Kåserande debatt: Var finns de kloka gummorna?
Publicerad tisdag, 09 december 2008, 06:52 av Redaktionen– Ringaktas äldre i Sverige? Förr fanns kloka gummor – det hör man aldrig talas om längre. Vart tar TV-hallåorna vägen när de börjar få rynkor?
Det här är frågor som tas upp till debatt av signaturen Plusgubben.
Från en utsiktspunkt
Häromdagen läste jag i en dagstidning rubriken ”Här kan du dumpa svärmor över Julen”. Nu visade det sig inte vara så illa som rubriken antydde. Man föreslog att värdfolket skulle ordna med hotellrum eller vandrarhem istället för bäddmadrasser i vardagsrummet.
Jag tror faktiskt att det är ett alldeles utmärkt alternativ. Inte minst för gästerna som på det sättet kan få koppla av från samvaron med barn och barnbarn. Litet frågande blir jag dock när en vandrarhemsvärd talar om att man vid storhelger ofta har fullbokat med äldre ”hälsa-påare” och säger: ”De är så go`a de gamla”. Jag tror nämligen inte att de är go`are än andra. Möjligen litet mindre uppjagade och uppstressade.
Tesen är nämligen att de äldre inte är annorlunda än folk i allmänhet. Jag menar det finns go`a som inte är gamla och det finns gamla som inte är go`a. Bortsett från att det finns några få procent som p g a demenssjukdomar har personlighetsförändringar så är vi äldre ungefär som medelåldringar – varken bättre eller sämre.
Frågan är om rubriksättningen i dagstidningen speglar någon slags ringaktning av äldre? I vårt land hyllas ju ungdom och fullt fart som något att sträva efter. Ibland till nackdel för både kunskap och erfarenhet. Förr fanns det ”kloka gummor”. Det hör man aldrig talas om numera. Är det någon som har förstått vart alla snygga TV-hallåor tar vägen när åldersrynkorna börjar ge sig tillkänna? Inte vet jag. En och annan man får vara kvar men vart tar kvinnorna vägen?
Inom de politiska leden är det också glest med pensionärer. Det gäller både rikspolitiken och kommunpolitiken. Man kan rentav höra ledande politiker uttala sig förklenande om 80-åringar. Även inom näringslivet föryngrar man gärna. Dock brukar vd:arna dyka upp på andra poster. Pehr G. Gyllenhammar har faktiskt varit framgångsrikare än självaste Volvo. För att nu inte tala om Ingvar Kamprad som fortfarande leder ett världsföretag.
När ”fyller man gubbe”? Det är ganska vanligt att man uppvaktar både 30- och 40-åringar med hatt och hängmatta. Nog är det mer en fråga om mentalt tillstånd än själva åldern som avgör om man är gubbe eller inte. Kärring är väl numera en benämning som får bäras av både män och kvinnor som nått könsmogen ålder.
Utan att kräva någon anpassning till österländska idéer om att alla gamla människor är visa så skulle jag vilja slå ett slag för aktning efter förtjänst och inte efter ålder.
Plusgubben
Mkt tankeväckande rader som är svåra att bortse ifrån…………..
Tyvärr har vi skapat ett samhälle där de äldre, i allt högre grad, inte längre får det utrymme de förtjänar Visst kan vi lära mkt av andra kulturer i detta avseende.
Som du säkert vet finns inte ungdomen heller representerad i de politiska sammanträdesrummen. Medelåldern är hög. Jag skulle vilja påstå att samhället är utformat för de etablerade och ”arbetsföra” vuxna allt i lönsamhetens namn amen.
I riksdagen finns nästan ingen i 20-års-åldern ej heller över 75.
Jag tycker att både unga och gamla skall bedömas efter förtjänst. Ålderskvotering är lika förkastligt som könskvotering.