Gå direkt till Nyheten (Debatt:
Varför är ”valfrihet” obekvämt för vänsterpartierna?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 april 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt:
Varför är ”valfrihet” obekvämt för vänsterpartierna?

Publicerad fredag, 14 november 2008, 07:11 av Redaktionen

– Varför är ”valfrihet” så obekvämt för vänsterpartierna i Lidköping (S,V o MP), frågar tre ledande Lidköpingsmoderater i en debattartikel i Lidköpingsnytt i dag. Det är oppositionsrådet Carin Lexmon, fullmäktigel- och nämndledamoten Hasse Rasetorp och nämndledamoten Nicke Salén som skriver.

Varför är ”valfrihet” så obekvämt för vänsterpartierna i Lidköping (S,V o MP)

Vi moderater i Lidköping anser att vi är i stort behov av ett förnyelsearbete inom  samtliga förvaltningar där individen/medborgaren sätts i centrum och där vi sätter medborgarens valfrihet i första rummet parallellt som vi även vill höja kvalitet och effektivitet.

Det är inte kommunen som ska välja servicenivå, vårdform, skola, barnomsorgsform etc. Det är ett beslut som individen/föräldern själv i första hand ska ta. Den styrande majoriteten för en politik där kommunal tradition står i centrum. Det mesta av våra verksamheter genomförs nästan uteslutande i kommunal regi. Vi är i stort behov av nytänkande och där nämnderna/förvaltningarna ska uppmuntra anställda att bilda nya organisationsformer i syfte att konkurrera med den verksamhet som förs i kommunal regi. Det är viktigt att småföretagen kan utvecklas. I Svenskt Näringslivs rankinglista om bästa företagsklimat där företagarna får värdera hur företagsvänlig kommunen är har vi halkat ner till 114:e plats. Är vänsterpartierna imponerade av denna placering?

Vi vill genomföra en ökad mångfald och valfrihet för invånarna i Lidköpings kommun samt en ökad möjlighet för bl.a .småföretagare . Kommunens förvaltningar ska konkurensutsättas. Vi ska erbjuda valmöjligheter som i sin tur ger nöjdare invånare och en effektivare organisation.

Det som vi förslår är än mer viktigt nu när vi har en finansiell kris i landet.  Den styrande majoriteten i Lidköping (Vänsterpartierna) har endast skattehöjning på agendan. Enligt deras uppfattning ska vi ”suga ut” mer pengar från de redan hårt drabbade lidköpingsborna på skatt. Det är ett enkelt sätt att få in mer pengar till kommunal verksamhet. Vi ska komma ihåg att Lidköping har en skattesats på 21,09 kr att jämföra med rikssnittet som är 20,71. Utöver 21,09 kr läggs 1,20 kr (avkastning av kapital) till drift. Jämförelsevis har vi en kommunalskatt som uppgår till 22,29 kr att jämföra med 20,71. I stället för att återigen höja skatten bör vi se över våra kostnader och ifrågasätta behovet av viss verksamhet. Vi bör stödja anställda och kommuninnevånare som kommer med besparingsförslag.  Vi ska effektivisera och få till stånd en medvetenhet hos såväl ledning som anställda att arbeta efter mottot ”hur kan vi göra detta billigare utan kvalitetsförsämring” (produktivitetshöjning). En första åtgärd bör vara att ifrågasätta behovet av återanställning i samband med uppkomna vakanser.

Kostnaden för oss politiker kan också sänkas. Vi bör kunna reducera antalet politiker avsevärt genom t.ex att reducera nämndernas antal. Vi kan slopa arbetsutskotten och ersätta dessa med beredningar som inte kräver protokoll jämfört med AU. Vi tror att det är vikigt att politikerna visar vägen som goda förebilder.

Det som beskrivits ovan är ett förnyelsearbete som pågår i många kommuner oavsett politisk majoritet. Det är viktigt att skattebetalarna i Lidköping får ut så mycket som möjligt för pengarna. Därför behöver vi en helt ny politik i Lidköping. Genom våra förslag får vi dessutom en priskontroll att jämföra med de tjänster som idag genomförs i kommunal regi.

Carin Lexmon, Hasse Rasetorp och Nicke Salén, Nya Moderaterna i Lidköping

27 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sten Hård
Gäst
Sten Hård
14 november, 2008 08:03

Rasentorpska trojkan är välkommen till Götene kommun där har tydligen den borgliga alliansen endast skattehöjning på agendan!

