienterad. Vår varuexport är nästan lika stor som den varuexport som kommer från Skåne och Stockholm tillsammans, säger Joacim Carlson, tf vd för Västsvenska Industri- och Handelskammaren.
Handelskammaren har låtit SCB ta fram regional statistik över varuexporten. Den västsvenska varuexportens andel av bruttoregionalprodukten uppgår till 56,7 procent, medan motsvarande siffror för Stockholms län och Skåne län uppgår till 23,3 procent respektive 28,3 procent. För riket som helhet ligger varuexportens andel av BNP på 37,6 procent.
– Dessvärre får detta genomslag i hur nationella beslutsfattare betraktar industrin. Man betraktar varuproduktion som en passerad fas i vår industriella utveckling. För oss som är verksamma i Västsverige ser vi varje dag att så inte är fallet, säger Joacim Carlson.
På handelskammaren är man nu oroad över exporten.
– Vi har anledning att tro att den uppåtgående trenden bröts i mitten av september. Den internationella nedgången drabbar givetvis oss hårt eftersom vi är så exportberoende. Den förstärkning av dollarn vi nu ser är därför efterlängtad, säger Joacim Carlson.
I konjunkturpanelens bedömning finns också ett stort mått av oro inför framtiden.
– Vi är förvånade över hur snabbt och hur omfattande konjunkturbedömningen har förändrats. Lika optimistiska som företagen var för 18 månader sedan, lika negativa är de i dag.
Det märks också i det statistiska underlag som konjunkturindikatorn bygger på. Arbetsmarknaden faller, antalet konkurser ökar samt såväl den privata konsumtionen som näringslivets investeringar viker.
– Detta är en mycket allvarlig situation, avslutar Joacim Carlson.