Gå direkt till Nyheten (Värmeverkets sopor luktar!
Länsstyrelsen kan komma att skärpa kraven)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Värmeverkets sopor luktar!
Länsstyrelsen kan komma att skärpa kraven

Publicerad Tuesday, 11 August 2009, 14:26 av Björn Smitterberg

genre_vermeverket_lopTill Lidköpingsnytt såväl som till kommunens hälso- och miljöförvaltning, till kommunens ledningskontor, länsstyrelsen och även direkt till Värmeverket har det i sommar kommet flera klagomål på soplukten över Lidköping. Nu kan länsstyrelsen tänka sig att gå hårdare fram med krav om inte lukten försvinner.

Socialdemokraten Hasse Andersson är ordförande i styrelsen för Värmeverket.

– Vi diskuterar det här luktproblemet ständigt i styrelsen och har lagt ned stor möda och mycket pengar på att komma till rätta med problemet. Nya portar har köpts in som ska stänga in lukten, och kraftiga ventilationssystem har installerats.

På länsstyrelsen i Göteborg sitter Jan Olofsson och är ansvarig för tillsynen över reningsverket. Han har just kommit åter från semestern och har inte hunnit titta igenom de klagomål som kommit i sommar.

– Problemet tycks vara att Värmeverket är tillgängligt för allmänheten, nu ska det inte finnas sopor som ligger  öppet längre utan all lukt härrör från bunkrar vars portar inte stängs, säger Jan Olofsson.

Men Jan Olofsson lägger in en brasklapp:

– Det är inte helt säkert att lukten kommer från Värmeverket – det kan lukter från fodertillverkningen som märks, eller kompletterar.

Enligt tillståndet från Länsstyrelsen skall portarna vara stängda och öppnas endasts för transporter. Jan Olofsson säger att porten för allmänhetens tippning är öppen alldeles för mycket. Hasse Andersson säger att nya portar skaffats – men kanske inte installerats än.

På frågan om det är dags att diskutera en stängning av allmänhetens möjligheter att kasta sopor här säger Hasse Andersson:

– Det skulle bli folkstorm, den här tippningen är bland det populäraste som finns. Sedan får man förstå att sopor luktar. Så har det alltid varit – även när tippningen skedde på Kartåsen.

– Jag har förstått att det här är populärt att allmänheten kör t ill Värmeverket – man tycker det är för långt till Kartåsen. Dessutom tycks Värmeverket vara tillgängligt i stort sett dygnet runt. Men det kanske är ett tillstånd man får överväga, efter att ha utrett ordentligt vad som luktar.

genre_vermeverket

– Arkivbild –

11 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse Turbo
Gäst
Nisse Turbo
11 August, 2009 02:38

Med tanke på att Lantmännen foder bygger om sin anläggning i sommar & höst och därav går på halvfart. så borde inte lukten ökat från foderfabriken! nä det luktar sopor!

Tjalle Tvärvigg
Gäst
Tjalle Tvärvigg
11 August, 2009 03:00

Var ska man bo i Lidköping? På ena sidan luktar det skit, på den andra dönar det från motorstadion så man blir trött i hövet.
Tack vara (på grund av) det dåliga vädret har man ju inte lidit så mkt av motorstadion, då man ändå mest suttit inne…
Sen kan jag hålla med om att det ofta även luktar foder, och de ska ju öka…

Assar Roddare
Gäst
Assar Roddare
11 August, 2009 06:53

Mmmm …värdsliga problem vi har i staden!!
Om det Nu är så Nedrans jobbigt att bo i denna odör….så finns ju det andra städer att bo i där det inte dönar åå osar skit i varje gat hörn!
Tänk vad värmeverket och hamn orådet gör åt lidköpingsborna istället!

En Nöjd lidköpingsbo

Daniel
Gäst
Daniel
11 August, 2009 07:52

Jag har inte känt nån direkt soplukt och jag jobbar i foderfabriken för tillfället. Men det kanske alltid blåser åt andra hållet?
Och foder luktar inte äckligt, det luktar bara foder.
Det enda jag stör mig på är när värmeverket släpper ut massa gas på natten. Ljudet studsar på vattnet och det låter som en luftballong håller på att landa i trädgården.

Peter
Gäst
Peter
11 August, 2009 08:07

Allmänhetens möjligheter att dumpa brännbart material är verkligen en bra service, ta inte bort den !

Nisse
Gäst
Nisse
12 August, 2009 10:19

Håller med Daniel om att foder luktar foder och det kan man stå ut med. Men att uppleva att man sitter med näsan i soptunnan när man sitter ute är riktigt vidrigt. Bättring!

Magnus H
Gäst
Magnus H
12 August, 2009 10:40

Kan man flyga till månen så kan man lösa luktproblemet i Lidköping också. Med rätt kompetanse på rätt plats så löser sig det mesta. Vi Betalar ju trots allt för att kommunen ska ta hand om våra sopor!

carina bertilsson
Gäst
carina bertilsson
19 August, 2009 07:46

Det luktar defenetivt inte foder, det står vi ut med. Det stinker sopor!!!!!!!

Pelle
Gäst
Pelle
20 August, 2009 05:09

Tro mig när jag säger att det luktar sopor! Jag bor i gamla staden, på tok för nära värmeverket, och det kanske inte är ett “värdsligt problem” att behöva känna denna stank. Men det är heller inte särskilt roligt att behöva avstå från att grilla eller att inte kunna hänga ut tvätten på grund av soplukten. Jag är av samma åsikt som Magnus H. Detta problem borde gå att lösa.

anonym
Gäst
anonym
27 August, 2009 07:43

“Ljudet” som stör går också att åtgärda…se art. ovan…

anonym
Gäst
anonym
27 August, 2009 07:44

#

anonym

Lukten går aldrig att komma ifrån helt, men den kan tas bort till 80% om rätt åtgärder görs. Det är dels en ekonomisk fråga, dels har inte anställda fått komma till tals…bara styrelsen… Ett tips till kommunen är alltså att fråga de som jobbar där om lämpliga åtgärder…bra ideer brukar komma underifrån…