Gå direkt till Nyheten (Debatt: En humanitär flyktingpolitik)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: En humanitär flyktingpolitik

Publicerad Sunday, 12 July 2009, 19:03 av Redaktionen

ikondebattI en debattartikel skriver folkpartistiske riksdagsledamoten Christer Winbäck att han hoppas att hela EU skall få en gemensam flyktingpolitik med delat ansvar för dem som behöver få asyl i Europa.

En humanitär flyktingpolitik

Allt fler människor söker sig idag från olika delar av världen till Europa. Vad många av dessa på förhand inte känner till är att målet för den ofta mycket påfrestande och riskfyllda resan, är en kontinent som fortlöpande verkar för att sluta sina gränser mot omvärlden. Folkpartiet anser att det är dags att vända denna utveckling och föra Europa i en liberal riktning i asyl- och migrationsfrågor. Vad som behövs är en bättre legal grund för migration. Inte fler gränsvakter och högre murar.

Som liberaler är vi stolta över att Sverige är en fristad för människor på flykt. Samtidigt är det ohållbart att vissa av medlemsländerna gör stora insatser medan andra stänger sina gränser för asylsökande. Idag omhändertas asylsökande i vissa medlemsländer under inhumana former och utan fungerande rättssäkerhet. Det är hög tid att skapa en gemensam nivå för hur vi får behandla människor som söker sig till Europa.

Vi vill att systemet med s.k. ”säkra länder”, till vilka asylsökanden kan återföras automatiskt, ska avskaffas. Medlemsländerna bör tillåtas föra en mer generös flyktingpolitik som går utöver det vanliga asylmottagandet och därmed ges möjlighet att ta emot fler av FN:s kvotflyktingar. Papperslösa flyktingar som saknar uppehållstillstånd, men redan befinner sig i EU, måste ges rätt till skolgång och sjukvård – utan risk för repressalier.

Men för att garantera en sameuropeisk migrationspolitik krävs en systematiserad uppföljning och kontroll. Folkpartiet vill att tillsynen av den gemensamma asylprocessen och flyktingmottagandet ska skötas av EU:s byrå för grundläggande rättigheter som också ska kunna föreslå sanktioner mot de länder som bryter mot de gemensamma reglerna.

Europeiska rådet har uppmanat kommissionen att ta fram förslag kring ett förstärkt samarbete med flyktingarnas ursprungsländer och de vanligaste transitländerna. För ska vi få en väl fungerande asyl- och migrationspolitik krävs det att vi arbetar förebyggande med ursprungsländerna. Sverige har i och med ordförandeskapet nu stora möjligheter att verka pådrivande för detta. Jag är övertygad om att Sverige under sitt ordförandeskap kommer att ha stora möjligheter att driva frågan vidare och se till att det blir på ett rättssäkert och samlat sätt, likartat i hela unionen. Helt överordnat är att EU:s migrationspolitik präglas av ett humanitärt synsätt; flyktingar med asylskäl ska aldrig få stoppas eller återföras till en osäker och otrygg tillvaro.

Christer Winbäck (FP)
Riksdagsledamot för Skaraborg

17 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Apan
Gäst
Apan
12 July, 2009 08:53

Ujujuj. 5 % tar vi hit medan 95 % är kvar. Humant?…

Apan
Gäst
Apan
12 July, 2009 08:54

Stöd på plats är bättre på alla vis då fler blir hjälpta.

Annelie
Gäst
Annelie
12 July, 2009 11:12

Vi ska ha råd att ta hand om oss själva först innan vi börjar plocka in fler. Och frågan är vilka det är som kommer hit??? Oftast kanske inte dom som verkligen behöver hjälpen för dom har inte råd att ta sig hit!! Håller helt med apan!!!

Gunnar
Gäst
Gunnar
13 July, 2009 01:05

Kan vi inte orda lägenheter å Lidköpingsborna. Så är det väl bättre med stöd på plats. Det är bättre de får åka hit på semester istället för att dom åker hem dit på semester

Leif
Gäst
Leif
13 July, 2009 08:29

Att skapa säkra hemländer måste väl vara högsta prioritet
eller skall vi fortsätta ta emot ca 100 000 invandrare varje år?

Har vi inte nog med ghetton där arbetslöshet råder liksom kriminalitet.. EU har havererat och böjer sig inför religiös fanatism som följer i spåren av invandringen. I EU är man tolerant mot intoleransen, är vi det blir vi kallade rasister.

Leif
Gäst
Leif
13 July, 2009 08:31

Rättelse:
Vad jag menade är att om vi är intoleranta mot invandringen blir vi kallade rasister, förlåt min otydlighet.

