Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sjukvården är en tillväxtfaktor att räkna med)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sjukvården är en tillväxtfaktor att räkna med

Publicerad Monday, 24 August 2009, 13:17 av Redaktionen

ikondebatt– Vi kommer att öka resurserna för hälso- och sjukvård och det blir en tillväxtfaktor att räkna med, skriver två ledande moderater i regionen i en debattartikel.

Sjukvården är en tillväxtfaktor att räkna med

Framtidens arbeten finns inom Life Science! Den globala ekonomin omvandlas i allt snabbare takt, industriell tillverkning automatiseras och vi ändrar våra livsvanor för att minska vår miljöpåverkan. Vi kommer att lägga mer och mer resurser på att ta hand om oss själva och våra liv.

Life Science är ett samlingsnamn för allt ifrån hälsovård och friskvård till högteknologisk medicinteknik. Det är en bransch som växt kraftigt de senaste åren och förutspås växa ännu – och som alltid varit stark i Västsverige. Vi är övertygade om att många av framtidens arbeten kommer handla om att ta hand om andra människor och förbättra deras hälsa. Som en av de största vårdgivarna i Sverige måste Västra Götalandsregionen våga ta på sig ledartröjan i att utveckla den här sektorn. Det är grundtemat i moderaternas budgetförslag för 2010 i Västra Götalandsregionen.

Vården skall vara en plats för initiativ, engagemang och entreprenörskap. Vårdpersonalen är idérik och kreativ. Många har enastående lösningar på praktiska problem som de stöter på i det vardagliga arbetet. De hittar behov som medicinteknikbolagen har svårt att upptäcka. På nästan varje avdelning har man sina egna knep för att göra arbetet så smidigt som möjligt och minska besvären för patienterna. Idéer som kan komma fler till nytta.

Idag reser patienter mellan länder för att få vård och sjukvårdsföretag verkar internationellt. Med en entreprenörsanda kan det svenska medicinska kunnandet bli Västsveriges nästa stora exportindustri. Västra Götalandsregionen ska stärka hälso- och sjukvården som tillväxtfaktor genom att öppna upp för fler vårdgivare i alternativ drift, förbättra förutsättningarna för forskning och utveckling samt genom att bidra till att understödja och delta i utvecklingen av ett världsledande kluster.~

Vi skall också ge möjligheter för mindre företag att utvecklas inom Life Science, men utanför landstingets ”ordinarie” verksamhetsområde. Det handlar om allt från att skapa bra kunskapsmiljöer i hela regionen till att möjliggöra sådd- och groddfinansiering av nystartade bolag.

Västra Götalandsregionen skall ha några av världens främsta företag inom Life Science inom några år. Men vi skall också ha en bred bas av mindre aktörer som på olika sätt arbetar med hälsovård, friskvård och sjukvård och skapar såväl välmående som arbetstillfällen i vår region.

Johnny Magnusson (M) vice ordförande i Regionstyrelsen
Gruppledare för moderaterna i Västra Götalandsregionen

Gunilla Levén (M), oppositionsråd
Led i Regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
24 August, 2009 07:02

Fy tusan vad bra, då kan man starta en kemisk fabrik och göra sig en hacka och om arbetarna blir sjuka kan man göra sig en hacka till. Tjäna pengar på samma gubbe två ggr. Då gör det ju inget att de inte kan jobba om de blir sjuka, varför har ingen kommit på detta tidigare? (M)agnusson o co måste vara århundradets genier! (Ironi)

Tänkande August
Gäst
Tänkande August
24 August, 2009 07:07

Fantastiskt vilken tilltro ni moderater tillskriver den politiska nivån regionen, “det allmänna”, som motor för utveckling i vårdfrågor. Bra! Jag håller fullt med er. Utan gemensamt finansierad karftsamling och långsiktighet blir moderaters vanligtvis nyliberala dogmer enbart kotrsiktig retorik.

Nisse
Gäst
Nisse
24 August, 2009 09:12

Jag tror du missat hur Skaraborgshälsan skapades, Oven…