Gå direkt till Nyheten (Ny robot hittar stöldgods på nätet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny robot hittar stöldgods på nätet

Publicerad Wednesday, 26 August 2009, 15:43 av Björn Smitterberg

Nu kan du själv se efter om dina stulna prylar säljs på nätet. I dag lanseras sökroboten som ska rensa nätet från stöldgods. Tjänsten på Brottsportalen.se har EU-finansierats för att minska stölderna och försvåra häleri på nätet.

– På lite längre sikt kommer detta försvåra oerhört för dem som vill avyttra stöldgods, säger Magnus Pettersen, VD för Brottsportalen.
 
Nu startar en klappjakt på de som säljer stulna saker på nätet. Idag aktiverade Brottsportalen sin nya sökrobot för stöldgods åt sina nästan 5 000 medlemmar och de som gjort efterlysningar på sajten.

– Alla som drabbats av inbrott eller stöld kan från idag gå in på sajten och använda tjänsten för att passivt och enkelt få reda på om tjuvarna eller hälarna använder sig av nätet för att sälja stöldgodset, säger Magnus Pettersen, VD för Brottsportalen.se.

Uppemot 95 procent av alla stölder begås för att sälja sakerna vidare på den legala andrahandsmarknaden, visar forskning från Brottsförebyggande rådet. Och andrahandsmarknaden är idag i allt större utsträckning köp och säljsajter för begagnade föremål på Internet, en handel som omsätter flera hundra miljarder och är svår att överblicka.

– Tjuvarna vet att folk dagarna efter ett inbrott eller stöld sitter och kollar nätet själva. Men det blir ett heltidsjobb som ingen mäktar med och därför ganska riskfritt för tjuven att sälja sakerna t ex tre månader efter brottet när de “kallnat”, som vi har haft exempel av på sajten.

Roboten varnar dig om, när och var de stulna sakerna säljs via mail. Tillsammans med den nya lagen om köp i god tro är chanserna större än någonsin att få tillbaka stulna föremål. Säljaren kan inte längre gömma sig bakom “god tro-förvärv”, den rättmätige ägaren har alltid rätt till sin egendom. Med roboten och den nya lagen blir det också möjligt att få tillbaka gamla stulna föremål. Det går att lägga in en bevakning från äldre inbrott och stölder.

– Vi hade ett fall på sajten där varan kommit vidare i nästa led. Alltså en ärlig säljare som inte visste om att han köpt stöldgods, men nu tröttnat på varan och skulle sälja den vidare. Detta uppdagades nästan ett år efter själva inbrottet. Vi räknar med att fler sådana fall nu när den här funktionen gör det så lätt att bevaka, säger Magnus Pettersen.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
K.H
Gäst
K.H
27 August, 2009 08:08

bra initiativ om det fungerar i praktiken.

Baze
Gäst
Baze
28 August, 2009 12:56

Svårt att se att det skulle fylla en funktion som är umbär!