Gå direkt till Nyheten (Plusgubben om retorik och adelskap)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Plusgubben om retorik och adelskap

Publicerad Sunday, 23 August 2009, 08:17 av Redaktionen

plusgubben– Vem skulle blivit friherre i Lidköping i dag?, det är en fråga som signaturen Plusgubben – en känd lidköpingsbo – ställer sig i ett kåseri.
Marianne Samuelsson trampade i klaveret när hon på ett internt möte på länsstyrelsen på Gotland tyckte att man skulle strunta i entreprenören Max Hanssons byggen inom strandnära område.

Hon måste ju själv ha insett att hennes uttalande var provokativt och oförenligt med vår uppfattning om allas likhet inför lagen. Hon hävdade dock att klippet från bandspelaren var taget ur sitt sammanhang och illvilligt vinklat. Det har senare visat sig att bygget gjorts för 20 år sedan, innan den nya strandskyddslagen trädde ikraft.

Hennes grunduppfattning tycks dock vara att man skall vara rädd om entreprenörerna och i det hänseendet har hon kanske blandat samman länsstyrelsens uppdrag att utgöra besvärsmyndighet i lagärenden med uppdraget att utveckla länet.

Hade hon nu velat behålla sitt uppdrag som landshövning på Gotland så skulle hon omedelbart ha backat och sagt att ”detta var ett uttalande i stridens hetta” och att hon betraktade Max Hanssons utbyggnad som något passerat och preskriberat. Då hade hon sannolikt klarat sig. Men det gjorde hon inte.

Då kom Johan Staël von Holstein till hennes ”undsättning”. Han hävdade att entreprenörerna utgör en sådan drivkraft i samhället så att man måste se mellan fingrarna om de tillskansar sig någon extra förmån. Kanske i form av något som inte riktigt överensstämmer med strandskyddet.

Undsättningsförsöket utmynnar i en idé om att man rentav skulle kunna adla entreprenörerna för att uppmuntra företagarklimatet.

Låt oss fundera vidare. Kronprinsessan Viktoria är ju hertiginna och Daniel Westling blir hertig. Gyllenhammar borde väl ha blivit greve liksom Anders Wall och andra storfräsare. Skulle vi ha gjort Ingvar Kamprad till greve eller baron? Han borde nog bli greve han med. Greve von Kamprad af Aggunaryd?  IT-mogulen Jonas Birgersson skulle nog ha blivit baron innan bubblan sprack.

Hur är det då på det lokala planet? Nog borde väl t ex Helge Källsson minst ha blivit friherre? Sedan återstår ju bara det som brukar benämnas knapadel eller ”svennar”.

Jag tycker att det hela verkar befängt. Entreprenörer drivs nog av andra krafter än utsikter till adelskap. Von Holstein har upplysningsvis fått sin titel genom adoption. Därmed inte sagt att han skulle vara varken bättre eller sämre för det.

Avslutningsvis:

Överläkaren på röntgenavdelningen fick in greven för undersökning. Utan kläder såg han tämligen vanlig ut, vilket föranledde doktorn att fråga:

– Hur var det med den här lille farbror´n då?

Greven, som hade sin betjänt med, svarade:
– Jean, tala om för fotografen i vilket ärende vi vistas här.                                   

Med sensommarhälsning
Plusgubben

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Plusgubben
Gäst
Plusgubben
24 August, 2009 05:24

Ser vi utanför kommungränsen borde väl Gunnar Dafgård högadlats och troligen också Henry Jarlsson på Kinnarp. Men som sagst tidigare. Tanken är inte precis lysande. Det räcker nog med tillfresställelsen att ha åstadskommit något viktigt.

Putte P
Gäst
Putte P
25 August, 2009 12:45

Den nya adeln, det är politikerna: Roffa åt sig, hålla varandra om ryggen och ge sig själva och sina protegéer förmåner vi andra kan drömma om!