Gå direkt till Nyheten (En fortkörare var tionde minut vid skolstart)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En fortkörare var tionde minut vid skolstart

Publicerad Thursday, 20 August 2009, 09:57 av Tore Sahlström

poliskontroo_lop_90820Polisen i Lidköping har denna vecka skärpt hastighetskontroller som ingår i den nationella trafikveckan i hela Sverige, där tyngdpunkten är att kolla hastigheten vid skolor , då det denna vecka är skolupptakt för de flesta skolorna i Sverige. Men det har också väckt kritik: Poliserna avslöjar brister inför andras barn!

Polisassistent Martin Jonsson vid Lidköpingspolisen kunde räkna in sex fartsyndare under en cirka en timma.

Det var fem personbilar samt en moped som fick stanna och bli rapporterad. Den högsta mätta hastigheten var mopedisten som körde 52 km på den  hasitghetsbegränsade gatan som är på 30 km..

-En del föräldrar är sena till skolan med sina barn och tänker inte på att det är 30 innan och förbi Stenportsskolan, säger Martin Jonsson.

poliskontroll_90820

– Under hela dagen kommer polisen ha hasighetsbevakning på olika skolor i Lidköpingsområdet.

Men polisbevakningen vid skolorna har också väckt viss kritik, sedan poliser i Göteborg avslöjat fortkörare och berusade bilister inför ögonen på egna och andras barn.

27 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ma
Gäst
ma
20 August, 2009 10:06

Om nu polisen ska ha trafikövervakning för fortkörare, borde de då inte kunna ” ta tag ” i alla de barn och ungdomar som helt saknar trafikvett. Det är ju inte bara fortkörare som orsakar olyckor

Ingemar
Gäst
Ingemar
20 August, 2009 10:09

Hoppas nu bara att polisen ger sej ut till skolorna , och utbildar samtliga elever hur man uppträder i trafiken, snart kommer mörka mornar, och skolungdomar har precis samma uppträdande då som nu, DVS rakt ut på övergångsställ och precis där det passar dom.
Ni syns inte så bra som ni tror, så se er för, bilar är hårda o människor mjuka.

Bamse
Gäst
Bamse
20 August, 2009 10:27

Men snälla nån – bilister måste se upp vid övergångsställena och se upp för barnen. Bilister kan inte bara skylla på fotgängare och cyklister hela tiden. Flera bilister är också drumliga i trafiken.

Henrik
Gäst
Henrik
20 August, 2009 10:55

Bra skäm ut idioterna som kör bil fulla. Till dom som åker dit utan att ha gjort nåt så kan man bara beklaga och hoppas att dom fixar det. Hade jag varit miljonär hade jag erbjudit mig att betala deras överdrivna böter.

Ingemar
Gäst
Ingemar
20 August, 2009 11:12

Bamse, Klart att man som bilist måste se upp, men det jag menar är ju att även skollungdomar Måste se upp, man kan inte tro att man är “fredad” bara för att ni är på väg till skolan, ibland kommer det en skock cyklar med passagerare i bak vilt viftande till ny – vakna kompisar och dom skiter fullkomligen i att det kommer en bil, men jag lovar det gör ont att bli påkörd, likväl för den som kör.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
20 August, 2009 11:21

Samma problem jämt, varför kan vi inte sammarbeta i trafiken, alla anser att de har rättigheter i trafiken. Dock kan tilläggas att det inte ngn stanns står om dessa rättigheter,,,, vi har enbart skyldigheter. Vad gäller barns trafikvett så skall vi föräldrar bidra med detta, de är vår skyldighet. Tyvärr så har vi vuxna samma dåliga trafikvett, barn gör ju som vuxna.

