Stor vrakletning i Vänern och Lidan i sommar
70 dykare hoppas finna Vänerns Vasa
Publicerad söndag, 18 januari 2009, 15:17 av Björn Smitterberg
I sommar kommer omkring 70 dykare att under tre veckors tid kartlägga vrak i Lidan och dessutom hoppas Vänermuseets marinarkeolog Roland Petersson att man ska hitta Vänerns Vasaskepp – ett krigsfartyg som förliste i Kinneviken öster om Läckö slott med kanoner, galjonsfigurer och allt.
– Det finns inga säkra uppgifter om det här skeppet – som vi brukar kalla Vänerns Vasa, sa Roland Petersson när han på söndagen hade ett anförande om sin verksamhet vid Vänermuseet.
– Men det finns så många indikationer från olika håll att det är troligt att det finns något, som ligger gömt bakom en grundklack i Kinneviken och därför inte har hittats av Marinens sonarutrustning.
Roland Petersson har kartlagt nästan hela Lidan två mil uppströms från mynningen. Han har hittat massor av vrak – bland annat ett stort vrak som ligger ungefär där fontänen i Lidan finns sommarhalvåret. Troligen har det varit lastat med järn. Vraket har nu gått i delar.
– Men det finns vrak över allt här och vi hoppas att vi kan finna ett vrak som kan dateras till cirka år 1.000. De fynd vi gjort hittills visar nämligen att det för tusen år sedan fanns en bro över Lidan och att det fanns något som vi kan kalla hamn.
Om uppgifterna kan bekräftas så måste det – enligt Roland Petersson – även ha funnits bofasta här, magasin och bostäder.
I sommar kommer Kustbevakningen att under tre veckors tid samla alla sina dykare för att i en gemensam insats undersöka Lidan och söka efter Vänerns Vasa.
Dessutom skall ett ångfartyg – Nore – som 1916 förliste utanför Naven undersökas.
– Vi vet att Nore gick under här och har sökt efter henne tidigare men missat med några tiotals meter. Nu har en fiskare stött på vraket och vi har kunnat lokalisera ångbåten exakt, berättade Roland Petersson.
Vänerns Vasa – det skulle vara en högvinst. Det finns anteckningar om att Gustaf Vasa under trycket från Danmark och Norge ville ha örlogsfartyg även i Vänern. Det måste ju byggas i Vänern och var innanhavets fånge.
– Det finns uppgifter ända från 1930-talet att dykare hämtade upp saker från ett skepp som hade såväl kanoner som galjonsfigur och två master. En dykare har även omkommit i samband med dykningar här. En fiskare har bett en sportdykare gå ut och såga av masterna på vraket – redskapen fastnade i masterna.
Söndagens program på Vänermuseet handlade också om ullhandskrabbor och …
… så dansades julen ut i full fart.