Debatt: Vindkraft ger dubbel effekt
Publicerad måndag, 01 juni 2009, 15:40 av Redaktionen– Omställningen till förnybar energi är viktig för att även kommande generationer ska kunna göra snögubbar, fiska och bada i havet. Ur ett arbetsmarknadsperspektiv handlar det om 12.000 nya arbetstillfällen, skriver moderaten Maria Abrahamsson i en debattartikel
Vindkraft ger dubbel effekt
Vindkraft ger inte bara förnybar energi, den ger också nya arbetstillfällen både lokalt och regionalt. ~Idag finns det vindkraftverk nästan i varenda kommun i Västsverige. För att nå den västsvenska potentialen på 5 TwH till 2020, krävs betydligt fler vindmöllor. Ca 20 möllor per kommun.
Denna omställning till förnyelsebar energi är viktig för att kommande generationer också ska kunna göra snögubbar, fiska och bada i havet. Ur ett arbetsmarknadsperspektiv handlar bara vindkraften om ca 12000 nya arbetstillfällen i Sverige.
Energiomställningen går ut på att göra samhället mindre fossilberoende. Det handlar i huvudsak om att gå från olja och kol (fossila bränslen) till förnyelsebar energi. Dels för att olja och kol bidrar till ökade koldioxidutsläpp, dels för att framtiden för oljan inte är särskilt långsiktig.
Svensk elproduktion står i dag i princip på två ben – vattenkraft och kärnkraft. Klimatfrågan står nu i fokus, och kärnkraften kommer därmed under den tid vi kan överblicka att förbli en viktig del av svensk elproduktion. För att minska sårbarheten och öka försörjningstryggheten ska ett tredje ben utvecklas för elförsörjningen, och därmed minska beroendet av kärnkraft och vattenkraft.
För att åstadkomma detta måste kraftvärme, vindkraft och övrig förnybar kraftproduktion tillsammans svara för en betydande del av elproduktionen. Alliansregeringen har därför gjort en överenskommelse som ska ligga till grund för utvecklingen framöver, i korthet bygger den på;
– Förnybar energi,
– förnybar energi i transportsektorn,
– effektivare energianvändning och
– minskning av utsläppen av klimatgaser.
Västsverige har goda förutsättningar att inom de närmaste 10-15 åren bli helt oberoende av fossil energi. Vi har mycket goda naturtillgångar i form av vind, hav, skog och jordbruk. Vår region ligger i framkant när det gäller ny teknik, forskning och inte minst starkt växande näringsliv inom miljö- och energiområdet. Men, för att bli oberoende av fossil energi och gynna utbyggnaden av vindkraft samtidigt som andra intressen tas tillvara, krävs det ett bättre samspel mellan politik, näringsliv och forskning. Det krävs att alla aktörer tar för sig och släpper fram ny teknik, förnyelsebar energi och aktivt stöttar etableringen av vindkraft, biogas och vågkraft utan att för den skull äventyra människors boendemiljö, natur-, kultur-, och friluftslivsintressen.
Låt oss sikta på att vi har 20 vindmöllor per kommun fram till 2020.
Maria Abrahamson (m) Miljönämnden Västra Götalandsregionen
Vindkraft ger oxå dålig boende miljö för 10 000 tals kommuninvånare!!!!!
Ja lägg ner vindkraft helt å hållet. Alla tycker att det är SÅ bra med en ren kraftkälla. Men ingen vill ha ett på sin bakgård eller i sin omedelbara närhet. Tycker det luktar hyckleri lång väg…
Vindkraften är meningslös, den ersätter inget annat än vattenkraft. Ett noll-summespel ur miljösynpunkt alltså. Det beror på att det är vattenkraften som är tillräckligt snabbreglerad för att hålla frekvensen konstant på 50 Hz. När det matas in mera vindkraft i nätet så regleras vattenkraften ned automatiskt med samma effekt.
Det skulle vara intressant att få se en livscykel kosnadskalkyl för ett vindkraftverk.