Gå direkt till Nyheten (Ekonomiska debatten:
Göran Larsson kan tänka sig vindkraft på Kålland)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ekonomiska debatten:
Göran Larsson kan tänka sig vindkraft på Kålland

Publicerad Monday, 22 June 2009, 11:43 av Björn Smitterberg

– Ett progressivt klimat- och miljöarbete skall vi fortsätta vara även i fortsättningen, sa miljöpartisten Göran Larsson. Det finns inte något skäl att bryta strategin som den rödgröna majoriteten har. Genom ett enkelt hörfel påstod Lidköpingsnytt tidigare att Göran Larsson förordat vindkraft på Kållandsö – det skulle vara Norra Kålland.

– Vi utgår från hållbara perspektiv, sa Göran Larsson och tog bl a kvaliteten i förskolor och skolor som exempel.

– Det har inte varit lätt för oss i miljöpartiet att vara med och besluta om nedläggning av Gösslunda skola. Men vi var också tydliga med att våra landsbygdsskolor är viktiga för vår kommun.

Göran Larsson tog även upp äldreomsorgen som  han tror behöver byggas ut ytterligare – även efter det att Skogsgläntan blir klar om drygt ett år.

– Vi ska stå i framkant inom LSS-vård och äldreomsorg. Vårdkedjan måste klaffa, ingen får falla mellan stolarna.

– De stadsnära naturområdena måste bevaras för den ekologiska balansen, och att vi utvecklar stadens parker utvecklas ytterligare. Om Vänerns vatten fortsätter försämras påverkar det Lidköping negativt. Nu finns förslag på hur vi ska agera och det ansvaret måste vi ta.

Göran Larsson gick igenom de miljö- och klimatarbeten som sker och planeras ske i Lidköping.

– För oss är det självklart att vi ska få en vindkraftpark på Hasslösafältet, och är beredd att ta allvarlig diskussion om vindkraft i Vänern och på norra Kålland.

 Det kommer, enligt Göran Larsson, att krävas resurser för att få ännu bättre buss- och tågtrafik.

– Även lokala busstrafiken måste utvecklas för att minska biltrafiken.

Vänermuseet, biblioteket och Sockerbruket måste få bra resurser, enligt miljöpartiet som gav den rödgröna majoritetens budgetförslag sitt stöd.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
22 June, 2009 10:30

Är ju långrunt i kinneviken – kan ni tänka er att tillåta vindkraft där med? Eller en rejäl omgång uppe på kullen – förmodligen traktens vindsäkraste spot? Sen finns ju Råda-åsen… kanske kan anläga en vindkraftspark där?

Magnus Andersson
Gäst
Magnus Andersson
23 June, 2009 08:37

Vindkraft ger extra avgift på elpris fär medborgare/ skattebetalare och kommuner, på cirka 5 öre per kWh. Det ger vindkraftsägare 40-50 öre/kWh när marknadspris på el är 25 öre/kWh.

Men är det bra för miljön? Enligt The Economist 7 juli 2007 är pga variation och att kraft inte fås enligt efterfrågan nyttan med vindkraft bara 16% (annan energi som kan tas bort):

Mats
Gäst
Mats
23 June, 2009 09:38

Det absolut största problemet med för mkt vindkraft, som jag tror MP saknar kunskap om, är att ju mer vindkraft du har, desto mer säker baskraft (mestadels kärnkraft) måste man understödja med. När MP vill ha mer vindkraft, kräver detta i realiteten mer av den energin de vill få bort =)

lasse
Gäst
lasse
23 June, 2009 05:09

Det Blåser Alltid På Piren !