Krögaren som öppnar nytt
Publicerad onsdag, 04 mars 2009, 15:15 av Björn SmitterbergDet är snart två år sedan Tobias Alexandersson blev krögare i Lidköping. han driver Gamla Stadens Gastronomi – det som tidigare helt enkelt kallades Göte´s efter dåvarande innehavaren. Och det har gått bra – i maj öppnar han en krog i Skara också.
Tobias Alexandersson gör inte så mycket väsen av sig. Han har arbetat i restaurangbranschen hela livet. Han har en klar bild av vad han håller på med.
– Att ta över eller starta en restaurang är inte svårt – det är driften som ställer krav.
I början stängde Tobias Alexandersson och serverade inte luncher – men det var bara en tid. Nu är det full fart i restaurangen på Hamngatan på luncherna, och på andra tider är det en mängd olika beställningar.
– Jag får ledigt några timmar då och då, säger han. Det är så i restaurangbranschen. Vi är i ett serviceyrke och då gäller det att finnas till hands när kunderna frågar efter oss. Det blir lite splittrad ledighet – men det ordnar sig.
Om Tobias Alexandersson skulle bestämma en måltid till sig själv skulle det bli fisk och vilt. Jakt och fiske hör nämligen hemma i hans fritid. Men mycket blir det alltså att jobba. Hur många måltider han serverar – det räknar han inte.
– Jag har ingen aning – det är full fart hela tiden. Men det blir åtskilliga.
I maj skall han öppna restaurangen Marumsgatan 11 på just den plats som namnet antyder. Det blir mer en vanlig restaurang med inriktning på mat, medan han i Lidköping har inriktning på luncher och beställningar.
Flera restauranger har upphört med lunchserveringar. Vad beror det på?
– Det är stor ekonomisk press på luncherna, det är svårt att leva på dem. Så därför behövs lite mera än så.