Gå direkt till Nyheten (Debatt: Bra att det finns ett regeringsalternativ)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 april 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Bra att det finns ett regeringsalternativ

Publicerad måndag, 08 december 2008, 14:53 av Redaktionen

– Det är mycket bra att oppositionen enats till ett trovärdigt regeringsalternativ, konstaterar miljöpartisten Göran Larsson i ett debattinlägg.Att det nu finns ett regeringsalternativ bestående av S-V och Mp är mycket bra och jag är säker att detta kommer att upplevas som ett trovärdigt alternativ av väljarna när vi kommer till valdagen 2010.

Det är ett mycket viktigt arbete som nu ska ta sin form mellan oss tre partier på nationell nivå inom följande 5 politik områden: jobb och ekonomi, klimat och miljö, välfärd och rättvisa, storstadens utmaningar och en rättvis och hållbar värld!

Jag känner mig mycket nöjd som lokal och regional miljöpartist att vi nu har en enad opposition på nationell nivå vilket naturligtvis stärker vårt redan goda samarbete här i Lidköping mellan S-V och Mp!

Göran Larsson (Mp)

59 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nils
Gäst
Nils
8 december, 2008 09:35

Alternativ ja, men knappast mer trovärdigt än de som sitter där idag…

Tomas
Gäst
Tomas
8 december, 2008 10:52

citerar vår utrikesminister EN RÖDGRÖN RÖRA tyvärr

PIRATPARTIST
Gäst
PIRATPARTIST
9 december, 2008 03:58

Det var på tiden,att stänga ute V var nog lika korkat som vissa tycker var bra.
Det finns många som vill ha ett tydligt alternativ o veta skillnaden.
Skillnaden mellan;Vänster och Höger vilket raderats ut allt för mycket senaste åren.
Som mitt nick antyder får ni enbart min röst inom det kommunala valet,men det kommer alternativ.
var så säkra :)

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
9 december, 2008 07:48

Hur kan man med någon som helst anständighet kvar sitta i en allians med ett parti som mycket klart profilerar sig som kommunistiskt? Kommunismen som har över 100 miljoner människors liv på sitt samvete? VPK som hyllade Sovetstaten fram till dessa fall 1991? Regeringsaltenativ? Aldrig i livet!

Oven
Gäst
Oven
9 december, 2008 09:05

Det är nog dags att du lägger kommunistspöket bakom dig du också Nisse. V är ett precis lika demokratiskt parti som alla andra av våra riksdagspartier. Eller vill du fortfarande kalla de borgerliga partierna nasistiska efter de sympatiyttringar som fanns där under 30-talet?

Bofo
Gäst
Bofo
9 december, 2008 10:16

Vid förra valet tittade sossen Göran Persson stadigt in i TV-kamerorna och sa: Vi kan inte sitta i en regering tillsammans med ett parti som vill att Sverige lämnar EU och att landet inte skall ha något försvar … Vad har förändrats sedan dess som gör att vänsterpartiet plötsligt blir rumsrent ?

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
9 december, 2008 12:29

#Oven
Så länge det inte finns någon vilja från partiet att tvätta sin byk från inte allt för långt tillbaka så ska den upp till ytan. En historia så mörk som kommunismen kan inte gömmas av läpparnas bekännelse från ett parti som gör allt för att undvika frågor om sina forna(?) ideal.

Bo Mjuk
Gäst
Bo Mjuk
9 december, 2008 01:40

Bofo undrar vad som har förändrats sedan Göran Perssons tid. Det är väl så att det har kommit en ny partiledare.

Oven
Gäst
Oven
9 december, 2008 05:10

Det verkar mest som desperation från högern att komma dragande med det gamla kommunistspöket. Är det allt man har? Särskilt som högern i Sverige regerar ihop med religiösa fundamentalister. Och hur många har inte dött i religionens namn? Nu senast i Irak. Och i Italien regerar högern ihop med fascisterna, igen. Apropå att tvätta sin egen byk.

Mats
Gäst
Mats
9 december, 2008 08:46

Oven: Du verkar ha en väldig förkärlek till att dra in internationell politik i våra nationella diskussioner. Jag är helt övertygad om KD avskyr kriget i Irak lika mkt som V, så skippa skitpratet tack. Kan du istället svara på den här frågan? När gjorde Ohly sitt senaste offentliga uttalande där han medgav att han var kommunist?

Mats
Gäst
Mats
9 december, 2008 09:07

Forts Oven. Och om vi nu ska prata om stöttning av invasioner mm kan du ju ha i åtanke att Ohly öppet stöttar Fidel Castro, han som mördade ca 7000 oppositionspolitiker i sin revolution -59 (civila dödade vet nog ingen), han stöttade Sovjet i invasionen av Tjeckoslovakien -68 samt Afghanistan -79 och -83. Sannerligen en förebild minsann…

Oven
Gäst
Oven
9 december, 2008 09:39

Kul att Mats vaknade igen.
Och nu deltar Sverige i Afghanistan, vad säger Mats om detta?

