Gå direkt till Nyheten (Vara sätter kostträning som skolämne)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 april 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vara sätter kostträning som skolämne

Publicerad fredag, 21 november 2008, 18:19 av Redaktionen

Vara kommun har i dag skrivit avtal med CampActive i Lovene och Karolinska Institutet för att skapa kostträning som skolämne. Det handlar om vad man äter, hur man rör sig och hur man mår. Hela skolan och även föräldrar kan komma att aktiveras.

Här är pressmeddelandet om avtalet om kostträning:

Vara kommun producerar redan idag mat med hög kvalitet som är tillagad på naturliga råvaror till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Som första kommun i Sverige tar nu Vara kommun, i samarbete med Karolinska Institutet och Camp Active, nästa steg för att höja skolelevernas medvetenhet och kunskap om kostens näringsinnehåll i projektet ”Kostträning som skolämne”

Inom EU:s direktorat för folkhälsoarbete, ”DG SANCO”, pågår arbeten för att finna metodik inom kostområdet, att föra ut den kunskap som befintlig forskning i dag har gett oss. Docent Michael Sjöström från Karolinska Institutet har under flera år deltagit i detta arbete:

– Detta projekt med Vara kommun ligger helt rätt i tiden. Det syftar till att öka kunskapen inom kostområdet bland våra framtida konsumenter och handlar om vår absolut viktigaste målgrupp, nämligen tonåringarna, som länge varit bortglömda. Kommunens inställning är mycket förutseende och är en viktig del för att lyckas vid genomförandet.

Jan-Erik Wallin, Varas kommunalråd, anser att projektet är viktigt för att ge ungdomarna en kunskap som för många kan vara livsavgörande och som dessutom kan ge en direkt effekt på ungdomarnas förmåga att tillgodogöra sig skolundervisningen. Förbättrad uthållighet och ökad koncentrationsförmåga är några av de direkta effekter som kommer att kunna uppnås.

Projektledaren Göran Cornelius framhåller att det är alla barns rättighet att själva kunna påverka sin framtida hälsa. Detta projekt har till syfte att ge barnen möjlighet att själva kunna göra detta val. Skolan är det enda forum där alla barn har möjlighet att erbjudas sådan kunskap.

Camp Active är en aktivitetsanläggning med elitidrotten som ledstjärna, där eliten tränar och är på läger samtidigt som kommande förmågor får ta del av deras erfarenheter. Anläggningen är helt unik i sitt slag i Sverige. Här tränar och förbereder sig även ett 100-tal landslagsutövare med sina landslag inför större tävlingar. Den har specialiserat sig på områdena smidighet, koordination och akrobatik. Till stöd för detta finns förutom landslagstränare, fystränare och näringsfysiolog på plats.

Näringsfysiolog Torwald Åberg har sedan 1980-talet arbetat med att vidareutveckla den metod som ursprungligen utvecklades vid Stockholms Universitet 1973 – 1983 och Karolinska Institutet 1983 – 1999. Det är en form av kognitiv träning med ett interaktivt dataprogram. Erfarenheter från arbete med flera tusen försökspersoner har visat att dessa ändrar sina kostvanor i en klart mer hälsosam inriktning.

Tillsammans med Karolinska Institutet har nu Camp Active startat detta projekt som syftar till att öka barns förståelse för vikten av att välja näringsriktig mat som kan leda till en långsiktig attitydförändring om matvanorna i samhället. Detta sker genom en kunskapsutveckling hos barnen i skolarbetet.

Med en kognitiv metod och ett interaktivt program som är kopplat till en våg kommer elever i högstadiet att få utföra ett laborativt arbete med reell mat under 3 år. Förutom matbespisning blir ett antal ämnesområden involverade. Bland dessa kan nämnas hemkunskap, idrott och hälsa, biologi, kemi etc.

Erfarenheter från försök under 1990-talet på Sabbatsbergs Kostcentrum där mer än 2.000 personer kostregistrerade totalt ca 30.000 dagar i ett dataprogram vet man att man kan förvänta sig ett mycket gott resultat. Genom att analysera den egna maten vecka för vecka och successivt ändra efter det uppställda näringsbehovet lärde man sig hur man skulle ändra i de egna menyerna för att nå ett tillfredsställande resultat. I försöken ingick också ett antal skolbarn som kom från olika idrottsklubbar och man kunde konstatera att barn har lättare att acceptera nödvändiga förändringar än vuxna.

Metoden kallas för kostträning.

I projektet ingår måltidspersonal som varje dag får näringsberäkna sina recept i dataprogrammet. Vilka förändringar i recepten som kommer att ske beroende på den påverkan som programmet visar, blir ett av de intressanta resultaten som kommer ut av projektet. Programmet beräknar också kvaliteten i näringsinnehållet samt hur mycket näring man får för pengarna. Detta leder till användning av ett större urval av livsmedel som exempelvis ärter och bönor.

Förändringar i matvanor kommer naturligtvis även påverka livsmedelsindustrin och leder i bästa fall till odling av mer näringsrika grödor och en vidareutvecklad förädlingsindustri.

Föräldrar kan också erbjudas möjlighet att få träna i speciellt upplagda kurser, vilket är viktigt för att maten i hemmet skall kunna anpassas till gängse rekommendationer. De lärare som deltar i kostträningen är hushållslärare, idrottslärare och naturkunskapslärare. Utbildning av lärare sker både teoretiskt och att man initialt är åhörare i kostträningen, för att efter en tid ta över den verksamheten.

Sammanfattningsvis kommer resultatet bli att vi på sikt får en kunnig konsument som kommer att påverka utbudet av mat såväl i butik som på restaurang. I ett första skede blir det ett samarbete mellan skolan, skolbespisningen, föräldrarna, jordbruks- och folkhälsoorganisationen i kommunerna och i regionen. På sikt är ytterligare samarbete önskvärt med lokala företag som önskar förstärka sitt sociala engagemang.   

Projektgruppen har nu utvecklat tre unika dataprogram som är anpassade för olika målgrupper; skolan, idrotten och allmänt hälsointresserade. Dessa hjälper användaren att tolka och mäta vad man äter.

Programmen i Alléskolan kommer att användas av såväl elever som av skolköket. Dessutom kan det med fördel även användas i andra kurser.

Det finns cirka 5.000 olika livsmedel att välja mellan i våra livsmedelsbutiker. Hur ska vi föräldrar kunna råda vad som ska ätas och inte. Samtidigt finns det ca 50 näringsämnen som vi behöver och detta har vi möjlighet att lära oss.