Gå direkt till Nyheten (Gamla bilden: Örnen och badhuset)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gamla bilden: Örnen och badhuset

Publicerad Tuesday, 04 August 2009, 14:50 av Tore Sahlström

gamlabilden_1912_90804Lidköpingsnytt serie i samarbete med Vänermuseet som vi har kallat gamla-och-nya bilden fortsätter i dag med Älvgatan tillsammans med gamla varmbadhuset. För några veckor sedan hade vi en bild på varmbadhuset när det revs 1979. Några läsare ville då att vi skulle visa hur huset såg ut från början. Med hjälp av Vänermuseet kan vi visa ett foto som är taget 1912 av en okänd fotograf. Läsarna får gärna komplettera med kommentarer

Gamla hotell Örnen till vänster var från början en bryggeribyggnad. År 1892 bildades i Lidköping Bayerska bryggeriet. Stor byggnad uppfördes vid Älvgatan. Bryggeriet bytte då också till namnet bryggeriet Örnen. År 1906 blev bryggeriet sammanslaget med Lidköpings bryggeri AB. I sekelskiftets början byggdes byggnaden om till hotell och fick i 1900-talets anda ett stildrag av jugend och nybarock.

Vi som var ute i svängen på  senare 70-talet minns Örnen som en  populär krog och dansställe samt diskotek. På tredje våningen hade man inrett en liten mysig nattklubb som kallades Örnnästet. Källarmästarparet då hette Rolf och Birgitta Pettersson, och dom minns att man hade cirka 500 personer på fredagskvällarna och på tisdagskvällarna var det lite mer dans för mogen publik. Paret Pettersson drev hotellet fram till år 1983, men namnet Örnen är bevarat ännu för nu inhyser företaget Örnen tandvård lokalerna.

gamlabilden_1912_90804

1912

Det gamla varmbadhuset blev byggt tack vare att år 1904 lämnade ingenjör John Hedin en motion till stadsfullmäktige att ett “tidsenligt badhus” borde byggas i stan. Han fick gehör på sin motion och det togs ett beslut om ett bygge och samtidigt  beslutades att staden skulle teckna aktier för 15.000 kronor i det nya bolaget som skulle heta Lidköpings Bad aktiebolag. Byggnadstiden blev cirka åtta månader och produktionskostnaden blev cirka åtta månader och kostnaden slutade på hela 58.000 kronor.

Den 27 januari 1906 öppnades varmbadhuset för allmänheten, och bestod av en bastuavdelning till vänster och en karbadsavdelning till höger, och i mitten fanns simhallen med sina 5×7 meter stora bassäng. Ett bastubad kostade de första åren 30 öre men höjdes successivt till 3 kr (1970-1975). Badantalet höll sig genomsnittligt på cirka 20.000 per år med en topp år 1943 på 35.806. Detta rekordår besöktes badet av många militärer

Personalen bestod i början endast av två personer – en badmästare och en baderska. Den förste badmästaren hette David Pettersson och hans lön var 80 kronor per månad samt fri bostad. Det har funnits ett 20-tal baderskor genom åren och av dessa är det två som kan betecknas som trotjänare – nämligen Selma Kinell och Elin Ehrnlund som båda hade en tjänstetid på 30 år.

gamlabilden_nu_badhuset_907

2009

På 30- 40-talen hade badhuset eget tvätteri med anställda tvätterskor men det lades ner 1951.

Den 31 augusti 1975 stängdes varmbadhuset och år 1976 beslöts det att Lidköpings Bad AB skulle gå i likvidation och fastigheten såldes till kommunen 1977 för 100.000 kronor. Byggnaden betecknades som”omistlig” i en bevarandeplan för Lidköping. Såväl Riksantikvarieämbetet som kommunens kulturnämnd ansåg varmbadhuset var värt att bevara och agerade för den saken. Beslutet om rivning stod fast och i maj 1979 krossade den gamla ärevördiga byggnaden. Därmed omintegjordes drömmen om ett konstens hus i det centrala Lidköping för vilken iidé bland andra estetgrupperna med teckningsläraren Carl-Gustav Gillström agerat för.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
benson
Gäst
benson
4 August, 2009 07:14

Tack för en mycket intressant artikel.