Gå direkt till Nyheten (Debatt: Kommuner och Försäkrinskassa ändrar LSS)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Kommuner och Försäkrinskassa ändrar LSS

Publicerad Wednesday, 03 June 2009, 09:02 av Redaktionen

ikondebatt– Vissa kommuner har börjat tillämpa lagen om skyldighet att stötta vissa pesoner med särskilda behov mer restriktivt, skriver FUB:s Lillemor Holgersson som skickat ett uttalande taget av FUB i landet såväl som i Lidköping.

Vill gärna att fler skall kunna få möjlighet att läsa FUBs uttalande från Förbundsstämman 09 som jag och FUB Lidköping instämmer i.

FUB:s Förbundsstämma 2009 gör följande uttalande:

LSS-utredningen har föreslagit flera förändringar i LSS och LASS. Riksdagens socialutskott har genom Kenneth Johansson nyligen meddelat att förändringarna tidigast kommer att kunna träda ikraft år 2011.

Efter det att utredningen presenterades har FUB uppmärksammat att vissa kommuner har börjat tillämpa LSS mer restriktivt. En del av kommunerna har motiverat den ändrade tillämpningen av LSS med hänvisning till LSS-utredningens förslag.

FUB har även flera exempel på att Försäkringskassan tillämpat egna riktlinjer för LASS som saknat stöd i lag och praxis.

FUB vill kraftfullt markera att Sveriges kommuner och Försäkringskassan ska följa nu gällande lagstiftning. Det är först om, och i så fall när, ändringar i lagstiftningen träder i kraft som nya bestämmelser ska tillämpas.

FUB vill även uppmärksamma att flera av de berörda kommunernas ändrade tillämpning av LSS dessutom saknar förankring i LSS-utredningens förslag.

FUB vill särskilt framhålla vikten av att Sveriges kommuner tillsammans med SKL aktivt informerar beslutsfattare och förtroendevalda om skyldigheten att följa gällande lagstiftning.

FUB ämnar även att, tillsammans med SKL, kommunerna och tillsynsmyndigheterna verka för att eventuella framtida förändringar av LSS tillämpas på ett lagenligt sätt och i enlighet med lagstiftarens intentioner.

Lillemor Holgersson
FUB Lidköping

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
maria
Gäst
maria
3 June, 2009 05:04

heja på! Att man alltid ska slå på dem som redan ligger.Är man funktionshindrad idag så får man också vara sin egen jurist-skulle det vara så i ett välfärdssamhälle?

Victoria
Gäst
Victoria
3 June, 2009 07:56

Hoppas att många på försäkringskassan också läser detta ! Den informationen verkar de behöva. Hur kan de gå efter egna riktlinjer ?
Tur att eldsjälar som ni i FUB finns.

Lillemor
Gäst
Lillemor
3 June, 2009 10:07

Tack Maria och Victoria för era hejjarrop. Jag hör från många funktionshindrade och anhöriga precis det du påpekar Maria, man måste vara egen jurist. Det Victoria pekar på att försäkringskassan har egna riktlinjer är också något som är mycket skrämmande. Vi gemensamt måste hjälpas åt i dessa frågor.

Håkan
Gäst
Håkan
29 June, 2009 10:42

Ja jag tycker och har alltid tyckt att det är ett elände att man behöver vara sin egen jurist Det är sant att själv är inte bästa dräng Ofta bar jag hjälpt andra – men vem hjälper eldsjälen