Gå direkt till Nyheten (Bengt-Arne laddar för rally med Kenneth Bäcklund)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bengt-Arne laddar för rally med Kenneth Bäcklund

Publicerad Monday, 25 May 2009, 16:29 av Björn Smitterberg

bengt_arne_rally_lop90525Det är nu 45 år sedan Midnatssolsrallyt lades ned, och det är ett par år sedan det återuppstod i en helt ny form. Nu körs med bilar som är nära 30 år gamla. En av kartläsarna i årets tävling är Bengt-Arne Gustafsson i Källby och Lidköping. Bredvid honom sitter det gamla rallyesset Kenneth Bäcklund.

– Det här har jag önskat mig länge, säger Bengt-Arne Gustafsson – mannen som bygger fjärrvärme med Källby Rör och ägnar fritiden bl a åt att ta hand om bilar. I det nya garaget på Råda mosse finns bl a en Volvo han tänkt köra med.

– Men det blev för krångligt att bygga om den så den uppfyller alla regler, säger han.

bengt-arne_rally_90525

– I stället köpte jag en Opel Ascona som utåt sett är av 1973 års modell men som så sent som för ett par år sedan byggdes om för att klara alla säkerhetsregler. Även deltagarna skall ha uppnått viss ålder – man måste vara 40 år för att få vara med.

– Jag fick dispens, säger Bengt-Arne Gustafsson och skrattar lite…

Bengt-Arne Gustafsson skall vara kartläsare under de drygt tre dagar långa rallyt. Han kommer att visa vägen åt Kenneth Bäcklund som sitter vid ratten. Och det är minsann inte första gången Kenneth Bäcklund kör. Han har tillhört rallyeliten i landet i 15 år och har kört i andra klasser i ytterligare tio år. Numer hittar man Kenneth Bäcklund på Saab i Trollhättan. I andra bilar finns en hel del kändisar ; Mikael Persbrant, Björn Waldegård och många andra som tycker det här är ett kul sätt att träffas igen.

Bakom rallyt står KAK. Totalt medverkar ungefär 300 personer i 150 bilar. Klasserna är olika. I en del klasser gäller det att köra en viss sträcka på en bestämd tid – för att ta ett exempel på prövningar som kartläsare kan ställas inför. På specialsträckor sätt förare och bil på prov såväl som kartläsare – så det  blir ingen enkel resa för Bengt-Arne Gustafsson.

– Om jag är rädd – nej, inte när Kenneth kör…