Gå direkt till Nyheten (Vara Konserthus lockar unga med gratisbiljetter)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vara Konserthus lockar unga med gratisbiljetter

Publicerad Friday, 21 August 2009, 06:41 av Redaktionen

Vara Konserthus erbjuder 50 gratisbiljetter till alla under 26 år som går på Stora eller Lilla klassiska konserterna i höst. Konceptet kallas K 26 och startar den 11 september med Göteborg Symfoniker.

Vara konserthus har bland annat som uppdrag att sprida musik till barn och unga och gör därför i höst en ungdomssatsning riktad mot den klassiska musiken. – Ungdomar är en prioriterad publik och för att locka dom till klassisk musik erbjuder vi nu gratisbiljetter Vi hoppas kunna ge dom en ny upplevelse som kan locka dom till framtida klassiska konserter på Konserthuset, berättar Kerstin Fondberg, Konserthuschef.

K 26 inleds den 11 september med Göteborg Symfoniker under ledning av chefdirigenten Gustavo Dudamel och med violinisten Sarah Chang. Dudamel växte upp under knappa förhållanden i Venezuela, men kom vid fem års ålder med i ett stort musikprojekt, El sistema. Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna och numera är han en väletablerad dirigent och hyllad världen över.

– Det är en fantastisk förmån för yngre att få se så unga – båda under trettio – och redan etablerade stjärnor som Gustavo Dudamel och Sarah Chang, säger Staffan Albinsson, producent, Vara Konserthus.

 Sarah Chang är född i USA av koreanska föräldrar och började spela violin vid fyra års ålder. Vid åtta års ålder provspelade hon för Zubin Mehta och Riccardo Muti, vilket genast ledde till spelningar med bl.a. New Yorkfilharmonikerna. Nu, vid 28 års ålder har hon redan spelat med världens främsta symfoniorkestrar. Det är andra besöket i Vara för Sarah Chang. Förra gången spelade hon Sjostakovitjs första fiolkonsert. Samma verk som hon dagarna därpå spelade in på skiva med Berliner Philharmoniker. På Vara Konserthus framför hon Mendelssohns fiolkonsert i e-moll.

– Mendelsshon är en de mest lättillgängliga och mest spelade fiolkonserterna. Kanske den allra vackraste – alla hjärtan smälter. Perfekt musik för den som söker sig till symfonikonserter för första gången, säger Staffan Albinsson, producent Vara Konserthus.

Därutöver framförs Ludvig van Beethoven Symfoni nr. 1 samt Carl Nielsens Symfoni nr. 4 – Det Uudslukkeliga.

– Pressmeddelande –