Oven
Gäst
Oven
9 december, 2008 09:53

Och om du nu har en sån förkärlek för Cuba så kan du göra en jämförelse med deras grannland Haiti som alltid verkat under USA beskydd: Barnadödlighet Haiti 63 per 1000 nyfödda, Kuba 6,3 per 1000. USA har som jämförelse 6,4/1000.
Genomsnittlig livslängd (life expectancy) visar samma extrema mönster: Haiti 57 år, Kuba 77,4 och USA 78 år.

Oven
Gäst
Oven
9 december, 2008 10:00

Det kanske är ”frihetens pris” befolkningen får betala på Haiti, eller vad tror du Mats?

Mats
Gäst
Mats
9 december, 2008 10:48

Oven: Ja hej igen, har varit bortrest ett tag. Jag skulle aldrig rättfärdiga folkmord med ett barndödlighetsindex som är likt USA:s, men alla är vi tydligen olika på de mest skrämmande sätt.

Mats
Gäst
Mats
9 december, 2008 10:49

Men om vi istället håller oss nationellt för att inte spåra ur. Kan du inte svara på min fråga jag ställde förut? När sa Ohly senast att han var kommunist offentligt?

C J
Gäst
C J
10 december, 2008 12:51

Stalin sa ; ”ingen människa= inget problem” Hur skall vi tolka det tycker Du ?

C J
Gäst
C J
10 december, 2008 01:01

Oven. Jag kom att tänka på att jag uttryckte mej otydligt. Varje totalitär regim är, enligt min åsikt, av ondo. Jag kan inte, just nu, komma på något bättre exempel på totalitär regim än just kommunism. Ta gärna fram alternativ. Och helst inte nationalsocialsocialism som ju bara är en annan form av socialism.

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
10 december, 2008 07:45

Finns garanterat flera bykar som behöver tvättas, fundamentalism ska upp till ytan var den än finns. Kommunism, religion, nazister. Sedan kan man aldrig komma ifrån att man KAN inte ha respekt för ett parti som i närtid bekände sig till en regim som har över 100 miljoner liv på sitt samvete.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 08:24

Jag tycker lika illa om totalitära regimer som du CJ. Sen må de kalla sig vad som helst.
Faktum kvarstår dock att vi i Sverige har en regering med understöd av kristna fundamentalister som förordade Irak kriget och att vi nu har Svensk trupp i Afghanistan.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 08:35

Och apropå vad Stalin sagt eller inte sagt så är det totalt ointressant för mig eftersom även han drev en totalitär regim. Men apropå Stalin så kan man ju ställa samma fråga ang. vad Hitler sade och gjorde, ivrigt påhejad av den Svenska borgerligheten. Samma skrot och korn enl. mig!

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 08:53

Mats jag vet faktiskt inte det, men det var väl inte alltför många år sedan. Däremot tror jag inte han jämförde sig med varken Stalin eller ngn annan totalitär regent i sammanhanget. Ordet kommun betyder gemenskap om du inte visste det.

Mats
Gäst
Mats
10 december, 2008 10:01

Vad den allmänna uppfattningen om nazismen var i Sverige på 30-talet, både bland dåtidens borgare som socialister är inte relevant idag Oven. Däremot är det relevant och dessutom ett faktum att V idag (2008) har en ledare som inte förnekar att han är kommunist och som dessutom öppet stöttar en ledare på Kuba som är skyldig till folkmord. Vidrigt!

Mats
Gäst
Mats
10 december, 2008 10:02

Vad kommun betyder vet jag. Jag vet även hur den enda vägen, enligt kommunismen, går för att nå deras ”gemenskap”. Nämligen genom en revolution där både överklassen och underklassen med våld skall sättas på plats och rätta sig i leden. Solidariskt och rättvist? You tell me…

Amatörideolog
Gäst
Amatörideolog
10 december, 2008 11:17

Vi skall inte glömma förinterlser varken i öster eller väster men det känns inte särskilt relevant att hamna i den fållan när det gäller den svenska inrikespolitiken. Nu verkar det mera angeläget att diskutera hur vi skall rädda Sverige i finanskrisen med en regering som nu faktiskt själv tillstår att det gick åt pipsvängen med A-kasse-”reformen”.

Lars undrar
Gäst
Lars undrar
10 december, 2008 11:58

Nej, det är inget alternativ!
Spekulera tvärt om i stället med den rödgröna soppan vid makten!
Bensinpris på 17kr/liter, En krona inte ens värd halva värdet idag,
Ständigt bråk i regeringen. Alliansen vs oppositionen, leder idag med 10-0.

