Pärla som visar vägen till bästa naturen och kulturen
Publicerad tisdag, 24 februari 2009, 16:26 av Björn SmitterbergDet är ett omfattande arbete som lagts ned på att bygga upp en besöksguide till Lidköpings bästa natur- och kulturupplevelser. Och det är de kunnigaste som delar med sig. Jonas Lind, själv ornitolog, är en av dem som startat projektet Pärlan för att göra en vägvisare. Men han är långt ifrån ensam.
– Vi har arbetat ett par år i en redaktionskommitté och har haft med oss Naturskyddsföreningen i Lidköping, Vänermuseet, Lidköpings Hembygdsförening och många andra, säger Jonas Lind.
I skriften finns det 83 tips om sevärdheter med bilder och beskrivning.
– Men det kunde varit dubbelt så många!
Kanske läggs nu materialet in på den webb-sida – www.parlorna.org – som är under uppbyggnad.
Håkan Pettersson har lagt ned ett stort arbete. Han har sedan barnaåren trampat runt i Lidköpings natur och njutit. Nu cyklar han mest. han har cyklat 200 mil och kört bil 20 för att ta alla bilder (utom två).
– Visst är jag lite besviken – så otroligt många vackra platser finns det, men man är inte precis rädd om landskapet. Vi har över 20 mil stränder, men det finns inte en enda mil obebyggd strand.
– Även längs Lidans och Flians dalgångar finns skönhetsupplevelser i olika former. Jag kan rekommendera en vandring längs Flian från Resville och västerut.
Men det finns obebyggda vackra platser. De finns med i boken. Men hur är det – brukar inte fågelskådarna vara rädda om sina platser?
– Nja, säger Jonas Lind. Det beror ju på. Om man tänker sig för och inte vandrar ut kring örnarnas bo i april utan väntar till juni – då är det i regel ingen fara. Vi har inte tagit bort något ur boken av det skälet. I stället är det utrymmet som fått vänta.
Jonas Lind är tekniker – inte bara fågelskådare. Han skapar en webbsida, och han har i skriften lagt ut longituder och latituder. Man kan alltså söka fram på GPS. Man kan även använda mobiltelefonens SMS-tjänst för att få veta mer.
Men skriften är grunden – och den är fin. Sparbanksstiftelsen i Lidköping har tillsammans med Lokala Naturvårdssatsningen (statliga pengar) stått för huvudparten av tryckkostnaderna, men även kommunen har bidrag. Lidköpings Fågelklubb, Lidköpins Naturskyddsförening, Lidköpings Hembygdskrets, Vänermuseet och Destination Läckö Kinnekulle har bidragit med antingen lite pengar men främst med arbetsinsatser.
– Skriften riktar sig främst till oss som bor i Lidköping och vi har tryckt upp ett antal så det räcker till alla hushåll – 18.000, säger Kent Boström, ordförande i Lidköpings Naturskyddsförening. Den kommer snartatt finans på lite olika håll.
Skriften är gratis – men eden kombineras med en insamling av pengar för att föreningarna bakom Pärlan skall kunna få medel till lite egna projekt.