P G Lindahl
Gäst
P G Lindahl
14 november, 2008 08:26

Ni har dessutom räknat för snålt.
Det stora flertalet kommuner i Sverige har en inte obetydlig skuld som de betalar ränta på och det gör att skillnaden mellan en genomsnittskommuns skatt och Lidköpings är ännu större.

Oven
Gäst
Oven
14 november, 2008 08:57

”suga ut mer pengar”
Det är väl precis det som era allianskollegor ämnar göra i Götene. De skall höja skatten med 40 öre 2009. I Lidköping ”andades” Hedvall om att man inte kan utesluta en skattehöjning 2010.
Så vilka är de största utsugarna, alliansen i Götene eller vänstermajoriteten i Lidköping?

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
14 november, 2008 10:10

Att de aldrig tröttnat på att ständigt återkomma med samma budskap,,Privatisera,privatisera,privatisera.Trots alla vårdskandaler och privata friskolor som väljer sina elever så fortsätter man,,När det inte funkar så lindar man in det i valfrihetens namn. Vi gillar inte moderaternas valfrihet som i grunden bygger på girighet.

Fredrik Persson
Gäst
Fredrik Persson
14 november, 2008 10:11

Intressant att man undertecknar med ”Nya moderaterna”. När till och med ledande företrädare måste ta avstånd från partiets historia och politik, ja då har det gått långt…

Bo Mjuk
Gäst
Bo Mjuk
14 november, 2008 10:14

Ja du Oven. Enkel matte. Aliansen i Götene börjar ju redan 2009 och Hedvall ”andades” 2010. Detta innebär ju att aliansen i Götene suger ut mer. De suger ju ett år extra.

Oven
Gäst
Oven
14 november, 2008 10:51

Minst ett år extra Bo, finns väl inte ens ngt förslag om skattehöjning i Lidköping.

Magnus
Gäst
Magnus
14 november, 2008 11:28

Re: Kjell Hedvall
Friskolor får inte välja elever eller ta ut extra avgifter. Är det girighet av eleverna att välja en friskola? Är det girighet av lärarna att välja en friskola att jobba för? Är det girighet att uppmuntra mångfald i skolväsendet?

Och vad är då motsatsen? Vänsterpolitik så klart… solidarisk kommandoekonomi á la Sovjet. Kör!

Bo Mjuk
Gäst
Bo Mjuk
14 november, 2008 11:48

Nä, just det Oven. Det är precis som du skriver MINST ett år extra. Götene har ju inte tagit beslut ännu men gör det säkert som ammen i kyrkan den 24 nov.

Nicke Salén
Gäst
Nicke Salén
14 november, 2008 12:46

Intressant att flera kommenterar den eventuella skattehöjningen i Götene som den viktigaste komponenten i vårt inlägg. Vi vet att de flesta inte tycker att det är ”så häftigt” att betala för mycket skatt. Det är viktigt att vi har en kommun som ger ”värde för pengarna”. Man måste då kunna titta på olika alternativ till hur verksamheterna drivs.

Nicke Salén
Gäst
Nicke Salén
14 november, 2008 12:50

De Nya Moderaterna är ett alternativ för alla inom samhället. Därför förnyelsen av bl.a namnet. Värden för oss är hög valfrihet, stor mångfald och drivande företagsamhet. Allt detta ska ge varje invånare, ung som gammal, sjuk som frisk, arbetande och arbetssökande en hög grad av livskvalitet. Vi måste få välja själva!

Oven
Gäst
Oven
14 november, 2008 01:23

Den viktigaste på det sättet Nicke att den visar vilket ovidkommande dravel er populistiska insändare är. När verkligheten kräver det så måste skatten höjas även om det sitter Allianspartier vid rodret.

Oven
Gäst
Oven
14 november, 2008 01:32

Ni glömde nämna arbetslinjen Nicke- vägen mot full sysselsättning. Och hur valfriheten tvingar folk land och rike runt i jakten på arbete, om man inte är arbetslös generaldirektör eller riksdagspolitiker förstås för då får man bra betalt ändå. Varför inte börja med arbetslinjen i Riksdagen? Då sänks ju kostanden för politiker rejält.

Oven
Gäst
Oven
14 november, 2008 01:39

Finns det någon kostnad förknippad med er valfrihet eller kan alla medborgare tillgodogöra sig samma utbud?

