Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Vicken fart det blev…)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Vicken fart det blev…

Publicerad Friday, 14 August 2009, 08:07 av Björn Smitterberg

ikon_bjoernsFörra veckans krönika handlade om att samhället allt mer återkommer till livet efter semestern. Denna vecka har livet riktigt exploderat. Festivaldagarna ställer krav på den som är intresserad. Redaktören är intresserad – det gäller att hinna och det gäller att orka. För man ska ju jobba också. Mellan störtskurarna.

Finns det någon som inte blivit genomblöt någon gång denna sommar? Det som förr hände redaktören någon enstaka gång per år tycks nu vara standard minst en gång i veckan. Genomblöt, nedkyld med vatten som bara dryper om en så man knappt kan gå inomhus är vad som hänt ett par gånger.

Paraplyet är uppfunnet. Redaktören vet det. Och det används. Men när man har kamera i ena handen, video i den andra och dessutom ska anteckna lite. Då blir det inte många fingrar över till paraply.

Förra veckan ringde redaktören till vädertjänsten på Såtenäs för att tala om vädret i juli. Det gick inte – dessa visste vad de gjorde och tog semester på någon regnfattigare plats.

Numer talar alla om regnet: I vilken pöl hade du semester?

En del kommer till redaktören och berättar om otroliga dagar på Gotland. Det är väl onödigt att ge redaktören ångest med sådana berättelser.

Men i minst ett fall är Lidköping bättre än Gotland. Scenen i Stadsträdgården. Den är värd en uppmärksamhet lika mycket som scenen i Almedalen. Vilken sommar det varit i Stadsträdgården och den är inte slut än. Och redaktören har aldrig varit ensam – för hur blött det än varit har publiken varit med.

Nu kommer någon och säger att parken drar större publiken än sporten. Så låt oss nu en gång för alla säga så här: Kulturen drar också stor publik!

Den här veckan har S.Pion varit upptagen, trots idoga tips om nya osynliga skyltar har inte några nya stolpar kunnat rapporteras. Nu ligger S. Pion långt hemifrån på en playa på rygg och sträcker ut sitt håriga bröst.

Men lite intressant är det att vissa personer utgivit sig för att vara S. Pion. Men än är det ingen av dem som använt namnet som verkligen är den rätte.

På tal om signaturer – Plusgubben är en synnerligen väl läst krönikör i Lidköpingsnytt. Det är tankeväckande beskrivningar och det är med inte bara glimt i ögonvrån utan även en gnista i språket.

På torsdagen  träffade redaktören på två bekanta företagare som båda sade att de uppskattade när en person vi kan kalla för x skriver sina krönikor.

– Jaha, var skriver x krönika någonstans, svarade redaktören sannskyldigt.

– Jaja, vi vet att du inte talar om det, men vi har skickat mejl till x och sagt att vi uppskattar det han skrivit.

– Vem har ni då skrivit till?

– Till x förstås!

Redaktören kunde då avslöja att den person x som fått mejlen antagligen är mycket frågande till de glada tillropen från de båda kvinnliga företagarna. X har nämligen inte ett smack med signaturen Plusgubben att göra.

En kollega till redaktören luftade en annan sak med Lidköpingsnytt. Kollegan tyckte inte det var särskilt seriöst med en serie om utedass.

– Egentligen är det ju bara äckligt, sa kollegan.

Så redaktören får hålla till godo med att vara oseriös och oskicklig, misslyckad och utarbetad.

Inte nog med det – redaktören har tagit ställning också, utan att kunna göra något åt det. Redaktören tycker att den fina lekplats som man skapar i Stadsträdgården läggs på absolut sämsta stället. Jag vet att man prövat olika ställen. Men mitt i den finaste av boklundar…

På något sätt känns det konstigt. Parkeringsplatser är heliga i den kommun som säger sig vara bland de mest miljövänliga. Busstrafikspengar dras in i besparingstider. Men sponsorer pockas att betala en lekplats på en plats känns fel. Tänk om det varit ekar i lunden – sparbanksekar…

Några parkeringsplatser hade väl kunnat offras för barnens skull på Nya Stadens torg, och varför spara alla parkeringsplatser i Stadsträdgården när det finns en stor nybyggd för hundratals bilar bara några tiotal meter bort?

Kommunen gör så mycket gott i miljöfrågor, så väldigt mycket. Men jag tror att man ibland måste påminna om de här små sakerna mitt i planeringen av biogasfabriker. Stadsträdgården är också miljö, med gott om plats för lekplatser utan att man sågar ned träd som antagligen är så gamla att de är äldre än parken. Nu säger någon säkert att “de här träden är ändå så sjuka”. Men då protesterar redaktören – hur kan det komma sig att just de träd som passade in på ritningen av lekplatsen är sjuka?

I veckan som kommer avser faktiskt redaktören ta sig lite ledigt. Så ni läsare ska slippa detta gnäll. Någon dag i alla fall. I dag är det ju för övrigt fredag – då stängs telefonerna av, datorerna slängs ut genom fönstret och bredbandet strimlas till spagetti. Fredagseftermiddagar är lediga stunder för redaktören. Joakim i rummet intill – han åker till Ystad för att titta på något som redaktören också gillar att se, men får avstå ifrån. Tattoo.

Joakim – det är han med bastuban i Stadsmusikkåren.

Veckans avslutande…

… vits kommer från Ove Nordström i Lidköping och är kort och kärnfull:

– Vet du varför bladlössen är så små?

– Jo, de stannar i växten!

God helg

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Observer
Gäst
Observer
14 August, 2009 09:04

Återigen en riktig iakttagelse och en världssanning serverad av Ove Nordström!

Babblan
Gäst
Babblan
14 August, 2009 09:50

Satt vid frukostbordet och avundades de som bor i stan och så enkelt kan gå ut när något är på gång. Som det i parken. Men så slog mig en annan tanke. Undras hur länge det dröjer innan kommunen inser att “hm, det är många, många som kommer till Dina-scenen och lyssnar” . Och så dyker nästa tanke upp: “Vi borde kunna tjäna en slant här” och vips har det kommit upp ett staket runt hela härligheten och man börjar ta inträde… Bara en fundering.

Oven
Gäst
Oven
14 August, 2009 10:22

Så hade det säkert varit med alliansen vid rodret Babblan.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
14 August, 2009 10:33

Jag tror absolut att det är Alliansens fel att bladlössen stannar i växten, eller vad tror du Oven?

Snilleblixt
Gäst
Snilleblixt
14 August, 2009 11:00

Nordström visar ju tecken på humor! Är det han som är plusgubben?

Oven
Gäst
Oven
14 August, 2009 11:04

Nej knappast August, de brukar ju bespruta mot dessa.

Pär J
Gäst
Pär J
16 August, 2009 02:36

Håller med om att stadsträdgården bjudit på (och bjuder på) härlig underhållning, Tack för det! Tror vi alla måste ta en funderare på om vi måste ha parkeringsplatser så centralt. Finns möjlighet att lösa transport in till centrum med”rörstrandståget” eller mindre bussar.