Gå direkt till Nyheten (Debatt: Dags för Euro?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 mars 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Dags för Euro?

Publicerad måndag, 09 mars 2009, 10:54 av Redaktionen

Är det dags att folkomrösta om att införa den för flera EU-länder gemensamma valutan Euro i Sverige? Folkpartisternas riksdagsledamot i Skaraborg, christer Winbäck, aktualiserar en ny folkomröstning.

Euro

Vad har Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike gemensamt?
Jo, de använder Euro som betalningsmedel.

De gör de tillsammans med tre andra länder, Monaco, San Marino och Vatikanstaten, som har formella avtal med EU, samt inofficiellt i ytterligare tre länder Andorra, Kosovo och Montenegro.

Dessutom har Danmark knutit sin krona till Euron sedan länge och en ny folkomröstning är på gång. De senaste åren har opinionen varit starkt för att Euron ska införas.

De flesta medlemsstater som anslöt sig 2004 och 2007 är, till skillnad från Sverige, angelägna om att införa euron. Flera har redan gjort det och Estland, Lettland och Litauen är på gång, genom att ha knutit sig till den gemensamma växelkursmekanismen, ERM2

En gemensam valuta för mer än 320 miljoner européer.
Tillsammans med områden som använder valutor som är knutna till euron, får euron direkt påverkan på närmare 500 miljoner människor.

Varför är önskan så stark i de flesta länder?

Det underlättar handeln mellan euroområdets medlemsländer och ökad handel ör historiskt sett en av de stora drivkrafterna till ekonomisk tillväxt.

Det underlättar den fria rörligheten för personer, varor, tjänster och kapital.

Valutaväxlingar, krångel och risktagande minskar.

Sårbarheten för den svenska kronan är stor, vilket märkts inte minst den senaste tiden, då kronan sjunker som en sten. Folk märker att euron är stabil och kan försvara sin plats i kristider.

Tillväxt är något vi behöver i dessa dagar. Säkerhet och stabilitet gynnar oss för framtiden

Det är 6 år sedan vi röstade om euron, verkligheten har förändrats sedan dess.
Låt oss få visa att vi nu är redo att införa euron

Christer Winbäck (fp), riksdagsledamot för Skaraborg

19 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
BT
Gäst
BT
9 mars, 2009 11:49

Att inte införa Euron var ju på kort sikt ett bra val(första åren). Har alltid varit för en gemensam valuta och ser inget hellre än att man slipper växla så fort man ska göra affärer eller åka utomlands.

Christer
Gäst
Christer
9 mars, 2009 12:53

hmmm… Vi har ju redan röstat i denna fråga. Svaret blev ju NEJ till Euron. Om vi nu ska rösta igen kan vi väl också få rösta på utträde ur EU.

Lynx
Gäst
Lynx
9 mars, 2009 12:58

Ska vi vara med i EU ska vi vara det fullt ut…..annars kan vi lika gärna lämna EU.

Mr Bean, hhmmm.
Gäst
Mr Bean, hhmmm.
9 mars, 2009 01:47

När kronan sjunkit gentemot de flesta andra valutor och nu nått ”pesetasstatus” vore det förödande för svensken att gå in i detta läge. Vi måste vänta på en kronförstärkning. Om den kommer? Förmodligen kommer vi se en skenande inflation framöver, när vi skall köpa ngt utländskt.

Birdy
Gäst
Birdy
9 mars, 2009 04:41

ska vi ha euro som valuta så ska vi göra som vårt grannland 1:- = 1 euro annars kan det kvitta. EU är ju helt sjukt det kostar bara pengar till ingen nytta.

Oven
Gäst
Oven
9 mars, 2009 04:51

Winbäcks demokrati= Rösta tills utslaget blir som politikerna vill. Precis som i fallet med Irland och Lissabonfördraget. Enl. Eu skulle det falla om inte alla antog det, men icke sa Nicke. Bara att rösta om igen tills utfallet faller herrarna på läppen.
Folkpartidemokrati!

