Gå direkt till Nyheten (Debatt: Alliansen är regerings-oduglig!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Alliansen är regerings-oduglig!

Publicerad Thursday, 20 August 2009, 06:49 av Redaktionen

ikondebatt– Varför ökar arbetslösheten i Sverige, men inte i andra länder vi brukar jämföra oss med? Frågan ställs av Ove Nordström i en debattartikel där han skriver att den svenska regeringen ör oduglig att agera.

Alliansen är regerings-oduglig!

OECD presenterar nu siffror över arbetslöshetsutvecklingen i Europa de senaste 2 åren. Det är intressanta siffror med tanke på att en del allianspolitiker använt de små men ändå positiva tecknen från Tyskland och Frankrike (den 0,1% förbättringen av BNP) som ett tecken på att det nu kommer att vända i ekonomin.

Varför kan då dessa länder presentera en förbättring? Jo i Tyskland och Frankrike har regeringarna på ett aktivt sätt agerat för att stimulera ekonomin och bromsa arbetslösheten. Bl.a. infördes generösa skrotningspremier för att stimulera nybilsförsäljningen och hålla bilindustrin och dess underleverantörer igång. Dessutom får företagen hjälp av staten till permitteringslöner för att kunna behålla de anställda och den kompetens som behövs när hjulen börjar snurra på allvar igen.

I Sverige har Alliansen satsat på ”jobbcoacher”.
För två år sedan var arbetslösheten i Sverige 6,1 %, i Tyskland 8,4 % och i Frankrike 8,3 %.

Idag är arbetslösheten i Sverige 9,8 %, i Tyskland 8,3 % och i Frankrike 9,1 %.
Det är samma kris som drabbat dessa länder men det som skiljer är att i Tyskland och Frankrike har regeringarna agerat. Här hemma har Alliansen inte gjort något för att mildra effekterna av krisen. Den är handlingsförlamad! Oppositionen har tjatat och gett förslag på åtgärder både för industrin, och kommuner och landstings räkning men Alliansen har suttit i sin eka och drivit utan åror.

Fackföreningsrörelsen har uppvaktat regeringen och vädjat om att den skall gå in och hjälpa till men fått kalla handen tillbaka. Ändå räknar Alliansregeringen med en fortsatt kraftigt stigande arbetslöshet. Måhända skall de sänka ersättningarna för de som drabbas ytterligare det verkar vara det enda de har på sin agenda, plus då skattesänkningar till de som redan har det bra, något man nu också lånar till.

Så varför ökar arbetslösheten så snabbt i Sverige kära Allianspolitiker, trots att vi har er arbetslinje när den inte ökar så i Tyskland och Frankrike? För det är väl samma kris vi drabbats av?

Tack för ordet
Ove Nordström (V)

36 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Peter
Gäst
Peter
20 August, 2009 08:24

Suck
Jag är säker på att de rödgröna med sina bidragspengar som kastas ut till höger och vänster hade haft betydligt sämre ekonomi och fler arbetslösa.
Nu har vi en regering som har koll på ekonomin och inte en regering som sitter i knät på facket.
Hur mycket hade de rödgröna kastat in i Saab som de hade förlorat i konkursen
Att det sedan blir arbestlösa i en lågkonjuktur är väl normalt men tyvärr är detta en enorm svacka men vi på väg ur nu

Apan
Gäst
Apan
20 August, 2009 09:14

Jag tror att kommunisten ovan har missat att Sverige har drabbats hårdare än de flesta eftersom vi är ett väldigt exportberoende land.

Mats
Gäst
Mats
20 August, 2009 09:25

Att svängningarna i arbetslösheten är större i en sådan liten, exportberoende ekonomi som Sverige är naturligtvis tråkigt idag men likväl helt naturligt. Det är ju också värt att notera i Oves uppgifter att arbetslösheten var mer än 2% lägre än jämförelseländerna innan krisen. Med dagens förutsättningar kommer vi förmodligen tillbaka ner till 6-7% igen när det tar fart medans Tyskland och Frankrike sannolikt kommer stanna kvar på 8-9% som innan.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
20 August, 2009 09:29

Jag säger också “suck” att du bara orkar Ove, jag har ett förslag, höj skatten rejält. Pumpa in miljarder i olönsam bilindustri mm. Kan du inte ge förslag Ove på hur Sverige skall skötas i stället. Du måste sitta inne på lösningen, berätta vi är många som är nyfiken.

