Gå direkt till Nyheten (Vara vill stoppa triangelspåret!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vara vill stoppa triangelspåret!

Publicerad Sunday, 14 June 2009, 09:23 av Björn Smitterberg

genre_kinnekulletaag_200lopVaras kommunledning vill inte att planerna på ett triangelspår vid Håkantorp blir verklighet – en fråga som Lidköpings kommun drivit hårt i flera år. Vara oroar sig nämligen för att få sämre järnvägsförbindelser om hälften av Kinnekulletågen går mot Göteborg via Trollhättan och Vänersborg i stället.

Lidköpings kommun ser möjligheten att få fler avgångar mellan bla Lidköping och Göteborg samtidigt som kopplingen mellan Lidköpingsområdet och Trollhätteområdet blir starkare om ett triangelspår byggs vid Håkantorp. I Håkantorp möts i dag den fullt moderna järnvägen som går via Vara till bla Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla och som har Stockholm i andra änden. Här går dagligen flera X2000-tåg.

Med en ombyggnad skulle Kinnekulletåget kunna välja att i Håkantorp svänga ut på den moderna banan mot Trollhättan och Grästorp skulle kunna bli ett nytt stopp. Att utöka trafiken på Västra Stambanan bedöms i dag inte möjligt – spåret är fullt av trafik. Däremot öppnar det nya spåret mellan Trollhättan och Göteborg nya möjligheter.

En utökning av trafik via Grästorp-Trollhättan skulle ske på bekostnad av Varas trafik. Kinnekulletåget som bl a stannar i Vedum på sin väg mot Herrljunga och vidare till Göteborg knyter ihop olika delar av Vara kommun på ett sätt som gör att ersättande bussar inte är ett alternativ enligt kommunstyrelsens arbetsutskott i Vara.

Just nu behandlar kommunerna utvecklingsplanerna för Västtrafiks Kinnekullebana. Det är i det sammanhanget Varas kommunledning kort och gott uttalat att:

– Trigangelspåret i Håkantorp behövs inte!

Håkantorp ligger i Vara kommun – så uttalandet är tungt.

För övrigt är flera av stationerna och hållplatserna längs Kinnekullebanan i stöpsleven. Alla platser som har färre än 40 resande per dygn föreslås avvecklade – här ska tågen gå förbi.

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Peter
Gäst
Peter
14 June, 2009 10:22

Hoppas alla kommer överens för kinnekullebanan är jätte bra och behöver utveckals.

Yim - Yung
Gäst
Yim - Yung
14 June, 2009 01:11

Skulle man kanske kunna göra en Operett om detta lite senare , eller?

Stoppa stoppklassarna
Gäst
Stoppa stoppklassarna
14 June, 2009 05:10

Nu har det helt spårat ur för de styrande på plätten på slätten!
Hur länge ska vi acceptera att Vara kommun skriver sin egen agenda, nonchalerar domar i länsrätten, arbetsmiljöverket etc. etc. Nu tänker de dessutom stoppa andra kommuners möjlighet till goda förbindelser utifrån sina egna egoistiska anspråk Bygg nya spår utanför Vara kommun, vi kan inte ha det så här längre!

K.H
Gäst
K.H
15 June, 2009 05:45

varför utveckla Vara? det är lika inskränkt idag som för 20 år sedan.

Carl
Gäst
Carl
18 June, 2009 10:39

Ett triangelspår i Håkantorp har viss negativ inverkan på antalet tåg i Vara kommun. Men möjligheten att kunna binda ihop Mariestad, Lidköping, Vänersborg, Trollhättan och Göteborg med direkttåg överstiger vida Varas ev. förluster.

HE
Gäst
HE
18 June, 2009 09:06

Detta visar tydligt det orimliga i nuvarande system där enskilda kommuner kan stoppa infrastrukturprojekt som har regional eller i vissa fall nationell betydelse. Jag bor själv i Trollhättan och ser en stor nytta med direkta tåg härifrån till Lidköping och Mariestad.

Jens Bååth
Gäst
Jens Bååth
27 April, 2010 05:24

Oroande att hör att Västtrafik planerar att dra in hållplatser. Det är glest nog med kollektivtrafik i Skaraborg som det är ändå.