Gå direkt till Nyheten (Trångt på Limtorget – men det finns plats för fler)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Trångt på Limtorget – men det finns plats för fler

Publicerad Thursday, 25 June 2009, 14:23 av Björn Smitterberg

limtorg_ingemar-odh_90625– Visst kommer det mycket folk till våra kvällar med underhållning, men ändå¨tycker jag att Limtorget är en oas som är underskattad av Lidköpingsborna.
Det uttalandet står Ingvar Odh för. Han är ordförande i Lidköpings Hembygdsförening och ägnar mycket tid åt de olika byggnaderna och trädgården som föreningen ansvarar förklickbart1
ikon_rorligt_inslag

– Det är verkligen en oas, här kan man flanera eller bara sitta ned ett tag och koppla av. Det är ganska tyst här och ändå mycket att titta på i de gamla miljöerna.

limtorg_ingemar-odh_90625

Medan Ingvar Odh berättar spelar Farmareflickorna på sina dragspel på scenen 200 i publiken klappar takten och sjunger med i bland. Här är det evigt unga låtar som spelas – den människa är knappast född som inte kan sjunga med i repertoaren.

– I kväll riktar vi oss till de lite äldre, andra kvällar har vi jazzpubliken här. Det är olika.

limtorg_publik2_90625

Varje gång räknas publiken in. Cirka 200 kom på onsdagskvällen – vårsolen sken och det var en sommarkväll med stort S. Men förra veckan var det uselt väder. Det kom 200 då också.

Hembygdsföreningen har i runda tal 350 medlemmar, och är synnerligen aktiv på att bevara sin del av Limtorget. Ja, inte bara bevara utan även se till att här finns verksamhet. Underhållningen på sommarkvällarna är tradition, men även konstutställningar, smidesverkstaden och textilkonstnärer. Just nu har ässjan gått sönder – reparation pågår.

– Så ska vi inte glömma julmarknaden. Då har vi åsnor i stallet…

Åsnor?

– Ja, först hade vi hästar men de blev så oroliga när det rörde sig så mycket folk här. Numer har vi åsnor, dom är lugnare, säger Ingvar Odh.

limtorg_publi_90625

Inkomsterna underhållningskvällarna kommer från bidrag som emanerar från kommunen men även från lotter som säljs på plats. Inget inträde alltså. Årets sista underhållningskväll kostar det inträde – då går alla inkomsterna till Hospice Gabriel. Höstens program sträcker sig över generationer. Onsdagens Farmareflickor var fyra goda vänner från Östrea Skaraborg som drog på turné till Lidköping för att underhålla. Annars kan man se Protonerna (PRO-pensionärernas kör), en tubaorkester som spelar jazz, körer och inte minst underhållarna Paulson & Djup – en verkligt hör- och sevärd duo. Den som vill se programmet kan ta en promenad – alldeles vid grinden in till hembygdsmuseets gård finns programmet anslaget.

Här följer en del rörliga bildklipp.

[flv:https://lidkopingsnytt.nu/video/limtorget09.flv 400 226]