Spectatio
Gäst
Spectatio
14 november, 2008 02:16

Hedvall: Endast privata skolor får alltså välja elever o ta ut avgifter. Ända sedan 1870-talet har dessa skolor tillåtits i Sverige, oavsett regeringsfärg. Mången direktörs- och fackpamps-barn har utbildats i dessa skolor. Varför ondgöra sig över friskolorna? Sopa rent framför kommunalskole o privatskole-entreerna först.

Lars S
Gäst
Lars S
14 november, 2008 03:14

Magnus; Nu talar du osanning, friskolor har rätt (och nyttjar den rätt ofta) att neka vissa elever att studera vid deras skola.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
14 november, 2008 05:05

Blanda inte ihop korten Magnus,,,,Det är Moderaterna och deras politik som bygger på girighet.

Göran Larsson
Gäst
Göran Larsson
14 november, 2008 07:48

Bra att det ledande oppositionspartiet kommer ut på banan i Lidköpings-politiken och pratar om annat än strandpromenader och jordhögar ! Det är mycket viktigt att tydliggöra skillnaderna mellan vår majoritetspolitik och vad Moderaterna vill med Lidköping. Vi i Mp säger nej till M,s vilja att storskaligt privatisera i Lidköping och skapa ojämlikhet

Fredrik Persson
Gäst
Fredrik Persson
14 november, 2008 08:00

Nicke Salén: Jag är glad över att tillhöra ett parti som inte behöver ta avstånd från vår historia utan kan vara stolta över det vi har uträttat utan att behöva lägga till något ”nya”.

Carina
Gäst
Carina
14 november, 2008 10:28

Valfrihet är bara ett argument för de som har bra ekonomi, för alla andra blir det som en tvångströja, de får inget val.
Bor själv i en borgerligt styrd kommun, en kommun där man inte har något att hämta om man inte hör till familjetypen ”högavlönad kärnfamilj”.

CarinL
Gäst
CarinL
15 november, 2008 12:22

Enklare människor utan utbildning bör ju förstå att de får hålla tillgodo med lön därefter. Naturligtvis får de välja utifrån sina förutsättningar. Men det skall väl inte hindra bättre bemedlade att kunna välja ett bättre och bekvämare liv. Det är bra om man vet sin plats.

Carina
Gäst
Carina
15 november, 2008 12:40

Konstig människosyn du har Carin. Alla med hög lön har för det första inte hög utbildning. Det finns också människor med hög utbildning inom lågavlönade yrken. För mig är ALLA människor lika mycket värda oavsett inkomst/utbildning, och ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Din syn på människor hoppas jag att väldigt få har.

CarinL
Gäst
CarinL
15 november, 2008 01:02

De värsta exemplen är de människor i medelklassen som vill ge sken av att tillhöra ngt bättre, usch.

undrande....
Gäst
undrande....
15 november, 2008 09:58

Hej Kjell Hedvall! Nu blev det väl ändå lite fel….valfrihet=girighet??? Detta påståeende måtte väl ändå kommit till i ”stridens hetta”? Att påstå ngt sådant är ju att omyndigförklara den svenska befolkningen!

Nicke Salén
Gäst
Nicke Salén
16 november, 2008 08:39

Jag är ledsen att se att debatten hålls klart under ett lågvattenmärke från några av debattörerna. Självklart så vill vi att alla i kommunen ska göra ett bra Lidköping bättre! Låt oss då öppna upp och se vad andra har gjort. Vi har bra föredömen där även vänsterpartierna har dominerat och skapat valfrihet där invånarna får välja på lika villkor.

Linda Nieuwenhuizen
Gäst
Linda Nieuwenhuizen
28 november, 2008 09:21

Allt är inte svart (privat/girigt) eller vitt (offentligt). Privata initativ bör ses som ett vitaliserande komplement där det offentliga kommer till korta. Ett nyanserat utbud ger konkurrens och är i bästa fall kvalitetshöjande. Vänsterdiket har många spår – liksom högerdiket. Låt oss inte generaliser för hårt. Vi vill alla ha ett bättre skolväsen.

Spectatio
Gäst
Spectatio
28 november, 2008 10:04

Går det inte att föra debatt kring friskolor utan att vara korrekt saklig? Fristående skolor får EJ ta ut avgift, handplocka elever. Görs det ändå ska det beivras av berörd myndighet! Privatskolor med enbart statliga medel får dock använda sig av dessa regler. De skolorna har av soc.demokratin/vänstern godkänts under alla deras regeringsperioder.