Gå direkt till Nyheten (Blir “Skutan” kvar på grundet i Vänern?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Blir “Skutan” kvar på grundet i Vänern?

Publicerad Monday, 15 June 2009, 13:36 av Björn Smitterberg

Det finns nu en stark oro för att vraket efter restaurangbåten “Skutan” skall bli kvar på grundet vid Trädgårdsholmarna i Lurö-skärgården. Det företag i Göteborg som varit inkopplat och offererat bärgningen har inte fått någon beställning inom den tidsfrist offerten gällde – tvärtom.

– Vi har fått veta att uppdraget inte blir av, säger Bill Söderström vid Frog Dyk AB i Göteborg.

– Det verkar som hon kommer att få ligga kvar, säger Tomas Jonsson vid Kållandsö Varv, som varit inkopplade på att ta hand om vraket efter bärgning.

Länsstyrelsen i Karlstad har inte bestämt sig – ett beslut kan komma denna eller nästa vecka. Men i vilken riktning beslutet kommer att gå, det vill ingen uttala sig om i dag.

– Vårt uppdrag var att föreslå en lösning, säger Bill Söderström. Och det har vi gjort.

– I steg två offererade vi också våra tjänster att ta hand om vraket på det sätt vi föreslagit. Men den offerten skulle övergått i beställning senast 1 juni.

– Det enda vi fått höra av Kronofogdemyndigheten – som sköter det här åt länsstyrelsen – är att det inte blir något av bärgningen, i alla fall inte för vår del, säger Bill Söderström.

– Det vore olyckligt om vraket blir kvar – av miljöskäl.

Den lösning som Frog Dyk AB föreslog var att man på plats där Skutan står – hon heter numera “Aila af Karlstad” – på ett miljöskyddat sätt skulle plocka bort så mycket som möjligt för att hon skulle bli lätt. Överbyggnaden skulle lyftas av, allt löst tas bort och allt som kan tas bort på plats skulle tas bort. Skrovet skulle tätas och länspumpas och bogseras till en plats där allt kunde skrotas.

Det var här som Kållandsö Varv kom in i bilden – här kan sådana här arbeten utföras. Men det blev inte mer än en förfrågan.

– Hon ligger där hon ligger, säger Tomas Jonsson. Och jag är rädd att hon blir kvar…

Länsstyrelsen i Värmlands län har ansvaret för vraket. Det är juristerna som skall fatta beslutet – och det sägs komma inom kort. Men man kan inte i dag uppge vad beslutet går ut på. Uppdraget via kronofogden är dock slutfört.

Fartyget har nu stått på grund i Luröskärgården i 13 månader medan det juridiska haft sin gång.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
K.H
Gäst
K.H
15 June, 2009 05:22

ska det vara så förbaskat svårt att ta ett beslut. det är tydligt att det sitter tomtar på beslutsfattande organen, det är ett naturskyddsområde det ska bort det är väl inget att diskutera om. skattemedel tar man ju in för sånt här.

K.D
Gäst
K.D
15 June, 2009 08:49

Se till att skutan är tom på olja och bränsle. Dra loss henne i från grundet och bogsera ut henne på lämpligt dykdjup i utkanten av Kinneviken där en sänkning av henne sedan sker. Det skulle vara ett uppsving för turismen i Vänern att ha henne som vrakdykningsmål. Dessutom gynnar alltid konstgjorda rev fisklivet.

BT
Gäst
BT
15 June, 2009 11:42

Skutan är ju charmig där den ligger, töm på all olja och bråte som kan ligga kvar och låt den ligga där. Om 100 år kommer båten vara ett minne sen svunna tider!

Magnus H
Gäst
Magnus H
16 June, 2009 07:23

Det är inte bara olja och bränsle som ska tömmas, jag missade faktiskt bartömningen och den måste vi tömma först.

iakttagare
Gäst
iakttagare
16 June, 2009 09:50

Saknar Skutan i stan – det var så himla mysigt där. Öl, musik, dans och sång….Snälla kommunen, ta tillbaka den och renovera och lägg den på plats igen – så vi får lite sommarnöje!!!