Gå direkt till Nyheten (Alkoholtillstånden går mot politisk storstrid
Vänstermajoritet vill liberalisera i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Alkoholtillstånden går mot politisk storstrid
Vänstermajoritet vill liberalisera i Lidköping

Publicerad Monday, 17 August 2009, 15:34 av Björn Smitterberg

alkoholfritt_lopMajoriteten av politikerna i socialnämnden i Lidköping har beslutat föreslå en liberalisering av det drogpolitiska handlingsprogrammet. De borgerliga partierna har gått tvärt emot och vill stoppa förändringarna som föreslås. I dag diskuterades frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott – och skiljelinjerna kvarstår. Bland annat vill majoriteten med socialdemokrater och en vänsterpartist att det skall tillåtas alkoholförsäljning i kommunens sport- och fritidsanläggningar.

Frågan om handel med alkohol sattes på sin spets i vintras när en krögare fick tillstånd att till sluten krets tillhandahålla alkoholvaror i Sockerbruket. Sockerbrukets Ungdomsverksamhet ifrågasatte det rimliga och det blev en tillspetsad debatt i kommunfullmäktige om de julmiddagar det handlade om.

Bland annat framkom det då i debatten att tillståndet för alkohol i Sockerbruket stred mot kommunens drogpolitiska program.

Nu kommer reaktionen i form av ett förslag till ändring av detta program.

– I kommunala idrotts- och fritidsanläggningar skall alkoholservering inte tillåtas, står det ordagrant i det drogpolitiska programmet i dag.

Den meningen vill nu den politiska majoriteten ta bort helt. Och alliansen av borgerliga partier kräver att den skall vara kvar.

– Trots goda intentioner och arbete i folkhälsofrågor ökar problemet med droger i Lidköping, hävdar de borgerliga politikerna.

– Att i det läget föreslå förändringar som medför förenklad tillståndsgivning för alkoholservering förefaller vara en hel felaktig åtgärd. På sikt kan vi få ge upp vår policy att inte tillåta alkoholservering inom kommunens fritids- och idrottsanläggningar.

De borgerliga skriver att de kan tänka sig undantag och ge alkoholtillstånd för en helt utvecklad restaurang i den nya arenan, bl a vid andra än sportevenemang.

– Men det bör inte föranleda att grundinställningen ändras.

– I en tid då debatten om alkoholens skadeverkningar är livligare än på länge finner vi det något märkligt att frågan om förenklade procedurer för alkohol-serveringstillstånd över huvud taget kommer upp på dagordningen.

När frågan togs upp i Socialnämnden gick den till votering. Så här röstade ledamöterna:

Röstade för att ta bort passusen om idrottsanläggningar gjorde:
Janb-ERik Bengtsson, ordförande (S), Birgitta Johansson (S), Roland Larsson (S), Ulrika Lidberg (S), Gullvi Karlsson (S) och Hans Hallström (V).

De borgerliga som inte vill ändra var:
Kristina Classon (M), Inga Byström (M), Ove Fredriksson (Kd), Bojan Forsblad (C) och Birgitta Funke (Fp).

Miljöpartiet har ingen representant i socialnämnden.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
17 August, 2009 06:57

Tycker att alkohol försäljning rimmar väldigt dåligt ihop med sport överhuvudtaget och det vore en stor skam sossarna och vänster fick igenom den ändringen.

Demokrat
Gäst
Demokrat
17 August, 2009 07:34

Komiskt att den socialistiska alliansen står för de liberala värderingar i den här frågan. Hur försvarar liberalerna sin ståndpunkt?
Någon anledning som inte nämns i artikeln bör väl finnas? Inte kan väl 5 förtroendevalda på allvar mena att “alkoholens skadeverkningar” kommer att öka för passusen tas bort? Givetvis bör man ha en policy som följs,inte göra “undantag” för tex arenan.Då är det bättre att ändra policyn.Vilka ska annars få “undantag”?

Oven
Gäst
Oven
17 August, 2009 09:45

Håller med Demokrat. Självklart skall man ändra policyn och inte göra undantag hit och dit.