Mmia
Gäst
Mmia
20 August, 2009 09:51

Jag tycker att alliansen har klarat en del av sitt uppdrag rätt hyggligt. Men när det gäller jobben så lever man i en drömvärld. Satsa på jobben men skit i bilindustrin och underleverantörer. De externa jobbcoacherna är rena skämtet. Det är inte säkert att de träffar den arbetssökande utan har kontakten via telefon och mail. Här kommer det att behövas en stentuff uppföljning när man nu vill vräka ut skattepengar på det viset.

Mmia
Gäst
Mmia
20 August, 2009 09:53

Uj uj så fel det blev – Satsar på jobben men skiter i bilindustrin o s v
skulle det vara. Viss skillnad!

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
20 August, 2009 10:01

Peter verkar inte fårstå de jämförelsetal som Ove presenterar. Ointressant vad du TROR att de “rödgröna” hade gjort i nuvarande situation, återstår det faktum att det nu är alliansen som styr och därför får stå till svars för sin brist på insatser, insatser som med framgång gjorts i flera länder. Men fortsätt gärna spekulera du, faktum kvarstår. Massarbetslöshet hojtade alliansföreträdare för tre år sedan, varför används inte det begreppet idag?

Elof
Gäst
Elof
20 August, 2009 10:29

Mats och Undrande
Är det inte hela tiden jobbigt att skylla på konjunkturen och annat när det går dåligt och när det går bra så är det alltid Alliansen som har fixat det? Kan ni inte någon gång erkänna att allt som Alliansen gör kanske inte så bra och kanske borde gjorts annorlunda? Varför är t.ex ROT-bidrag så bra medans skrotningsbidrag är en katastrof? Skrotningsbidraget i Tyskland kanske har haft effekt där och varför inte i Sverige då?

Henrik
Gäst
Henrik
20 August, 2009 10:57

Att erkänna fel passar inte in i deras illusion om att högerpolitik skulle funka.

Mats
Gäst
Mats
20 August, 2009 11:16

Elof
Är den ekonomiska krisen som drabbat hela världen alliansens fel? Svar nej!
Blev arbetslösheten lägre i Sverige under borgarnas del av högkonjunkturen? Svar ja!
Var arbetslösheten under sossarnas styre närmare 8% fastän det var högkonjunktur? Svar ja!
Skulle en skrotningspremie garantera att alla ev. nya köp av bilar var Volvo eller SAAB? Knappast!
Skulle det istället gynna svensk-bilarnas konkurenter? Svar ja!
Mao, jag skyller inget!

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
20 August, 2009 11:26

Kort till Elof vad gäller skrotningsbidrag. Tror du att vi svenskar skulle köpa SAA o Volvo om de höjde skrotningbidraget, LOL
Nej de skulle köpa tyskt eller japansk eller ngt annat bilmärke och skulle detta bidra till mindre arbetslöshet i Sverige,,,nej knappast

air
Gäst
air
20 August, 2009 11:49

Ronny, faktum kvarstår ändå….Ett litet och extremt export beroende land som Sverige drabbas först i en nedgång. Att bränna en massa pengar på åtgärder gör bara “omstarten” desto svårare. Har man en ekonomi i balans när allt vänder, kan man snabbt va med och bära frukten av en global efterfrågan. Har man däremot dragit på sig underskott så finns mindre utrymme. Bra gjort av regeringen att inte av populistiska skäl lyssna på sossar och kommunister.

Oven
Gäst
Oven
20 August, 2009 12:10

Försök hålla dig till sanningen en gång iaf Mats, arbetslösheten var nedåtgående 2006. Sedan sade Borg att det kommer att ta ett par år innan effekten av alliansens politik märks. Det får jag till slutet 2008 då och då kom lågkonjunkturen så vi fick enl. Borg aldrig se ngn effekt av allianspolitiken. Men nu var det inte det denna artikel handlade om.

TG
Gäst
TG
20 August, 2009 12:11

Vi svenskar biter väl oss själva i svansen genom att inte köra svenskt, ska ju vara lite märkvärdigare köra audi bmw mm.

