Gå direkt till Nyheten (Klart för biogas-stöd till gårdar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Klart för biogas-stöd till gårdar

Publicerad Tuesday, 14 July 2009, 12:07 av Redaktionen

Länsstyrelsen har sagt ja till stöd för produktion av biogas på två gårdar i Skaraborg. Det är troligen de första besluten i landet sedan regeringen förra året bestämde att pengar från landsbygdsprogrammet skulle öronmärkas för gårdsbaserad biogasproduktion.

– 200 miljoner kronor har Jordbruksverket satt undan, säger Gabriel Skarbäck, sektionschef vid Länsstyrelsens landsbygdsenhet. Är behovet stort kan mer pengar plockas fram. Med biogas från gödsel minskar utsläppen av växthusgaser och beroendet av fossila bränslen.

– De båda gårdar som fått stöd kommer att använda gasen för uppvärmning och produktion av elström, säger Bernhard Reckermann, handläggare vid Länsstyrelsen. Det är lönsamma anläggningar som betalar sig på ungefär tio år.

Ingenstans i landet är intresset för stöd till produktion av biogas så stort som i Västra Götalands län. Sju av de ungefär tio företag som sökt stödet ligger i länet.

– Nu hoppas vi på företag som förädlar gasen till fordonsbränsle, säger Gabriel Skarbäck. Här ligger länet också långt framme och två stora projekt pågår för att underlätta produktion, transport och försäljning av gas från gårdar. Största delen av projekten finansieras av landsbygdsprogrammet och Västra Götalandsregionen.