Gå direkt till Nyheten (Debatt: Kommuner kan stimulera solfångare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Kommuner kan stimulera solfångare

Publicerad Thursday, 09 July 2009, 08:49 av Redaktionen

ikondebatt– Kommunerna kan ta bort bygglovsplikten för att utnyttja solenergianläggningar på hustaken och därmed förenkla för den som vill satsa, skriver moderaten Maria Abrahamsson i en debattartikel.

Kommuner kan stimulera utbyggnaden av solfångare

Regeringen har inrättat ett investeringsstöd för solfångare som riktar sig till både privatpersoner, företag och offentliga myndigheter. Från och med 1 juli ska man kunna få 60 procent av investeringskostnaden finansierad av staten.

Syftet är att öka andelen solenergi i Sverige och att skapa fler jobb och företag inom energiteknikområdet här på hemmaplan. Inspirationen till detta har hämtats från Tyskland där man fått en ordentlig fart på solcellsbranschen och skapat tusentals arbetstillfällen. Tyskland står i dagsläget för hälften av den solcellselektricitet som produceras i världen.

Regeringens solcellsstöd blir förhoppningsvis en vitamininjektion för solenergibranschen i Sverige, och kommer också att bidra till att sänka systemkostnaderna framöver. Solenergi har en enorm potential, branschen växer med ca 40 procent per år och sysselsätter idag tiotusentals personer bara i Europa. Här hemma i Sverige finns det fortfarande endast ett fåtal aktörer.

Som vanligt finns det byråkrati som möter den som vill satsa på att ställa om sin energiförbrukning till förnyelsebar energi, t ex behöver man i många kommuner söka bygglov för att kunna installera en solfångare på taket på sitt hus. Det finns möjlighet för alla enskilda kommuner att på ett enkelt sätt möta och stimulera utvecklingen, genom att helt enkelt ta bort bygglov för solfångare på tak. En vinna-vinna lösning för såväl kommunen som för den enskilda.

Maria Abrahamson (M), ledamot i Miljönämnden Västra Götalandsregionen

– – – –

Kommentar från redaktionen:
Solfångare är begreppet för anläggning att värma vatten.
Solceller producerar el.
Solenergi omfattar båda begreppen.