Peter
Gäst
Peter
20 August, 2009 01:01

Arbetslösheten ökar p g a fackliga “principer” med las och lägsta löner…….
Skulle du vilja anställa en 20 åring till samma “pris” som en äldre person ned samma lön?
Nä, inför lärlingslön en kort tid i början på anställningen så att de kommer in på arbetsmarknaden så att företagen lär känna personen.
Las= om facket tvingar företagen att avskeda de yngre och behålla de gamla uvarna, tror ni att företaget utveckla då,knappast.

Demokrat
Gäst
Demokrat
20 August, 2009 01:23

Peter, Det är inte samma kostnad idag för alla företag att anställa en 20-åring som en äldre person. Subventionerade sociala uppgifter finns bla.
Ang. ditt resonemang om LAS, vad ska man göra med alla “gamla uvar” då? Dessutom faller ju ditt resonemang. Å ena sidan ska vi sänka lägstalöner för att näringslivet inte vill anställa unga, o andra sidan ska vi ta bort LAS för att unga är bättre än “gamla”.

Oven
Gäst
Oven
20 August, 2009 01:26

Peter, är du medveten om att lägstalönerna är godkända av arbetsgivarna genom avtal?
Och de du kallar “uvarna” besitter en hel del av kunskaper som redan är betalda, men tala gärna om hur du tycker att det skall fungera om det inte är sist in först ut? Alla nyanställda är dessutom inte yngre, även äldre byter arbetsgivare ibland.

Oven
Gäst
Oven
20 August, 2009 01:29

air, det är klart att det är “bra gjort” av regeringen att inte göra någonting, de drabbas ju aldrig av det de beslutar om i fråga om lägre ersättningar etc.

Elof
Gäst
Elof
20 August, 2009 02:02

Mats
Nu gör du ju precis det som jag säger att du gör. Det är någon annans fel när det går dåligt(världskonjunkturen) och Alliansens förtjänst när det går bra. Gällande dina siffror så är de bara löjliga. Precis som Oven förklarat för dig, och även A. Borg sagt, så tar det ett bra tag innan en förändring av politiken slår igenom i verkligheten och alltså är din “statistik” du tar fram gällande arbetslösheten inget med det hela att göra.

Elof
Gäst
Elof
20 August, 2009 02:06

Gällande skrotningspremie. Säger inte att folk enbart skulle köpa Volvo och SAAB-bilar men nog hade det blivit en viss försäljning av även dessa bilar. Men uppenbarligen så anser du att det är helt ok att subventionera byggnadssektorn med en massa miljarder men verkstadssektorn är helt fel tydligen. Uppenbarligen så jobbar du inte inom verkstadssektorn och troligen så utnyttjar du ROT-avdraget så mycket det bara går för egen vinning skull.

Mats
Gäst
Mats
20 August, 2009 03:11

Elof:
Du får ursäkta men ditt resonemang är verkligen på dagis-nivå. Eftersom de flesta analyser och undersökningar som gjorts av arbetsmarknadspolitiken före och efter valet -06 kommit fram till att alliansens politik faktiskt skapade jobb har jag ju ingen anledning att tro nåt annat. Tom dina kompisar på LO gjorde den slutsatsen trots vad Borg sade nån gång i tiden. Att högkonjunkturen också bidrog är ju självklart…

Mats
Gäst
Mats
20 August, 2009 03:17

…vad det gäller dina barnsliga antaganden, och eftersom det uppenbarligen intresserar dig, så jobbar jag faktiskt inom verkstadsindustrin och bor i en hyresrätt så jag kan inte utnyttja nåt ROT-avdrag. Att subventionera hantverkare efter en verklig efterfrågan låter betydligt vettigare än att subventionera en fordonsindustri vars varor ingen köper. Tycker du inte?

Elof
Gäst
Elof
20 August, 2009 03:40

Mats
Har inga kompisar på LO vad jag vet. Angående hur mycket jobb Alliansen “skapat” så finns det som sagt var olika åsikter om det. Snarare tror jag att det var företagarnas inställning före och efter valet som har påverkat hur det var med antalet lediga platser snarare än vad politiken verkligen har påverkat eftersom det är sådan tröghet i politiks beslut. Förutom då att försämra för de som är arbetslösa och som inte kan göra mer än söka jobb.

