Debatt: Skaraborgsandan måste stärkas!
Publicerad måndag, 24 november 2008, 12:04 av Redaktionen– Nu är det extra viktigt att vi tar vara på Skaraborgsandan och utvecklar delregionen, skriver två direktörer, nämligen chefen för Länsförsäkringar och chefen för Gothia Innovation, i en debattartikel.
För tio år sedan försvann Skaraborg som län, då vi gick samman inom Västra Götalandsregionen.
Ett försök som visat sig framgångsrikt.
Därför är det extra viktigt i dessa orostider att vi alla Skaraborgare tar ansvar för att Skaraborgsandan utvecklas. I Skaraborg hjälps vi åt så att vår delregion utvecklas positivt och kraftfullt, så att vi kan fortsätta bo, leva och verka där vi trivs och har livskvalitet.
Fyra särskilt viktiga grundbultar för att Skaraborg ska utvecklas positivt är följande:
En bättre infrastruktur i allmänhet och en snar utbyggnad av E 20 till minst fyrfältsväg genom hela Skaraborg, samtidigt som Västra Stambanan byggs ut i takt med ökad efterfrågan. Fler avgångar till Stockholm och Göteborg och tågtider som passar med flyget behövs. Här har näringslivet i Skaraborg sedan länge varit eniga om vikten av denna högsta prioritet och är intresserade av att samverka med offentlig verksamhet, så vad väntar vi på egentligen?
Slå vakt om de lärosäten, som är Skaraborgs motorer för kompetensutveckling av vår viktigaste produktionsresurs, medarbetarna i våra lokala företag. Mycket fina prestationer har gjorts så att Högskolan i Skövde och SLU i Skara har uppnått tätpositionen i landet för studenter och samtidigt byggt upp starka relationer med omgivningens näringsliv. Nu gäller det att använda dessa katalysatorer för ett ännu starkare näringsliv i Skaraborg.
Skaraborg har ett diversifierat näringsliv, där särskilt bilindustrin och dess underleverantörer är drabbade i dessa dagar. Lågkonjunkturen har oroväckande snabbt skördat många varsel. Landshövding Lars Bäckström och regionråd Kent Johansson gör som särskilda utredningsmän vad de kan för att kompensera och mildra en kommande lågkonjunktur. Inte minst genom samverkan med Kommunalförbund Skaraborg, våra högskolor, IDC West Sweden och Gothia Science Park. Skaraborg domineras trots allt av tjänstesektorn, som sysselsätter cirka 60 procent av den arbetsföra befolkningen i Skaraborg. Förutom detta stöd till de som hittills drabbats efterlyser vi en förstärkt samverkan och fördjupad Skaraborgsanda inom Skaraborgs näringsliv och offentlig verksamhet. Vi behöver mer samverkan om uppdragen, upphandlingarna och därmed bevarandet av arbetstillfällena. Om vi alla hjälps åt och drar åt samma håll, river demografiska hinder som t ex Billingeberget och mentala hinder som t ex Jantelagen, så kan vi gemensamt och långsiktigt rädda och utveckla fler arbetstillfällen lokalt i Skaraborg. Tänk globalt, handla lokalt uppmanar vi er! Som exempel kan nämnas att Länsförsäkringar Skaraborg, förutom att vara lokalt kundägda även har en upphandlingspolicy som innebär att vi alltid i första hand upphandlar tjänster för t ex skadereglering lokalt och från våra kunder. Det har lett till att Länsförsäkringar Skaraborg, utöver en dubblering av antalet anställda på tio år till 144 medarbetare, också har en multiplikatoreffekt på tre, dvs sysselsätter ytterligare drygt 400 personer i Skaraborg.
Nyföretagsamheten måste på alla sätt stimuleras och uppmuntras. En stor del av Skaraborgs fina och diversifierade näringsliv, är uppbyggt genom idéer, vilja och uthållighet från enskilda entreprenörer. Som exempel kan nämnas Henry Jarlsson, Kinnarps, Gunnar Dafgård, Dafgårds, Karl Erik Bender, Benders och Karl Erik Andersson, Junga Asko Cylinda. Även Volvo startades en gång av en entreprenör från Skaraborg, Assar Gabrielsson från Korsberga. Det är viktigt att vi som verkar i Skaraborg förstår hur viktigt det är att vi identifierar och stöttar nästa generation ”Västgötajapaner”. Här har Gothia Innovation en viktig roll att spela, liksom flera likasinnade organisationer på vägen från idé till verklighet och vidareutveckling med fler arbetstillfällen lokalt såsom Ung Företagsamhet, Nyföretagarcentrum och Connect Väst. Med utgångspunkt från ett samlat agerande tar nu även Gothia Innovation och dess intresseförening, som består av samverkan mellan offentlig och privat verksamhet, ett initiativ till att bilda Forum Skaraborg. Siktet är inställt på att ytterligare stärka Skaraborgsandan.
Låt oss alla som vill och kan påverka vår egen framtid i en bygd som vi så skarpt gillar och som vi med glädje och stolthet vill lämna över till våra barn och nästa generationen företagare och medarbetare. Låt oss kraftsamla för att utveckla en positiv Skaraborgsanda, där vi gläds åt varandras initiativ, satsningar och resultat delar med oss av erfarenheter, goda exempel och misslyckanden handlar lokalt av varandra så långt det är möjligt samverkar lokalt för att stärka vårt varumärke positivt såväl inåt men framförallt utåt.
Kort sagt, se till att vi alla samverkar så att 1+1 alltid blir 3, så stärker vi Skaraborgsandan.
Patrik Ericsson, VD Gothia Innovation, och Carl Henrik Ohlsson, VD Länsförsäkringar Skaraborg
Visst måste västra stambanan uppgraderas till snabbjärnväg och byggas ut, men Kinnekullebanan är i ännu större behov av utveckling: den behöver byggas ut till dubbelspår, bli eletrifierad och förses med linjeblockering och ATC.
I övrigt en välskriven och genomtänkt artikel, bra jobbat.