Gå direkt till Nyheten (Vattenskotrar begränsas – regler godkända)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vattenskotrar begränsas – regler godkända

Publicerad Friday, 19 June 2009, 07:54 av Björn Smitterberg

vattenscooter_lopNu är det beslutat: Vattenskotrar får endast framföras i farleder och i områden som länsstyrelsen i respektive län särskilt pekat ut för vattenskoterkörning. Reglerna har funnits tidigare, men det har varit oklart om de gällt i praktiken.

Nu har dock EG-domstolen beslutat att den svenska så kallade vattenskoterförordningen gäller och strider inte mot andra regler. Det betyder att kustbevakningen och polisen nu skall börja ingripa mot och lagföra vattenskoteråkning.

Kustbevakningen uppger att den för sin del nu skall börja använda reglerna efter att ett fall prövats ända upp i högsta instans. I ett par år har reglerna funnits, men inte använts eftersom rättsläget varit oklart.

Samtidigt blir det nu länsstyrelserna som får bestämma exempelvis var i Vänern man ska få köra och vilka andra vattendrag som kan användas för vattenskoter.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Walter Hagman
Gäst
Walter Hagman
19 June, 2009 12:07

Max 6 knop på Lidan!!!!!

O
Gäst
O
19 June, 2009 12:14

Walter, det är faktiskt max 3 knop på lidan, och jag lovar, det körde jag altid där när jag hade min skoter =) haha…

Lagen
Gäst
Lagen
19 June, 2009 05:10

Helt rätt Smitterberg!
Samtidigt har kustbevakningen likt polisen ett “instrument” som heter rapporteftergift. Detta hittas i polislagen. Enskild befattningshavare kan besluta om rapporteftergift om han/hon anser att det finns skäl för det. Med andra ord är det upp till kustbevakaren eller polisen att rapportera eller ej till syvende och sist. Med andra ord mycket subjektivt.