Gå direkt till Nyheten (Spansk mästare i premiär på Folkan i dag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Spansk mästare i premiär på Folkan i dag

Publicerad Friday, 14 August 2009, 11:15 av Björn Smitterberg

folkan_lop_90814Nästan i bakgrunden av Lidköpingsfestivalen har Folkan premiär på två filmer i kväll – dels den spännande spanske regissören Almodóvars senaste film – thrillen “Brustna Omfamningar” och dels amerikanska “Linje 1 2 3 kapad” – en film som vi lite äldre kanske känner igen och förknippar med tåget mot Pelham som kapades för 35 år sedan.

Almodóvar fortsätter med sitt egna sätt göra film om sympatiska människoöden – men ändå med en spets och förmåga at iaktta. Det är en spansk film hela vägen – inte bara språkmässigt utan även i fantastiska miljöer och skådespelare. Här finns alla möjliga figurer med – älskare, prostituerade, bedragna hustrur, transvestiter, homoxexuella och till och med mördare får plats i de familjer som beskrivs.

folkan_penlo_90814

“Brustna omfamningar” är en film där Penelope Crus gör en av sina bästa roller någonsin – och det vill inte säga lite. Så bra gestaltar hon rollen av usel skådespelare.

Den nya versionen av “The Taking of Pelham” är utan överraskningar. Boven är iskall, hjälten är sympatisk och ibland blir filmen spännande , men inte i överflöd. Hyfsad, skriver flera kritiker om filmen, kanske färgade av förlagan för 35 år sedan.

folkan_t_90814

När regissören Tony Scott har inte försökt göra samma film igen – men handlingen är kvar. Det handlar om ett tunnebanetåg i New York och nästan hela filmen utspelar sig under jord, där ett gäng kapar ett tåg.

På lördag och söndag startar matineerna igen – nu med Nicke Nyfiken för de minsta, och för de något äldre går även senaste Harry Potter på eftermiddagarna

På kvällstid fortsätter svenska “Sommaren med Göran” att rulla liksom “G.I. Joe”.