Gå direkt till Nyheten (Västsverige tycks få en Europaparlamentariker)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Västsverige tycks få en Europaparlamentariker

Publicerad Monday, 08 June 2009, 19:25 av Björn Smitterberg

Västra Sverige tycks nu få åtminstone en parlamentariker i EU – något som Västsverige inte haft de senaste åren. Olle Ludvigsson i Göteborg kommer om inget oförutsett inträffar att komma in i eu-valparlamentet för socialdemokraterna. Däremot ser det mörkt ut för centerns Kent Johansson i Skara. Han var tvåa på röstsedeln – men risken är stor att han kryssats bort. Flera andra centerkandidater har fått fler kryss.

Räkningen av kryss är inte avslutad. Den pågår ännu och slutgiltigt klart om vilka som valts in i parlamentet kommer inte förrän på onsdag.

Inte heller Christoffer Järkeborn, den unge moderaten med rötterna i Lidköping, tycks komma in. Han noterades i kväll för 759 kryss. Det kan inte konkurrera med Gunnar Hökmark och Anna Maria Corazza Bilt som vardera har i runda tal 10.000 kryss hittills.

Moderata kommunalrådet Susanna Haby i Göteborg har satsat hårt i valkampen – men det tycks inte ha räckt. Kryssen placerar henne utanför parlamentet.

Holger Gustafsson, kristdemokraten i Spiken, har genomfört en mycket tystlåten EU-valkampanj. Det har resulterat hittills i 27 kryss. Partivännen i Skaraborg, Conny Brännberg, har bara fått 5 kryss. I Kristdemokraterna är förre partiledaren Alf Svensson outstanding – han har fått hälften av alla kryss partiet fått och tycks konkurrera ut Ella Bohlin från förstaplatsen.

Göran Larsson, miljöpartisten kommer inte till Bryssel. Han har kryssats av 144 väljare, drygt en kvarts procent av personrösterna i Miljöpartiet har gått till Göran Larsson.

Helt klart är att väljarna inte anammat de färdiga röstsedlarnas ordning – utan med kryss har de kandidater lyfts fram som man önskade.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anders
Gäst
Anders
9 June, 2009 12:53

Det är fel om Haby. När 1187 distrikt är räknade ligger Haby före Ibrisagic. Därmed har Västsverige i nuläget två ledamöter.

Fredrik
Gäst
Fredrik
10 June, 2009 06:05

Grattis Olle. Vad anser du om eubidrag till den svenska bilindustrin?

Elof
Gäst
Elof
10 June, 2009 07:51

Fredrik
Nog för att LN är populärt men är tveksam till att politiker i Göteborg läser vad som skrivs här. Så du ska nog inte förvänta dig något svar. Men man vet aldrig. :)