Gå direkt till Nyheten (Villa får tak över huvudet
– Det ska gynna alla!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Villa får tak över huvudet
– Det ska gynna alla!

Publicerad Monday, 10 August 2009, 15:46 av Björn Smitterberg

villa_lop_90810I dag gör Jon Ljungberg sin första arbetsdag i Villa Lidköping BK. Han är känd i bandyvärlden som spelare och tränare, för ett par säsonger sedan även som spelare i Villa. Från och med i dag som sportchef. Jon Ljungberg är en kugge i det maskineri som nu börjar arbeta alltmer intensivt med den nya säsongen – säsongen som blir före och efter annandagen.

För det är på annandagen som bandyn får tak över huvudet i Lidköping. Villa skall spela mot Kungälv i premiärmatchen i hallen i Lidköping.

– Det är bestämt nu och det blir ett bra klassiskt derby mellan två västsvenska lag, säger Jonas Johansson, klubbdirektören.

Men det finns inga planer på att “förlora” den del av säsongen som är före annandag jul. Tvärtom. Därför har Villa Lidköping BK förändrats.

– Vi har byggt ut organisationen, vi har utvecklat laget och vi jobbar hårdare med såväl ungdomar som barn, säger Jonas Johansson. Skillnaden mellan att vara i absoluta toppen och i mitten eller nedre halvan av elitserien är kanske några långtidsskador.

Förra året drabbades den 16 man starka truppen av skador. Det fick omedelbara effekter – vissa spelare var borta fler matcher än de kunde spela.

villa_a_90810

– Nu har vi 21 spelare i truppen, och kommer att använda 15 i varje match. Det ger styrka, säger Jon Ljungberg.

Själv kommer Jon Ljungberg att röra sig nära tränare och spelare i laget, och nära klubbledningen. Han blir en mellanhand, en form av verkställare av flera olika saker. Han skall inte vara en i laget. Han skall ge tränarna mer möjligheter att koncentrera sig på bandyn. Men det skall också ge Jonas Johansson mer tid att ägna sig åt en annan överlevnadsfråga – ekonomin.

– Marknadsfrågorna är viktiga. Vi omsätter nu cirka 7 miljoner om året. Planerna är att fördubbla det på fyra, fem år. Intresset finns faktiskt, det har inte krympt i takt med världsekonomin. Tvärtom, säger Jonas Johansson.

– Hallen ger nya möjligheter och bl a har vi mött stort intresse för logeplatserna. Flera platser är redan sålda.

– Men det viktigaste är att vi tror att publiken kommer att öka. I vintras hade vi knappt 1.500 åskådare i snitt per hemmamatch.

Jon Ljungberg tror att hallen kommer att medverka till att Villas bandy utvecklas.

– Och då menar jag hela produkten. Lidköping kommer att få bättre och bättre bandy, bättre och bättre spelare och allt fler som väljer bandy som sin huvudsport. Men det blir också bättre för publiken.

Träningen pågår sedan 1 april. Den är inne i ett tungt skede för många spelare i Villa just nu. Fem pass i veckan. Om en dryg vecka kommer spelarna ut på hockeyrinken – de får is under fötterna. Sedan blir det att vänta till bandyplanerna fryses innan de långa skären får ta ut sin rätt.

Jon Ljungberg kommer också att vara en av Villa Lidköping BK:s scouter.

– En av flera, säger han. Det gäller att ha koll på vad vi behöver och vad som finns att få.

Inte minst bland de äldre juniorerna är det många som knackar på A-lagets dörr. Tyvärr är det många som försvinner.

– Hur många toppspelare skulle vi ha kvar om det fanns en högskola i Lidköping, säger Jonas Johansson med något drömskt i blicken.

– Och då talar jag inte bara bandy – utan alla möjliga verksamheter i Lidköping lider av att mogna bra spelare flyttar till andra platser för att plugga.

jon_sparris_90810

Bilden är klickbar till skärmformat

Jonas Johansson har ett personligt förhållande till Villa Lidköping BK. Det blir nu hans andra säsong som klubbchef. Hans bakgrund finns i restaurangbranschen, men även i bandyn. Själv har han ett par säsonger varit målvakt i Viking.

– Det var många fingertoppar som gick av.

1986 såg han en match där Villa spelade – och sedan har det varit Villa för honom. Sparris? Ja, han gillar sparris och det finns någon historia om honom och sparrissoppa från skoltiden.

– Just när sparrisen börjar koka ska man ta upp den, hälla över lite olja och parmesanost. Det blir gott!