Karin Ekblad
Gäst
Karin Ekblad
20 August, 2009 11:54

Göteborgs polisen har avslöjat fortkörare och berusade bilister inför ögonen på egna och andras barn och fått kritik för detta, står det i artikeln. Vad är problemet? Kör lagligt dvs enligt fartreglerna och nyktra så slipper ungarna skämmas! Hur svårt kan det vara???!!!

air
Gäst
air
20 August, 2009 12:10

Ingemar, forskning visar att unga människor inte är “trafikmogna” förrän runt 12-15 år. Kolla på NTF s hemsida.

Lynx
Gäst
Lynx
20 August, 2009 12:14

Kör man bil ska man hålla sig till lagen. Har man bråttom får man helt enkelt komma försent. Åk tidigare nästa gång. Är man berusad och åker dit får man skylla sig själv.
Oavsett vad man åker dit för kan man gott skämmas om andra ser en.
Jag skulle skämmas nått så fruktansvärt.

Brellan
Gäst
Brellan
20 August, 2009 12:23

Detta tycker jag är helt rätt!! Polisen måste visa sig mer i skolområden både för elever och föräldrar och övriga som passerar. Har mina barn i Stenporten och förbi detta område finns det inte en bil som kör i 30 km/h. De ungdomar som går på Dalängen och åker på sina mopeder till skolan har heller inget trafikvett, de kör alldeles för fort samt tar ingen hänsyn till gående eller cyklister. Så att polisen visar sig är väldigt viktigt även för dem.

Tomas
Gäst
Tomas
20 August, 2009 12:33

En större koll på mopeder som kör trimmat samt de som kör på cykelbanor trots förbud. 52 på en femtiosträcka…..hur fort får man köra med moped??Såg häromdagen en moped som körde på förbjuden cykelbana i full fart och bara tutade och tyckte alla skulle hålla sig ur vägen, däribland en äldre farbror på cykel som nästan körde omkull när mopeden passerade. Skärpning mopedister!!!

Peter
Gäst
Peter
20 August, 2009 12:52

Polisen måste gå hårdare åt mopedister som kör vanvettigt och fort ex utanför skolor och andra 30 sträckor etc

Pappan
Gäst
Pappan
20 August, 2009 01:12

Är pappa till en polis – och har av denne fått veta att han aldrig ger sig på att jaga en mopedist, för ingen vet vad som händer om den jagade mopedisten kör omkull eller krockar. Polisen blir ansvarig?

Åke Åkerbock
Gäst
Åke Åkerbock
20 August, 2009 01:39

Polisen borde ägna sig åt att häkta barn som kör på vänster sida av vägen, och lås in deras föräldrar också. Ge dom en intensivkurs i höger och vänster och på vilken sida man går och på vilken sida man cyklar. passa på att höja bötesbeloppen för folk som cyklar utan belysning efter mörkrets inbrott.

Lena
Gäst
Lena
20 August, 2009 02:07

Helt rätt dom får väl skylla sig själva om dom uppträder så inför barnen vi har lagar följ dom enkelt, sen vore det bra att kolla alla dessa trimmade mopeder som framförs över allt utan häsyn.

kållandsö
Gäst
kållandsö
20 August, 2009 02:18

Ställ ut poliser runt gångstigarna ute på Majåker och Ljunghed, Dessa ungdomar som kör mopeder utan vett el samvete. En pojk på 6 år cyklade omkull när han blivit omkörd av en moppe, han blev liggande om än med skarpsår så stannade inte moppen. Vi kom bakom och såg allt men kom ej i kapp moppen (på cykel)..Omköringen var mkt ful och mkt nära pojken….. föräldrar talar ni om för Era barn att de kan köra på gatorna istället???