Björn
Gäst
Björn
9 mars, 2009 04:59

Håller med Mr Bean. Denna fråga kommer upp varje gång svenska kronans värde rasat. Bäst vore att rösta om utgång från EU så slipper vi diskussionen i fortsätningen.

Heléne
Gäst
Heléne
9 mars, 2009 05:34

Hur kommer det sig att Norge, är den enda som har en BNP på plus?

Elof
Gäst
Elof
9 mars, 2009 06:16

Heléne
Litet land mycket mycket olja.

Henrik
Gäst
Henrik
9 mars, 2009 07:32

Många missar syftet med euron. Självklart finns det en tid då kronan kan stärkas i förhållande till euron, men dalarna blir djupare och svårare att ta sig ur. Vi påverkas mer när kronan är kvar.
– Syftet med en euro var att nå stabilitet. Euron har idag 16 medlemsländer och är gemensam valuta för mer än 315 miljoner. (fortsättng..)

Henrik
Gäst
Henrik
9 mars, 2009 07:32

(fortsättning…)
Vilket bord står ni helst och balanserar på –
ett bord med ett ben eller ett bord med fyra ben?
Men röstresultatet var ju föga förvånande – vi svenskar tror alltid att vi är världsmästare och bättre än vår omgivning.

Henrik
Gäst
Henrik
9 mars, 2009 07:33

(fortsättning) Vilket bord står ni helst och balanserar på –
ett bord med ett ben eller ett bord med fyra ben?
Men röstresultatet var ju föga förvånande – vi svenskar tror alltid att vi är världsmästare och bättre än vår omgivning.

Oven
Gäst
Oven
9 mars, 2009 09:33

Med undantag för det fåtal Henrik som anser sig ha rätten att bestämma över våra huvuden eftersom de alltid vet bäst.
Demokrati?

Blueberry Bengt
Gäst
Blueberry Bengt
10 mars, 2009 09:27

Håller med att det vore smidigt att ha euro. Att bevara kronan är inget självändamål. Det som är oroande är allt annat som följer med vid ett samgående med EMU. Jag är rädd för att fler blir utslagna i samhället och att solidariteten får en törn. Tanken med EU är bra men har utvecklats till en trög protektionistisk apparat som inte gagnar folket.

Henrik
Gäst
Henrik
10 mars, 2009 01:15

Oven,
Jag förstår inte riktigt vad du skriver – det är lite otydligt men jag antar att du frågar dig om det är demokratiskt att ta upp frågan igen. Vad är problemet? – Man skall väl kunna ändra sig? Själv anser jag inte att folket skulle ha röstat i den här frågan då gemene man (inklusive mig själv) inte har tillräcklig kunskap för förstå.

Oven
Gäst
Oven
10 mars, 2009 05:56

Det hade de inte i riksdagen heller (kunskapen) när de fick frågor om bl.a. Lissabonfördraget. Så på vilket sätt skulle det borga för ett ”bättre” beslut än folkets egna?

Undrande inflyttad
Gäst
Undrande inflyttad
12 mars, 2009 03:29

Håller med ”Henrik” i fullo. Dock har vissa svårt att förstå, att vissa frågor kan inte vi/folket avgöra, de är därför vi har förtroendevalda. Kommunismen är ett tydligt exempel på där ”folket fick göra sin röst hörd”, Varför har vissa då synpunkt på att riksdagen avgör vissa frågor.

Elof
Gäst
Elof
12 mars, 2009 04:45

Det vi har politiker till är att avgöra de många små frågorna eftersom det skulle bli väldigt svårt att folkomrösta om alla dessa medans de stora övergripande kan vi medborgare gott få vara med och göra vår röst hörd. Roligt att så fort folket går emot etablissemanget så förstår inte folket sitt eget bästa men tvärt om så gör vi tydligen det.

Oven
Gäst
Oven
14 mars, 2009 02:53

Ta saker och ting i rätt ordning då så kan vi börja med att göra om medlemskapsomröstningen.