Gå direkt till Nyheten (Debatt: Apotek höjer priset inför konkurrensen?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Apotek höjer priset inför konkurrensen?

Publicerad Saturday, 01 August 2009, 08:17 av Redaktionen

ikondebattFörvånad blev signaturen Joakim när han på fredagen köpte medel mot sin förkylning och upptäckte att de blivit dyrare på apoteket – och på fråga fick svar att det var beroende på avmonopoliseringen.

Jag är förkyld, behöver alvedon. Därför gick jag till apoteket för att köpa en vanlig ask med 30 tabletter. Jag är ganska säker på att jag senast betalade 48,50 kronor för en sådan ask.

alvedon_joak_90801

Nu finns inte askarna längre – det är 20 i varje ask. Priset var nu 38,50. En smyghöjning alltså – det borde varit knappt 34 kronor när antalet piller minskat med en tredjedel.

På min fråga varför man minskat antalet tabletter i varje ask fick jag till svar att det var på grund av konkurrensen – man vill inte att kunderna ska köpa så många tabletter som 30 på en gång. Så sa kassörskan och tog utan att reagera betalt av mig när jag köpte två askar (40 tabletter).

Frågan är om Apoteksbolaget har börjat smyghöja priserna?

Joakim S

25 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elof
Gäst
Elof
1 August, 2009 10:19

Är det inte AstraZeneca i det här fallet som bestämmer hur många tabletter det är i varje förpackning? Sedan så ska ju priserna gå ner när det är privata företag som är med och konkurrerar säger ju förespråkare här på sidan. Fast utförsäljningen är kanske inte klar än så de höjer nu för att kunna sänka senare? ;)

Nisse
Gäst
Nisse
1 August, 2009 11:04

Fast det uppgivna skälet då Apoteket tog bort storförpackningarna var att ungdommar kombinerade alkohol med tabletter…

babblan
Gäst
babblan
1 August, 2009 11:07

Vad jag hört varje gång staten sålt något är, att vid konkurrensen som blir vid avmonopoliseringen så ska priset SJUNKA!!! Men har det någon gång blivit så undrar jag? Av någon outgrundlig anledning blir det automatiskt en kartellbildning (i smyg naturligtvis) så priserna höjs. Fy för den lede!

Mats
Gäst
Mats
1 August, 2009 12:14

Efter larmrapporter från giftinformationscentralen i april beslutade läkemedelsverket att receptbelägga större förpackningar av paracetamol. Därför får inte större förpackningar säljas receptfritt längre och mindre förpackningar brukar i regel vara dyrare vad det än är man köper…

Sven O
Gäst
Sven O
1 August, 2009 12:51

Kan bara hålla med Babblan,, varje gång staten har sålt ut något och avmonopoliserat ett statligt företag så har priserna inte sjunkit utan höjts.

GS
Gäst
GS
1 August, 2009 01:52

Hur fungerar det i praktiken då? Får man köpa flera små förpackningar blir det ju inte avsedd effekt utan bara krångligare och dyrare för normalkunden.

Elof
Gäst
Elof
1 August, 2009 03:43

GS

Tänkte inte på det, som det så fint heter i ett antal sketcher som Peter Dalle varit inblandad i. Bland annat i Lorry.

Mats
Gäst
Mats
1 August, 2009 05:55

GS: Om du köper 20 eller 40 tabletter skiter nog de flesta apoteken högaktningsfullt i. Det är ju såklart en åtgärd för att det skall bli svårare att komma åt riktigt stora mängder receptfri paracetamol om du har för avsikt att skada dig själv. Enligt läkemedelverkets rapport om förändringen (från 09-04-22) beror den faktiskt i huvudsak på en stor ökning av tonårsförgiftningar.

GS
Gäst
GS
1 August, 2009 06:27

Jag för nog erkänna att jag inte förstår hur det blir svårare att köpa stora mängder om förpackning innehåller 20 tabletter än om den innehåller 30, det är ju bara att köpa fler förpackningar. Den enda påtagliga konsekvensen, vad jag kan förstå, är ju att det blir dyrare…

Mats
Gäst
Mats
1 August, 2009 06:38

Så du tror inte apoteket skulle neka dig om du kom till kassan med 10 paket alvedon? Det är jag övertygad om att de skulle.
Sen har väl förmodligen personalen lite omdöme att se om du är en självmordsbenägen tonåring eller en vanlig svensson-farsa som köper alvedon till semestern.
Självklart blir det svårare att komma åt stora mängder paracetamol för dom som vill skada sig själva. Annars hade ändringen inte genomförts ju.