Jodå, han kan koka sparris. Men Det är inte därför han är klubbchef. Han har haft flera olika poster i Villa Lidköping BK – bl a som supporter men även som arrangör vid olika matcher.

Detta med kringarrangemang kommer att bli viktigare nu. Jonas Johansson vill ha hjälp.

– Vi kommer att behöva vara fler som arbetar i hallen än vi varit ute på “gamla” stadion. Vi behöver säkerhetsfolk, det krävs fler värdar, vi har fler kiosker och serveringar. Så jag hoppas det finns många i Lidköping som vill vara med i en kompisgrupp som hjälper oss. Jag lovar att det blir en rolig gemenskap för alla som vill vara med. Det är bara att ringa mig om man är intresserad.

Jon Ljungberg funderar över klubbens alla lag. Vad blir vinterns svårigheter?

– Bandy är en process, säger han. Det kommer stunder då det är grus i maskineriet – och det kommer stunder då allt bara flyter på. Man får vara med om allt i bandy.

Lidköpings olika klubbar har en omfattande verksamhet för ungdomar och barn. Den är viktig även för Villa Lidköping BK som hoppas få ett 50-tal nya barn till skridskoskolan snart. En nyhet är att barnen bara tränar inomhus i nya hallen.

– Alla våra lag kommer att träna och spela inomhus och utomhus. Alla utom de yngsta – de får bara vara inomhus, säger Jonas Johansson.

– Visst blir det dyrare – men vi tror på den produktutveckling som hallen innebär. Vi tror att marknadens intresse ökar.

Jonas Johansson tycker själv att bandyn har ett problem med ungdomarna – det är i förhållande till utbudet väldigt få unga som blir elitspelare.

– Kanske har vi varit lite för dåliga på att plocka upp juniorer i A-lagen, säger han.

– Samtidigt måste man komma ihåg att det tar lång tid att bli elitspelare, säger Jon Ljungberg. Toppen när man inte förrän vid 27 eller 28 års ålder.

Villa Lidköping BK har ett rekord – i över 40 år i följd har laget spelat i elitserien (eller dess motsvarighet).

– Vi skall vara kvar naturligtvis – vi skall etablera oss som ett av de fyra bästa lagen i landet.

Det betyder att siktet är inställt på slutspel och finalmatcher även i vinter.

– Bilder: Tore Sahlsten –

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Isprinsen
Gäst
Isprinsen
10 August, 2009 05:15

Hur kan försäljning av loger ge Villa ekonomi?? Kommunen äger väl dessa rättigheter!?? Har det träffats avtal med Kultur och fritid om hyreskostnader mellan klubbarna redan?? I såfall varför finns inte detta presenterat sedan tidigare, publikt? Illa Villa men Ni presenterar evenemangshallen som Er hall inte Lidköpings evenemangshall!

Villait
Gäst
Villait
10 August, 2009 06:02

Väntan är en evighet just nu!!!!!

Nattspelaren
Gäst
Nattspelaren
10 August, 2009 06:39

Blir det Nattabandyn i den nya hallen ???
Vad kommer det att kosta i hyra för denna gigantiska hall när klubbarna skall använda den för det finns ju flera klubbar istan.

08:an
Gäst
08:an
10 August, 2009 06:57

Sluta göra i bxorna nu alla Lidköpingsbor så fort ni hör något om hallen. Detta är blande det bästa som hänt Lidköping. Jag hoppas Villa går långt denna säsong och med hallen som hemmabana så ser jag fam emot att gå på varenda hemmamatch. För mig är Lidköping en bandystad och dessutom tillgång till landets finaste Arena.

miljömedveten medborgare
Gäst
miljömedveten medborgare
10 August, 2009 07:56

Ja säger bara lekstuga med isgolv dyrt och ointressant för flertalet skattebetalare i kommun.Det blir väl som Arnskiten i Götene det går inte ihop…Låt politikerna dra ett strå till stacken genom sänkta deras arvoden när de nu har varit med och beslutat om skiten

Jan
Gäst
Jan
10 August, 2009 09:47

Bandy (och även ishockey) ska spelas utomhus-på naturis!!!!

Maggan
Gäst
Maggan
10 August, 2009 10:24

Ni låter precis som Vänersborgarna, ve och fasa över alla dessa dyra hallar – jag står dock på de positivas sida!

