Med kamera bland smedjor på Kålland
Håkan Berg har kommit hem igen
Publicerad söndag, 23 november 2008, 07:09 av Björn Smitterberg
Håkan Berg föddes i Tådene för drygt 70 år sedan. Efter läroverk i Lidköping hamnade han vid fotografen Linde i Lidköping och senare i Göteborg – bl a som bildlärare på universitetet. Men han har alltid återväng till Söne, Tådene och Lavad. Av en händelse började han fundera över alla de gamla smedjor som står kvar – och nu blir det en utställning med hans bilder på Vänermuseet.
Efter en mer privat tillställning på fredag öppnas utställningen på lördag i museet. Här kommer ett 40-tal bilder att visas. Vackra bilder, överraskande bilder.
Håkan Berg tog emot pressen inför utställningen i en gammal smedja i Lavad. Den har stått här och ser ut som om smeden gick hem en kväll och aldrig kom tillbaka. Verktygen är lämnade så som smeden hade dom, hästskorna finns vid ässjan, kolet i kolboxen och den stora bälgen vilar på takbalkarna.
– Just den här gamla smedjan är flyttad från Söne till Lavad, berättar Håkan Berg.
– Från början vad det bostad åt bödeln – alltså skarprättaren – i Söne. Men han blev arbetslös någon gång på 1800-talet och någon flyttade den gamla smedjan hit.
– Man känner igen en gammal smedja. Dom är alltid mycket funktionalistiskt byggda. En smedja är just en smedja, och inget annat.
Det var gott om smeder. Håkan Berg har hittat mer än 40 inom en radie av fem kilometer från Söne kyrka. En del stora, andra små gårdssmedjor.
– Det här är ju viktiga rester av ett stort kulturarv, säger Kerstin Hallin vid Vänermuseet.
– I smedjorna gjordes ju allt möjligt som behövdes på gårdarna.
Kerstin Hallin håller också med i påståendet att smedjorna ofta var ett centrum för lokalt konsthantverk.
Håkan Berg blev faderlös vid en månads ålder och förlorade kontakten med hela sin släkt i Tådene. Men han har åkt mycket i trakten när han kunnat, och plötsligt steg hans släktingar fram och kände igen honom. Det blev hjärtligt och nu har Håkan Berg fått många nya bekanta släktingar att umgås med, och även fått ett hus att hyra där hans farmor en gång föddes i Söne.
– Jag kan inte säga annat än att det är ett stort kulturvärde i de gamla byggnaderna, och de gamla smedjorna. Många av dem är nu på väg att på ett värdigt sätt återgå till naturen. Jag har ägnat ett år åt att fotografera de här husen.
Men för att finna historien har kontakterna med befolkningen varit viktigast.
– Det finns inget skrivet, säger Håkan Berg. Men än finns många som minns och dessa försöker jag tala med så mycket som möjligt.
Utställningen på Vänermuseet bygger på Håkan Bergs bilder – men lite miljöskapas av smidda föremål som Vänermuseet har i sina samlingar.