Yim - Yung
Gäst
Yim - Yung
20 August, 2009 02:43

2009-08-20kl 14.45
Jag längtar inte tillbaka till tiden när två poliser kunde tillägna en hel sommar med att jaga stackars barn som hade cyklar med div bagatellartade brister(jämfört med idag).
det tror jag kallades för trafiksäkerhetshöjande insatser, tror jag.
Då när tiden för detta begav sig, så fanns det mer poliser i grästorp än vad det nu finns i hela västra Skaraborg tillsammans.
Vi skulle behöva en upprustning mot det moraliska förfallet

Nisse
Gäst
Nisse
20 August, 2009 02:56

Den låga hastigheten vid skolor är satt så pga att barn befinner sig i utvecklingsfasen för sitt trafikbeteende – hur illa några än tycker om det så är det faktiskt vi bilister som får ta på oss ansvaret för barnen som vistas där vi kör.

Tänkaren
Gäst
Tänkaren
20 August, 2009 03:00

Jag tycker det är jättebra att polisen går in för hastighetshållning. Som relativt ny bilförare så fasas jag över hetset i trafiken. Ligger jag på laglig hastighet så känns det nästan som att hälften får panik om dom ligger bakom. Folk måste lära sig att hastigheter är till för att både fotgängare, cyklister och bilförare. Tänk på konsekvenserna folk och sluta generalisera!!!

Ingemar
Gäst
Ingemar
20 August, 2009 03:42

Bra Åke Åkerbock, det var nog det jag egentligen ville ha sagt………..

Snubbe
Gäst
Snubbe
20 August, 2009 05:16

Kör föräldrarna för fort framför t.o.m. sin egen skola kan nog barnen behöva se lite riktiga exempel på dumhet. Jag är ingen förespråkare för att fortkörning är farligt men det finns ställen där man inte kan köra fort, tex där barn kan korsa vägen snabbt och utan eftertanke. Bra att polisen står vid skolan och inte på motorvägen ( där inga barn springer omkring)…

Isprinsen
Gäst
Isprinsen
20 August, 2009 05:19

Lidköpingsbon i ett nötskal. Ge fan i mig, JAG kör hur JAG vill. JAG har ju bråttom. JAG är unik! JAG skiter väl i dina barn, bara mina kommer i tid till skolan!

Nisse
Gäst
Nisse
20 August, 2009 05:40

Helt rätt Snubbe: 30 & 50 (ibland 70) är för att skydda de som vistas vid gatan, medan 90, 100 & 110 (ibland 70) är för att skydda oss som kör på vägen.

K.H
Gäst
K.H
20 August, 2009 07:31

ta bort 30 sträckorna vid skolorna och motorfordonstrafiken, det är bara att stänga dem vägarna så är problemet löst. T.ex. stäng ena änden av delagardievägen så blir det knapp nån trafik alls utanför den skolan. det blir dem boende i kvarteret som åker in i ena änden. och jag instämmer med Snubbe & Isprinsen (fast inte bara Lidköpingsbor)

Magnus H
Gäst
Magnus H
20 August, 2009 10:58

Varför inte införa 30 km/h bland bostadsområden istället. Runt skolgården är det stängsel men inte runt alla trädgårdar. Mopeder och bilar kör hela tiden för fort på smågatorna mellan husen. Det är ju hemma som barnen verkligen springer över gatan till grannungarna för att leka.

Tomas
Gäst
Tomas
21 August, 2009 09:40

Konstigt resonemang från pappan till en polis
Undrar om det är bättre att låta mopedisterna härja fritt istället för att ta tag i problemen. Om man inte stannar utan väljer att försöka sticka undan då har man ju själv satt sig i en situation som polisen inte kan ta ansvar för. Blir man uppmanad att stanna så är det väl bara att göra det, trimmat eller ej, man har ju utmanat lagar och förordningar.

Armando
Gäst
Armando
21 August, 2009 02:12

Bra att polisen gör sitt jobb! Nu kommer ju hösten med mörker och då skall cykelbelysningen fungera! Även alla felparkerade bilar skall bötfällas! (Sedan har vi lite misshandel, mobbing, narkotika, annat missbruk, personrån och annan grov kriminalitet som också kanske ska prioriteras)?