Gå direkt till Nyheten (“Skutan” blir kvar på grund
– bärgning för dyr)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

“Skutan” blir kvar på grund
– bärgning för dyr

Publicerad Thursday, 18 June 2009, 09:06 av Björn Smitterberg

Länsstyrelsen återtar ärendet ”Skutan” från Kronofogden men vet i dagsläget inte vad man ska göra med vraket. Det meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande i dag. En bärgning kan bli orimligt dyr.

Läs de senaste artiklarna i Lidköpingsnytt om fartyget:

Blir “Skutan” kvar på grundet i Vänern? Skriven måndag, juni 15th, 2009

Restaurangbåten infrusen vid grundet i Vänern Skriven fredag, mars 6th, 2009

– – – –

Länsstyrelsen Värmland väljer att dra tillbaka sin ansökan om bogsering och skrotning av skeppet ”Skutan” från kronofogden. Kostnaderna för att få bort ”Skutan” från Lurö skärgård kan uppgå till 750.000 kronor, vilket Länsstyrelsen anser är orimligt att använda skattemedel till.

I ett försök att få bort det strandade skeppet ”Skutan”, också känt som “Aila af Carlstad”, från naturreservatet i Lurö skärgård vände sig Länsstyrelsen Värmland i november förra året till Kronofogden, med en ansökan om att Kronofogden skulle verkställa det föreläggande som Länsstyrelsen tidigare riktat mot skeppets ägare Lennart Carlsson.

– Att få tillstånd en helhetslösning som innefattade både bogsering och skrotning såg vi som en nödvändighet eftersom vi visste att det inte fanns någon hamn som skulle ta emot fartyget, utan garantier på att det skulle tas om hand säger länsråd Björn Sandborgh.

Kronofogden har utifrån underlag uppskattat kostnaderna för att bogsera bort skeppet och skrota det, och efter många diskussioner med olika intressenter har Kronofogden lämnat besked till Länsstyrelsen att den ungefärliga kostnaden för det allmänna kan uppgå till 750.000 kronor. Länsstyrelsen anser att det är en orimlig kostnad, bland annat på grund av att beloppet inte står i proportion till den miljönytta åtgärden medför.

– Att i det läget gå vidare och riskera en betydande mängd skattemedel ser vi inte som ett alternativ, säger länsråd Björn Sandborgh. Det är även viktigt att komma ihåg att skeppet i sig inte innehåller några miljöfarliga oljor eller dylikt, utan att det i första hand utgör ett förfulande inslag i skärgårdsmiljön.

Länsstyrelsen Värmland är angelägen om att finna en lösning och kommer att arbeta vidare med frågan. I dagsläget är det dock okänt vad som kommer att hända med ”Skutan”.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jocke
Gäst
Jocke
18 June, 2009 10:06

Är det inte lika bra att dra ut skutan te djupare ställe sen spränga hål i skrovet ? så gör dom i andra länder, sen har ju fritidsdykarna lite att dyka efter, vem vill inte se Titanic på botten!

peter
Gäst
peter
18 June, 2009 01:08

det var ju ett smart drag av skutans ägare lennart båtdumpare carlsson tänk om alla gjorde så med prylar man ej kan sälja eller bli av med . det borde finnas någon lag som tvingar honom att ta vara på skiten

Turbojocke
Gäst
Turbojocke
18 June, 2009 02:28

Ladda på ordentligt på JAS:en och låt dom skjuta skiten fanivall eller gör det till en sån där barrack för dom som
kommer från något annat ställe,,Typ Åmål…Säffle , tja du vet ,utsocknes. Glad Midsommar till er alla

tore torstensson
Gäst
tore torstensson
18 June, 2009 08:09

TT Dom som tjänade pengar på skutan är dom som skall stå notan tack för ordet

Oven
Gäst
Oven
20 June, 2009 11:13

Innebär detta att man kan köra ut och dumpa allt skit man vill bli av med i närmaste naturreservat så länge kostnaden för att sedan forsla bort det överstiger miljönyttan?