Gå direkt till Nyheten (Svärdfynd i Vänern värdefullare än väntat)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Svärdfynd i Vänern värdefullare än väntat

Publicerad Tuesday, 11 August 2009, 10:48 av Björn Smitterberg

De svärd som på försommaren hittades intill ett vrak i Luröskärgården kan vara mer värdefulla än tidigare väntat. Roland Peterson vid Vänermuseet fick i dag nyheten från konservatorn i Kiruna som tar hand om fynden.

– Det verkar som om det finns skidor kvar under all rost på fynden och det gör fyndet mycket mer intressant och värdefullt, säger marinarkeologen Roland Peterson.

I dagarna är det aktuellt med fyndet av ett annat vrak i Luröskärgården, där undersökningar gav vid handen att det tycks finnas fyra svärd eller åtminstone svärdsliknande föremål, nedstuckna i botten.

– Jag var på plats under måndagen och tog nya bilder av fynden, men vi kan inte röra det än, säger Roland Peterson.

– Det är nämligen mycket kostsamt att ta upp sådana här fynd för att konservera och ta hand om. Vi måste diskutera vad vi ska göra med fynden innan vi tar upp dem. Och här måste vi diskutera med länsstyrelsen i Värmland.