Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sjukvård utan köer!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sjukvård utan köer!

Publicerad Monday, 03 August 2009, 10:34 av Redaktionen

ikondebatt– Vi vill se en sjukvård av hög kvalitet och fri från köer, skriver oppositionsrådet i regionen, Gunilla Levén, i en debattartikel.

Satsningar på barn och äldre

Vi moderater prioriterar hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Vi vill se en sjukvård med hög kvalitet, fri från köer. När (S)-majoriteten lägger en budget som återigen innebär att sjukvården drabbas, lägger vi, trots den ansträngda ekonomin, 180 miljoner kronor mer på sjukvården under 2010 och 2011 än (S)-majoriteten. Satsningen ska åtgärda flaskhalsar inom sjukvården där tillgängligheten idag inte är bra.

Framförallt måste vi genomföra förebyggande åtgärder för att stärka den övergripande kvaliteten och möta hälsoproblem tidigt. På så sätt står sjukvården rustad inför de bistra tider som kommer. Vi vill bland annat ge mer resurser till psykiatrin mer särskilt fokus på barn och ungdomspsykiatrin. Den psykiska ohälsan bland unga ökar samtidigt som verksamheten inte tillförts tillräckliga resurser för att möta behoven. I vår satsning ingår insatser för att tidigt förebygga psykisk ohälsa hos barn och ungdom och att Västra Götalandsregionen aktivt arbetar med att stödja skolhälsovården.

Befolkningens stigande ålder innebär att behovet av vård och omsorg av våra äldre är ett viktigt område som ständigt ökar. För de äldre vill vi ge sjukvården bättre möjligheter till besök och behandling i hemmet. Det kan spara både lidande hos patienter och kostnader i akutsjukvården.

Också omsorgen och vården om de allra yngsta måste stärkas och utvecklas. Vi ser en tydlig flaskhals inom förlossningsvården. Trots att förlossningsvården egentligen är en av få verksamheter inom sjukvården som näst intill på individnivå går att planera flera månader i förväg har den i Västra Götalandsregionen under flera år dragits med kapacitetsbrister, speciellt under sommarmånaderna. För att åtgärda den akuta kapacitetsbristen föreslår vi att regionen skapar en ny enhet inom förlossningsvården – en s k ”sommarklinik” för att täcka upp under sommarmånaderna.

Gunilla Levén (M), oppositionsråd, Västra Götalandsregionen

11 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Apan
Gäst
Apan
3 August, 2009 11:55

Kanske vore en idé att privatisera istället för att pumpa in massa skattepengar?

Oven
Gäst
Oven
3 August, 2009 12:22

Synd att Levén har så lågt eller inget inflytande på sina moderatkollegor i riksdagen. Det var de som ströp uppräkningen av statsbidragen till kommuner och landsting och försatte dessa i den situation de nu är. Men det är bra att hon skriver sina debattartiklar (helt utan värde) så att folk får se vilket kvalificerat struntprat det är. Tack Gunilla!

vårdare
Gäst
vårdare
3 August, 2009 12:48

Den bästa idén vore dock att ngn gång primera oss som jobbar i vården. Med den låga lön man har så vill man inte stanna kvar och då kommer vården bli ännu sämre. Höj lönerna för oss som jobbar och locka yngre att läsa vårdyrken och sänk vg-regionens politikerlöner istället!!!

Apan
Gäst
Apan
3 August, 2009 02:52

Vårdare

Privatisera alltihop så löser sig allt av sig självt. Du får den lön du ska ha, jag får betala det jag ska betala. Vården blir bättre, skatter kan sänkas. Konkurrens is the shit.

K.H
Gäst
K.H
4 August, 2009 02:23

sjukvård utan kö? nä inte i lidköping, det går fortare att åka till stockholm och få hjälp än på akuten i lidköping. lägg ner hela sjukhuset i stället, politikerna tog bort det enda som fungerade BB.

Elof
Gäst
Elof
4 August, 2009 02:54

Apan

Du har rätt. Bara se på USA. Där får ju alla medborgare bra och snabb vård och inte kostar det något heller. Tänk vad konkurrens och privat vård är bra.

Oven
Gäst
Oven
4 August, 2009 11:02

Elof, lura inte den stackars Apan så. Han tror säkert på dig.

zhar ling
Gäst
zhar ling
5 August, 2009 12:22

Jag personligen undrar:Hur ska det gå till nær vi sjuka blir sjukare. Få ner køerna och sjuka behøver meravård? Att satsas extra på barnen ær bra! Men inte før detnistæller till medutrensningen. Bættre var att låta sjuka vara sjuka och slippa behøva barnen leva i otrygghet, vilket blir nær de stændigt lever i de sjukes fam . Først stælla till det, sedan ta hand om, som vanligt fel ordning!
Mvh ZimpelLotta resurs.ning.com = Jag personligen

Apan
Gäst
Apan
8 August, 2009 02:10

Elof

Bara se på Sverige. Ingen har tillgång till vården, akuten har väntetid på ett par dygn. Tänkt vad statligt ägda sjukhus är bra!

Ang. USA har de bra vård och bra försäkringar. I USA är det lika självklart att försäkra sig själv som det är att försäkra bilen. Varför ska vi i Sverige bli styrda under staten och skattas ihjäl eftersom statens ineffektivitet är uppenbar?

stadsbo
Gäst
stadsbo
24 August, 2009 08:57

Alla skulle se filmen “Sicko” och sedan inse att vi inte har alls bra sjukvård i swe som i resten av världen… Och framför allt ska vi inte kopiera USA med försäkringar osv. Sjukvård ska vara gratis och tillgängligt för alla.

Knut Haijby
Gäst
Knut Haijby
25 August, 2009 05:06

Eftersom vården i USA inte är statlig utan privat så är den oxå vinstdrivande, likaså de försäkringsbolag som dess vårdtagare är försäkrade i. Ett försäkrings bolag måste godkänna en behandling av en patient innan ett sjukhus kan påbörja behandling av resp åkomma. Samma försäkringsbolag kan när som helst säga upp behandlingen när de ser att kostnaden för patienten blir för hög!! Ser de minsta kryphål kan de neka dig vård å du kan inget göra.