Mats
Gäst
Mats
10 december, 2008 12:38

Håller med Lars till 100%. Den rödgröna sidans agerande verkar mest vara ett panikartat drag för att man helt enkelt måste ha ett gemensamt alternativ mot borgarna. Senast i SVT:s ”Rakt på” såg man ju att MP och V inte var överens på en enda fråga, jo en förrästen =) En plan utan plan är en passande beskrivning tycker jag

Sten Hård
Gäst
Sten Hård
10 december, 2008 01:20

10-0 till alliansen säger lars,jag tror att dom sjukskrivna,arbetslösa och andra utförsäkrade människor tycker att det står 10-0 till oppositionen.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 01:26

Inget svar från Mats ang. varför vi har trupper i Afghanistan Och att vår regering som understöds av kristna fundamentalister gav sitt stöd till folkmordet i Irak.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 01:31

Mats du har ett gammalt förlegat hjärnspöke spöke ang. Vänsterpartiet.
Ungefär som hetsjakten som pågick i ”frihetens förlovade land” hur många var skyldiga där?

C J
Gäst
C J
10 december, 2008 02:24

Oven. Vem var statsminister när vi sände de första trupperna till Afghanistan ? Hur har det gått med barnadödligheten i Nordkorea, i PolPot´s Kambodja, i kommuniststyrda länder i Afrika osv ? Hur kan någon tänkande människa överhuvudtaget kalla sej kommunist. Den var och är ett dödfött experiment som kostat miljoner människoliv.

Mats
Gäst
Mats
10 december, 2008 02:28

Jag pratar inte om Vänsterpartiet som parti utan om Ohly som partiets företrädare. Jag vet inte varför du hänger upp dig på just Sveriges närvaro i Afghanistan och vad det har med saken att göra? Dessutom är jag dåligt insatt i den frågan. Vet du vilket år vi skickade vår första mission dit och vilken regering som fattade beslutet?

Hästkraften
Gäst
Hästkraften
10 december, 2008 02:33

En sak är helt klar – det var inte en vänsterpartist som satt i regeringen och beslutade om svensk insats militär insats i utlandet!

Mats
Gäst
Mats
10 december, 2008 03:08

Du har rätt Hästkraften, det var en V-stödd S-regering. Men som sagt, jag förstår fortfarande inte vad detta har med saken att göra.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 03:10

CJ det var garanterat inte Lars Ohly! För övrigt verkar du lida av samma hjärnspöke som Mats.

C J
Gäst
C J
10 december, 2008 03:50

Nej min bäste Oven, hjärnspöken brukar inte gå att bevisa med kalla siffror. För övrigt har Lars Ohly, mej veterligen, aldrig varit statsminister och kommer förhoppningsvis aldrig att bli, i varje fall inte i Sverige. Hur var det nu med barnadödligheten som jag frågade Dej om. SVAR, TACK. Är Du själv nöjd med argumenteringen Cuba/Haiti ????

C J
Gäst
C J
10 december, 2008 04:15

Oven. Berlinmuren kanske också var/är ett hjärnspöke. Byggdes den verkligen för att stänga ute alla som ville in i arbetarnas paradis? Var det kanske tvärt om.?Vill minnas att man sköt fler på väg ut därifrån än in men jag kanske minns fel. Har Du själv besökt kommunistländer och på ort och ställe sett hur bra de har det ?

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 04:18

Det som är intressant för mig är att V är ett demokratiskt parti i ett demokratiskt land, och som till skillnad från alliansen vill ha en rättvisare fördelning av de resurser vi gemensamt hjälps åt att producera i landet.
Ang Cuba så var det ditt andra ”nick” som drog upp det, därav mitt svar för att visa att allt är inte enbart svart eller vitt.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 04:22

Och fortfarande inget svar om att vår regering som understöds av kristna fundamentalister gav sitt stöd till kriget (folkmordet) i Irak.

C J
Gäst
C J
10 december, 2008 05:59

Oven. Jag tror inte någon i den nuvarande regeringen stöder folkmord, vara sej i Irak eller någon annan stans. Situationen i Irak var, och är fortfarande, så komplicerad att varken Du eller jag löser den. Kanske borde USA-alliansen tåga ut och någon form av Europeisk/arabisk fredsstyrka ta över. Men hur var det nu med Berlinmuren ?

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 06:18

Ja du CJ, vilka är det som byggt en egen mur nu då?

Lars S
Gäst
Lars S
10 december, 2008 07:20

C J;
Kanske inte rätt läge att nämna murar när man diskuterar just liberalism just nu?
Hur kan man som borgerlig ge sig in i en inrikespolitisk debatt och börja diskutera historiska händelser?
Trots allt styr ett parti som var emot 8-timmars arbetsdagar, kvinnlig rösträtt,allmänna folkskolan,fri sjukvård,LAS osv. Historiskt så gäller bara fp och s.

