Debatt: Kallt i husen med (S)-energipolitik
Publicerad onsdag, 04 mars 2009, 15:34 av Redaktionen– Det blir kallt i husen med socialdemokraternas energipolitik, skriver folkpartisten Crhister Winbäck i en debattartikel.
Christer Winbäck är riksdagsledamot på Skaraborgsbänken.
Den 6 februari träffade alliansens partiledare en överenskommelse om en hållbar energi- och klimatpolitik för miljö, konkurrenskraft och trygghet.
På denna grund presenterar alliansregeringen en väg ut ur beroendet av fossil energi. En satsning på förnybar energi och effektivare energianvändning stärker svensk försörjningstrygghet och konkurrenskraft och ger svensk forskning och företagande en ledande roll i den globala omställningen till en kolsnål ekonomi.
En av punkterna i överenskommelsen var att planeringsmålet för vindkraft höjs från dagens 10 TWh till 30 TWh till år 2020, varav 20 TWh till lands och 10 TWh till havs. Planprocessen för vindkraft förenklas också. En annan viktig punkt är att alliansen nu är överens om att gamla kärnkraftverk får ersättas med nya när de gamla tjänat ut.
Flera fackförbund är positiva till överenskommelsen, så även flera av näringslivets organisationer.
Problemet med överenskommelsen är för en del att vi måste ha kvar kärnkraften ytterligare en tid, bla för att för lite gjorts under åren sedan folkomröstningen, för att hitta trovärdiga alternativ.
Socialdemokraternas linje i kärnkraftsfrågan är att kärnkraften ska fasas ut i den takt den kan ersättas med förnybara alternativ. Problemet med detta resonemang är att den svenska kärnkraften kommer att avveckla sig själv om inte nybyggnadsförbudet hävs. Avvecklingen går inte att villkora med förhoppningar om ny annan produktion. Avvecklingstakten bestäms av övervägande beträffande säkerhet, ekonomi och teknik.
De svenska reaktorerna börjar falla för ålderstrecket med början på 2020-talet. Därmed går det inte att välja att stänga ner kärnkraften just när man hittat andra förnybara alternativ. En ansvarfull beslutsfattare måste ha minst 10-15 års framförhållning, eftersom det tar uppskattningsvis så lång tid att bygga en ny reaktor.
Om inte så riskerar Sverige att bli beroende av reguljär elimport och få svårt att uppnå våra egna och EU:s klimatmål.
Det är svårt att ersätta hela kärnkraftens elproduktion med de förnybara energislag som finns idag. Vi kommer klara det på sikt, men under tiden måste vi klara vår energiförsörjning på ett ur klimatsynpunkt hållbart sätt.
Med tanke på att socialdemokraterna vill ha en annan energipolitik, där vänstern och miljöpartiet kommer att få bestämma mycket, vet vi inte hur en sådan politik kommer att se ut. Elbrist kan då komma att hota vår svenska industri.
Med socialdemokraterna vid makten, kommer vi få det kallt i husen.
Christer Winbäck (fp), riksdagsledamot för Skaraborg
Vad ska vi få uran till kärnkraften i från Skåne . Västra Götaland ( gamla Skaraborg ) eller Jämtland ? Ska göra samma misstag som med oljan .
Bygg om våra vattenkraftverk för att få ut mer EL
Det finns flera hundra små vattenkraftverk som bör byggas om bara i Västra Götaland så vi får ut EL
Börja projektera nya reaktorer nu så att de gamla kan ersättas när de tjänat ut. Att storsatsa på vindkraft nu är inte samhälls-ekonomiskt lönsamt. Det finns f.n. ingen brist på el utan det behovet uppstår först runt 2020 när de gamla reaktorerna tjänat ut. Men tjänat ut har även de vindkraftverk som har byggts och kommer att byggas de närmaste åre
med borgarnas politik behöver vi snart ingen el, Sverige stannar.
”Med socialdemokraterna vid makten blir det kallt i husen”, säger Winbäck och ”varnar” för att (V) och (MP) kommer att få betämma för mycket. Det är alltså så han upplever samarbete, jag förstår honom, efter att (FP) och de andra allianspartierna suttit i knät på (M) under två och ett halvt år så kan man inte förvånas över hans sätt att resonera.
Att medellivslängden för vindkraft ligger på 15 max. 20 år ger en bild av vad som väntar i den framtida röran S-V och MP vill ha. Skrönan att uranet icke är förnybart tillhör deras mantra dock utan vetenskapliga fakta – utöver uranet har vi andra isotoper som duger – desutom kan vi återanvända redan befintligt utbränt material i flera 100-tals år.