Gå direkt till Nyheten (Bonnhundar tävlar i Skeby)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bonnhundar tävlar i Skeby

Publicerad Thursday, 06 August 2009, 09:51 av Tore Sahlström

Varje år arrangeras det i Sverige mästerskapstävlingar i nöt – och fårvallning. I år är det Skaraborgs tur att stå som arrangör, och tävlingarna är uppdelade på två orter. Fårtävlingen avgörs i vid Tunarps säteri utanför Sandhem, medan nötvallningen äger rum nu på fredag – i morgon – i Skeby. Värdar för tävlingarna i Skeby är Åsa och Roger Augustsson.

Working Kelpie som  hundrasen heter som man tävlar med är Australiens vanligaste vallhundar. Utan den skulle man inte klara fårskötsel på de stora och torra områdena – där hundarna måste arbeta hela dagarna och kunna tillryggallägga enorma sträckor över stenig och oändlig mark.  Ofta är temperaturen i dessa områden över 40 grader i skuggan. Working Kelpiehunden är medelstor , har kort päls och uppåtstående öron- liknar lite schäferhunden. Hundrasen kom till Sverige 1973.

I Skeby tävlas det på fredag  i klasserna nöt som innehåller två underklasser där en av klasserna kallas bonnhundsklassen.

Tävlingsplatsen ligger utmed väg 44 mellan Götene och Lidköping – sydväst om Källby. Den  ende lokale deltagaren är Gunnar Forsberg från Götene med hunden Sussie.