Gå direkt till Nyheten (Sjukvården manar: Stoppa lössen nu!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sjukvården manar: Stoppa lössen nu!

Publicerad Monday, 10 August 2009, 16:44 av Redaktionen

Efter skolornas terminsstart brukar lusepidemierna ta fart. Nu är det hög tid att gå igenom håret på familjemedlemmarna för att upptäcka eventuella löss och åtgärda problemet innan skolstart.
Det skriver Skaraborgs sjukhus i ett pressmeddelande.

Huvudlusen lever av blod och inte av smuts. Att huvudlöss skulle vara tecken på dålig hygien har varit en vanligt förekommande missuppfattning. Smittan sker framför allt genom kontakt mellan huvuden, sällan via mössor och hårborstar.

– Ingen är immun mot löss, säger Lill-Marie Persson som är verksamhetschef på Hudkliniken.

– Alla kan drabbas! Finkamma håret och använd förstoringsglas för att fastställa diagnosen och senare för att se om en behandlingen haft effekt.

Den levande lusen är upp till 3 mm lång och kan därför ses även utan förstoringsglas. Lusens ägg sitter fast på hårstråna nära hårbotten och följer sedan med utväxten.

– Vi vill verkligen uppmana alla föräldrar att undersöka familjens hår och behandla  löss inför terminsstarten, säger Lill-Marie Persson. På det sättet kan vi ”mota Olle i grind” och förhindra lusepidemier.

Om man fastställt att någon i familjen har löss, ska endast den eller de som är drabbade behandlas så fort som möjligt och samtidigt. Behandlingen upprepas efter en vecka. Övriga familjemedlemmar och andra nära kontakter bör finkamma sina hår under 14 dagar för att kontrollera att de inte är drabbade.

För att behandla löss kan olika lusmedel som finns att köpa på Apoteket användas. De senaste åren har det konstaterats att lössen blivit resistenta mot vissa lusmedel. De medel som nu rekommenderas är Hedrin, som finns på Apoteket eller Nyda, som säljs på Familjeapoteket. Båda innehåller silikonolja, som dödar lössen effektivt utan att påverka människan negativt. Risken för resistens är minimal.
 
– Om man upptäcker att någon i familjen har löss måste man kontaktspåra och informera i sin omgivning. Enbart de med levande löss behandlas.