Elof
Gäst
Elof
1 August, 2009 06:48

Mats
Och vad anser du om den förändringen? Du är ju liberal och anser ju att folk ska få valfrihet att göra som dom vill. Är det ok att köpa ett paket med 30 tabletter och förgifta dig på eller ska det krävas att du köper 2 förpackningar för att kunna förgifta dig på? Vad är skillnaden eller är det låtsas förbud som dom infört? Är det kanske andra insatser som krävs som kanske kostar mer pengar än att leka med storleken på förpackningarna?

Elof
Gäst
Elof
1 August, 2009 06:51

Mats
Är du verkligen så inskränkt? Tror du att någon som verkligen vill missbruka skulle slänga fram 10/15 paket på en gång? Tror du verkligen att de är så jävla korkade? Och vari ligger skillnaden? Att de måste köpa 15 förpackningar istället för 10? De missbrukare jag känner är fan så smartare än så ivf. Kanske behöver du och din alliansvänner komma ut i verkligheten igen?

Oven
Gäst
Oven
1 August, 2009 07:11

Men nu sägs det ju att tillgängligheten kommer att öka med fler apotek o.s.v.. Då är det väl bara att besöka fler apotek i så fall och då kan man ju säga att privatiseringen motverkar effekten av minskade förpackningar, för vissa iaf.

Ingrid
Gäst
Ingrid
1 August, 2009 07:30

Måste bara få göra ett litet inlägg. Skulle köpa Treo till min man som jobbar långt hemifrån. Tog tre st 4 st trepack och frågade om det gick bra. Svaret blev: “Du får köpa så många du vill”!

Mats
Gäst
Mats
1 August, 2009 08:11

Elof:
Hade inte en tanke på att blanda in politik i den här debatten. Har bara informerat om vad läkemedelsverket rapporterat i frågan. Förstår inte vad alliansen har med detta att göra.

Oven:
Det har du ju faktiskt rätt i, tur förpackningen är mindre nu då =)

Ingrid:
Treo innehåller inte paracetamol och omfattas inte av begränsningen. Dock finns det säkert en övre gräns även för treo så hela lagret kan nog inte köpa…

iakttagare
Gäst
iakttagare
1 August, 2009 08:51

sverige blir bara omständigare att leva i. Låt mig få köpa alvedon när jag vill och hur mkt jag vill.. Oavsett om man höjer priset, gör mindre förpackningar med mera så kommer ungdomar ALLTID att hitta på ngt nytt att roa sig med. Har själv blandat Alvedon och sprit när jag var yngre – hände inget märkvärdigt med det.

Funderar...
Gäst
Funderar...
2 August, 2009 10:04

Det är väl bara de mest insnöade på “högersidan” som fortfarande tror på att privatisering leder till sänkta priser… Vi andra har väl redan förstått att man inte kan trolla fram mer vinst utan att höja priser eller minska på personal(sämre service) eller att sälja sämre saker till samma pris…

O-)
Gäst
O-)
2 August, 2009 10:48

@Fundersam: Det är inte privatisering som leder till sänkta kostnader, det är konkurrens…

Oven
Gäst
Oven
2 August, 2009 03:16

Att konkurrens i sig INTE garanterar sänkta kostnader visar väl elmarknaden med all önskvärd tydlighet.

O-)
Gäst
O-)
2 August, 2009 04:35

@Oven: Kanske inte det, men *iaf* en större chans än vid monopol….

Apan
Gäst
Apan
2 August, 2009 09:28

Alla vänsterpartister här inne kanske är missnöjda med ev. prishöjningar, men sanningen är den att nu slipper jag betala er medicin! Vill du ha medicin, får du köpa den själv, och den ska inte skattefinansieras.

Sedan kommer det att ske prissänkningar när alla apotek är sålda till OLIKA företag och internetaffärer skapas.

Mats
Gäst
Mats
3 August, 2009 08:04

Apan: Vad som dock är väldigt viktigt att komma ihåg är att i det här fallet gäller höjningen enbart paracetamol som en effekt pga läkemedelverkets direktiv och har ingenting med politik eller avmonopoliseringen att göra.

Smyghöjning var det
Gäst
Smyghöjning var det
7 August, 2009 08:59

Maffia industrin har talat.Nu får vi snart ha pengarna i kassen och maten/varan i börsen.Sverige är fantastiskt och svensken likaså,som bugar och tackar med mössan i handen.

Mmia
Gäst
Mmia
12 August, 2009 08:05

Nu kan jag inte detaljerna i avregleringen och utförsäljningen av apoteken men jag har sett hur det har fungerat i Norge. Städerna har gott om apotek medan man ute på landsbygden kan ha förlorat sina apotek då de inte blev lönsamma för de nya apoteksföretagen. Detta resulterar i långa resor till närmaste apotek eller lång väntetid när receptbelagd medicin skall skickas med post. Den förväntade konkurrensen har inte gjort att priserna fallit.

Fatso
Gäst
Fatso
12 August, 2009 09:40

Det är ju bara att hålla med “Funderar…” Han/Hon har ju rätt :-)