Mats
Gäst
Mats
10 december, 2008 07:34

Lars S. Jag håller med dig om att händelser tillbaka i historien inte är relevanta, nämnde det även förut. Allt skräp som samtliga partier tyckt är ointressant om de idag tagit avstånd från det. Poängen jag vill få fram (och CJ tror jag) är att Ohly, än idag, INTE tar detta avstånd och därför är historiska exempel fortfarande relevanta mot honom.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 08:11

Och Mats, vilka är det som med våld just nu sätter folket på plats i Grekland?

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 08:16

Som sagt, det gamla kommunistspöket visar verkligen hur frustrerade man är inom alliansen idag. När argumenten tryter tar man till sånt skit.

funderande
Gäst
funderande
10 december, 2008 08:34

Oven: Och alla människor fick resa fritt ut från gamla Sovjetunionen? Eller? Hmmmmm? Skönt med kommunistiska diktaturer! Då funkar det Oven! Alla vet sin plats!

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
10 december, 2008 08:41

Mycket intressant diskussion mitt inlägg startade, tydligen ömma tår som trampades på vad gäller kommunismen och dess ideologi? Vore intressant att få ett enda exempel på där kommunismen som ideologi har fungerat?

Mats
Gäst
Mats
10 december, 2008 09:20

Nisse: Finns inga sådana exempel =)…vissa dåligt pålästa förespråkare brukar nämna Kina ibland. Värt att veta då är att Kina är en socialistisk republik där man gjort radikala liberaliseringar inom ekonomin sen -78. Nu jobbar man efter en privatkapitalistisk modell. Inte särskilt kommunistiskt.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 09:21

Kanske därför som den heller inte finns i Sverige längre Nisse.
Fascismen växer sig dock allt starkare både i Sverige och Europa vilket inte minst Italien visar där högern idag samregerar ihop med dessa.

Oven
Gäst
Oven
10 december, 2008 09:45

Funderande, jag har aldrig sympatiserat med någon diktatur.

C J
Gäst
C J
11 december, 2008 01:50

Oven. Varifrån kommer begreppet ” proletariatets diktatur”. Och Du sympatiserar inte med någon diktatur ??!! Förklara det om Du kan.

Lars S
Gäst
Lars S
11 december, 2008 07:03

Mats: Tar liberalerna idag avstånd från Chile, Argentina, Uruguay, Brasilien, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Honduras, Spanien, Portugal, Grekland, Turkiet, Filippinerna, Indonesien, Uganda, Centralafrikanska republiken, Sydafrika, Zimbabwe & Israel? Vidriga saker har gjorts även liberalismens namn som det inte tas avstånd ifrån.

Oven
Gäst
Oven
11 december, 2008 08:38

De ser inte detta Lars, p.g.a. sitt tunnelseende! Högern har endast egot i blickfånget!

Lars S
Gäst
Lars S
11 december, 2008 09:00

fort.
Men det spelar väl föga roll.
Vi har idag en finansminister som i unga år inte ville ha en stat alls. Det är väl minst lika ”underligt” som Ohly.

En kommunist som är för reformer och parlamentarisk politik är väl ingen fara?

Oven
Gäst
Oven
11 december, 2008 09:15

Funderande, Jan Guillo får ju inte åka till USA. Tror du att han utgör ett hot mot denna stormakt? Är det så frihet för individen skall uttryckas?

Mats
Gäst
Mats
11 december, 2008 12:39

Lars S: Reformer och parlamentarisk politik mm är enligt kommunismen ett verktyg för att tillslut kunna nå stadiet kommunism. Eftersom Ohly vägrar ta avstånd från ideologin får man väl anta att detta är hans mål, eller? Vad Borg eller Ohly tyckte i sin tonårsrevolt är ointressant (själv var jag sosse då). Dagens åsikter är intressant för mig…

Mats
Gäst
Mats
11 december, 2008 12:42

Oven: Du är verkligen expert på att hitta små exempel du starkt fördömer, trots att just dessa exempel är mer regel än undantag i ideologin du försvarar i den här tråden.

Oven
Gäst
Oven
11 december, 2008 04:04

Jag försvarar ingenting annat än att Vänsterpartiet har lagt bort kommunistbeteckningen för gott. Det var nog en förutsättning för mitt medlemsskap eftersom jag tidigare antagligen lidit lite av de fobier du nu uppenbarligen är drabbad av. Vänsterpartiet är ett Svenskt demokratiskt arbetarparti, det räcker för mig.

Björn Smitterberg
Redaktör
11 december, 2008 04:35

Efter 58 inlägg som blir alltmer upprepningar sätts nu stopp i denna debatt-tråd.
Inga fler kommentarer tas alltså in på denna artikel.