H
Gäst
H
10 August, 2009 10:27

Hur ser programmet ut under nästa år. Vilka evenemang är bokade?
Obs. Blir kul att gå på bandy men vad mer är aktuellt. Var kan man läsa om de

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
10 August, 2009 10:34

Tack Björn för att Du klappar till………. men för att sälja något som inte är ens eget måste väl ändå kosta något i hyra, eller har man fått logerna inkluderade i kostnaden för elitmatcher? Hade ett bolag ägt arenan hade dessa sålt logerna och en mindre del gått till Villa, rätt eller fel? Så sluta hymla, ingen annan har behov av loger än Villa, som har möjlighet att sälja dem, så frågan är berättigad! Vad kostar logerna Villa? och kommunen?

Lillen
Gäst
Lillen
10 August, 2009 10:46

Hej 08:an…

Nu är vi två 08:or som håller på Villa.. Och som ser Lidköping som en av sveriges bästa bandystäder !

Bra inlägg !! Håller med Dig i allt !

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
10 August, 2009 10:48

08:an
Jag hoppas också att Villa går långt denna säsong. Men det har sannolikt skett på bekostnad av övriga idrotters utveckling och möjlighet att verka, för oöverskådlig tid. Det hymlas och tystas ner så fort Villa och kommunal sponsring nämns, så det går inte att undvika, när ingen vågar presentera siffror, att Villa har en särställning i kommunen. Inte för sin elitstatus utan för enskildas personliga intressen och anknytning till föreningen.

Rickard
Gäst
Rickard
10 August, 2009 11:32

Det ska bilr så kul med allt denna säsongen som kommer inte bara att vi får uppleva en ny hall som vi ska spela i utan det känns änna in i benmärjen att det är nått på gång å så här har det inte kännts tidigare det är nått speciellt på gång nått som är långsiktigt å hållbart kör på sparris å jon vi tror på er.. Ser vi till det sportsliga så tror jag även där att det är nått på gång det är en riktigt fin mix i laget iår..

Rickard
Gäst
Rickard
10 August, 2009 11:35

Isprinsen: snälla kan du inte bara vara tyst. Du har aldrig något belägg för det du säger. Inte om bandy ialla fall. Det har vi ju sett både nu å i tidigare inlägg. Och det är ingen som kommer tvinga dig att se på Villa eller ens gå i närheten av hallen så du kan vara lugn.

igor
Gäst
igor
11 August, 2009 03:40

ett sånt stort bygge för 1500 personer + 21 villaspelare…helt sjukt

O-)
Gäst
O-)
11 August, 2009 06:24

08:an: Bara för att du tycker att Lidköping är en bandystad behöver väl vi inte bygga en stor hall för det?!? DN hade en stor artikel i förra veckan om hur kommuner satsar “fel” då man bygger dyra hallar och drar ner på vård och omsorg. Bandy kanske är stort för några i Lidköping men blir förmodligen en ganska dyr historia för skattebetalarna.

Stefan Pettersson
Gäst
Stefan Pettersson
11 August, 2009 06:38

Bandyn i Lidköping går en ljus framtid till mötes. Mot Studan!!!!!

08:an
Gäst
08:an
11 August, 2009 09:42

Jag som kommer “utifrån” har fått en helt annan bild av hallen än många kritiker här. Sponsrar inte Sparbanksstiftelsen med 76 milj till Arenan? Vilken annan klubb än villa har visat intresse att arrangera evenemang minst en gång i veckan under vinterhalvåret? Eftersom Villa förmodligen kommer fylla hallen varje hemma match så borde det väl vara mer fokus på just bandy i arenan? Kul att Lillen och Rickard håller med!

Tom
Gäst
Tom
11 August, 2009 10:14

Jag tycker att det är bra att det bygger hallen,men det snackas bara om bandy i hallen.Det vi vill se är att den ska utnyttjas till mycket mer än bandy.Jag går på bandy också emellanåt ska sägas.

Rickard
Gäst
Rickard
11 August, 2009 06:55

Tom: Andledningen till att hallen annknyts till bandyn är att alla Bandy/villa hatare som finns i stan har fått de å låta så från början med vi Bandy älskare har sagt å även villa att man hoppas på att det kommer att bli andra stora evenemang så skyll inte det på bandy folket å klubbarna att det har fått en sån bild.. Kan även till läggas att kommunen som skulle fixa en komite eller så som ska ha hand om evenemangen har dom inte ens startat än

Tom
Gäst
Tom
12 August, 2009 10:12

Ja du Rickard: När de skulle bygga ishallen så pratades det också om att ha evenemang som rockkonserer och dans och mycke annat mm, men det enda som har varit där inne har varit någon enstaka mässor,Och de är inte mycke de