Elof
Gäst
Elof
20 August, 2009 03:46

Angående ROT så anser jag att det är fel att rikta så pass mycket pengar åt en enskild grupp. Är det värre när en hantverkare går arbetslös än ner en städare/industriarbetare/bonde/sekreterare/whatever är arbetslös? Visst, mycket lyxrenoveringar och liknande har säkerligen utförts nu som inte hade blivit gjort annars men varför ska jag vara med och betala för dessa? Som vanligt,är det något man vill ha gjort så är det väl bara att betala för det?

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
20 August, 2009 08:20

Elof :
Skrotningspremien är inget effektivt sätt att skapa Svenska jobb.
Vi har en enda svensk biltillverkare, Koenigsegg och de påverkas knappast av en premie. Saab & Volvo är muntinationella Amerikanska företag som har en liten del av produktionen i Sverige. Köp en Saab med motor, drivlina & bottenplatta från Opel eller en Volvo som är byggd i Belgien.
I Tyskland fungerar skrotningspremien, en Tysk som köper en ny bil köper ofta tyskt

O-)
Gäst
O-)
20 August, 2009 09:25

Att tyskar köper tyskt beror nog på att de tillverkar bättre bilar än svenskar. Dessutom är de fint i Tyskland att vara tysk, inget man skäms för.

Oven
Gäst
Oven
20 August, 2009 11:57

Tyskland och Frankrike har regeringar som genom aktiva åtgärder lyckas hålla arbetslösheten nere. Det har vi definitivt inte i Sverige, här är de inaktiva istället och då stiger arbetslösheten, det är detta OECD´s siffror visar .

Oven
Gäst
Oven
21 August, 2009 01:42

Endast den som aldrig gör något kan undgå att göra fel.
Fredrik Reinfeldt?

O-);
Gäst
O-);
21 August, 2009 08:44

@Oven: Dubblepost, nu gjorde du fel!

air
Gäst
air
21 August, 2009 09:46

Owen, du tycks helt glömma att sverige satsade mer än dubbelt så mycket som den procentsats EU rekomenderade sina medlemsländer. Vad jag menade med att inte göra som opositionen gapade o skrek om, är ju inte samma sak som att inte göra något….Däremot att göra rätt saker….

Apan
Gäst
Apan
21 August, 2009 12:38

Oven.

Ändå är Sveriges arbetslöshet lägre än EU:s snitt. Det är väl ändå godkänt?

LIGIZT
Gäst
LIGIZT
22 August, 2009 09:05

Kan bara hålla med Oven. Med detta regeringspack är vi snart mer amerikaniserade än USA själva ;-/ kolla bara på resten av EU. Ta mig tusan på tiden att vi tar EU ur Sverige.. Det är alla som på nåder fått den “statliga lönegarantin” som vill se ändring, det är de som skäms över Reinfeldts ordförandemandat som tillf EUchef..
Tror tusan våra frågor är mer religiösa än KDs förslag. Vi tillbedjer iaf INTE mammon iallafall :-P till ultrahöger KD

LIGIZT
Gäst
LIGIZT
22 August, 2009 09:13

Bara att anv google translate o skriva in “jag är svensk”
Från sve till tyska blir det ICH BIN AMERIKANER??
Det säger ALLT om dagens Sverige ;-((

Oven
Gäst
Oven
22 August, 2009 08:09

Nej det är det inte Apan, särskilt inte med tanke på de vallöften alliansen utlovade ang. arbetslösheten. Då bör den inte öka snabbare i Sverige än den gör i Tyskland och Frankrike.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
20 September, 2009 06:12

Elof, menar du verkligen på fullt allvar att efterfrågan på arbetskraft styrs av vilken regering vi har? Det förstår väl vem som helst att efterfrågan på arbetskraft styrs av efterfrågan på produkter och tjänster. Varje företagare är garanterat nöjd ju fler han kan erbjuda anställning. Fler anställda betyder ju att företagets produkter/tjänster är efterfrågade. Det önskar ALLA företagare kan jag garantera dig!

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
20 September, 2009 06:19

Elof, beträffande ROT avdrag så är det känt sedan tidigare, att byggsektorn är ett av de områden som först börjar “dra” i en förbättrad konjunktur. Låt oss inte göra om den katastrofala
satsning som socialdemokraterna gjorde på 70-talet då man satsade 100 miljarder skattekronor i en redan död varvsindustri. Vad det blev av det vet vi ju alla idag!