Gå direkt till Nyheten (Konditorn har jour vid anrika Garströms)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 mars 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konditorn har jour vid anrika Garströms

Publicerad tisdag, 24 februari 2009, 12:16 av Björn Smitterberg

Thomas Karlström har jour i dag – han finns i Garströms konditori hela dagen. Här levererar han nya semlor – med vaniljkräm – till kyldisken. Thomas Karlström är konditor och bagare vid Garströms – som sedan i våras drivs av Hatun Juksel som kunderna möter när de handlar eller beställer.

De båda samarbetar nära. Och det gamla ordspråket om nya kvastar sopar bäst gäller verkligen vid Garströms anrika konditori. Nyrenoverat och ombyggt bageri, konditori och den anrika disken har renoverats och byggts om för att klara moderna krav på hygien.

 

– Det har varkligen varit nedgånget här, säger Thomas Karlström och Hatun Juksel instämmer.

– Det har kostat pengar, säger hon med eftertryck. Men nu börjar vi komma igång på allvar och det går bättre och bättre.

Det finns – när det är knökfullt – plats för 90 gäster samtidigt i caféet.

– Det rullar på hela dagarna med gäster, och lördagarna är det ju riktigt roligt, säger Hatsun Juksel.

Hatsun Juksel kanske många känner igen från restaurangbranschen där hon varit flera år.

– Egentligen är jag utbildad frisör… Men jag trivs med det här. Det är lite som restaurangbranschen men jag tycker det är roligare.

Bröd och kondotorivaror från Garströms finns i flera butiker runt om i Lidköping. Finns det någon specialsak från Garströms?

– Vi har inte kommit på någon än. Det har funnits men det är så att de flesta som arbetar med konditorivaror har arbetat vid Garströms tidigare – så specialarna har hamnat i andra caféer.

– Men vi ska försöka komma på något nytt.

De båda visar runt i de lokaler som byggts om och delats upp för hygienens skull. Thomas Karlström säger att det kan verka överkurs med de hårda reglerna – men han tycker ändå det är bra. Nu är det rent, från tak till golv. Städning och rengöring är halva jobbet. En särskild diskavdelning har byggts. Bageri och konditori är helt avskilt från serveringen – det är faktiskt olika byggnader.

– Samtidigt har vi fått det rationellt när vi byggde om. Allt det gamla åkte ut och det skapade möjligheter.

Inne i serveringen, och i butiken med den ärevördiga disken, har renoveringen skötts varsamt. Så sent som för ett par veckor sedan målades ny guldfärg på den gamla disken. Vissa delar av det stora väggfasta skåpet används inte längre – åtminstone inte för sådant som skall ätas. Men disken är nu helt godkänd för livsmedel, den kyler och klarar kraven utan att semlor, bullar, kakor, tårtor och mackor skall ta skada.

Nu arbetar allt som allt åtta personer vid Garströms. Förr var det  fler. Förr, det kan vara mycket länge sedan när det gäller Garströms. 150 år faktiskt.

– Men vi skall bli fler. Det är tufft och långa arbetsdagar för oss, vi har öppet till åtta på kvällarna. Så på sikt vill vi bli fler som arbetar här.

En liten intern tipstävling pågår: Hur många semlor skall man sälja i dag?

– 500, säger Thomas Karlström som sedan nyår gjort tusentals med olika smaker.

– Jag tror på några fler, 600 kanske, säger Hatun Juksel.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Thomas Karlström
Gäst
Thomas Karlström
25 februari, 2009 02:56

Ja..och jag är glad att jag förlorade. 580 semlor blev resultatet. Sen har jag naturligtvis inte gjort tusentals ”nya sorter” utan tusentals semlor sedan nyår. Jag tackar våra kunder hjärtligast och hoppas det smakar riktigt bra. MVH Thomas

Anna
Gäst
Anna
26 februari, 2009 08:12

ni hade godaste semlorna, och jag har provat alla :D