Bamsefar
Gäst
Bamsefar
13 July, 2009 08:36

Hur i all sin dar ska ett litet land som Sverige lyckas få säkerhet i flyktingarnas hemländer – skicka hemvärnet till Somalia? Var ska vi ta pengarna? Var ska EU ta pengarna, ska bönderna svälta och vi bli utan mat? Nej, kom ner på jorden. Vi ha rinte en chans till åtgärder i främmande länder.

Henrik
Gäst
Henrik
13 July, 2009 12:17

Frågan är vad som kan göras ? USA går aldrig in med militär kraft om det inte handlar om ekonomi eller hot mot dom. Det skulle dock behöva rensas bland ledarna i afrika. Inte bara Mugabe. Sen ska tullar bort till EU så att afrikanska bönder kan konkurrera på lika villkor med italienarna exempelvis.
Det är ju dom “lätta” delarna. Sen finns ju platser där religion har en stor del i problemen och det kommer aldrig kunna lösas.

Apan
Gäst
Apan
13 July, 2009 12:52

Bamsefar: Hur i all sin dar ska ett litet land som Sverige kunna ta emot alla flyktingar? Ungefär 60-80 miljarder per år kostar invandringen Sverige, de pengarna kan man använda på plats och i närområden och på så vis hjälpa så många fler. Vi har inte en chans att ta emot alla till Sverige, och varför sätta alla resurser på 5 % medan övriga lämnas åt ödet? Bättre att hjälpa så många som möjligt… Med åtgärder menas inte att vi ska styra landet..

Björn Smitterberg
Redaktör
13 July, 2009 01:41
Svarar  Apan

Lidköpingsnytt har bett justitiedepartementet bekräfta eller dementera uppgiften om kostnaden för invandringen. Men debatten handlar ju om flyktingpolitik vilket kan vara en helt annan uppgift. Svar om detta har utlovats senare i eftermiddag. /red

Nils
Gäst
Nils
13 July, 2009 01:33

Håller med Christer. Även andra länder än Sverige måste ha en humanitär inställning till flyktingar.
Leif: jo det är klart att man blir. Det är väl rätt naturligt? Man måste däremot kunna kritisera integrationen, bostadsförhållanden etc, men det är en helt annan femma. .

Leif
Gäst
Leif
13 July, 2009 01:50

Är det naturligt att bli kallad rasist om man kritiserar invandrare Nils??? Så yttrandefriheten gäller inte den delen då? Invandrare som kritiserar svenskar då? Snacka om att ha skygglappar..

Gunnar
Gäst
Gunnar
13 July, 2009 02:28

Att vara invandrare i sverige är inte lätt alla gånger men det går bättre om man lär sig tala svenska. Det skulle vara lättare för alla då. Sen får man inte skuffa undan svenskarna för då få man problem. Om dessa politiker kunde ta sig en tur i de stadsdelar i stockholm där invadrargrupper huserar så kanske de kan tänka till.

Nils
Gäst
Nils
13 July, 2009 06:07

Leif: Det har ingenting med yttrandefrihet att göra. Det är knappast otillåtet att vara rasist i Sverige. Kritisera vilka du vill. Invandrare som gör likadant mot oss svenskar är lika rasistiska dem. Främlingsfientlighet är ju trots allt en av de vanligaste psykiska störningarna som finns. Men det löser vi knappast med hårda ord eller stängda gränser.

Annelie
Gäst
Annelie
13 July, 2009 08:28

Men snälle Nils!! Det handlar nog inte om att vara rasist!! Jag har inget emot dom men jag tycker nog att det är bättre när de är i sina egna länder.

C J
Gäst
C J
13 July, 2009 10:11

Rasist är ett av de mest missbrukade orden i svenska språket. Varför kan vi inte inse att vi är olika pga olika orsaker i våra bakgrunder och sedan försöka lära oss av varandra. Jag tror också, som en del andra debattörer, att vi får bättre effekt per krona om vi hjälper de behövande på deras hemmaplan i större utsträckning. Sedan måste det också ställas berättigade krav på personer som kommer hit och vill stanna. Språk, samhällskunskap osv.

Björn Smitterberg
Redaktör
14 July, 2009 06:32
Svarar  C J

När det gäller invandring och flyktingpolitik kan en del inte avhålla sig från att generalisera och visa hat i stället för att sakligt debattera. Lidköpingsnytt är inte platsen för sådan debatt och därför stoppas härmed alla inlägg i den här debatten.