Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren:
Scott blandar och ger på Rörstrands Museum)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren:
Scott blandar och ger på Rörstrands Museum

Publicerad Friday, 28 August 2009, 06:48 av Redaktionen

rorstrlop_90828Paul Scott, konstnär från England med inriktning på dekoration av porslin, ställer ut sina alster på Rörstrands Museum från och med lördag.

rorstr1_90828

För ett antal år sedan blev han fascinerad av kopparplåtar som användes som underlag för illustrationer i böcker – och dekor av porslin omkring skiftet mellan 1700- och 1800-tal.

rorstr2_90828

Porslinsfabriken Spode vid Stroke-on-Trent i England gjorde sig känt genom denna teknik och med dekorer i blått och vitt och enligt tidens smak  med romantiska och pastorala motiv.

Detta kopierade Rörstrand i mitten av 1800-talet.

Paul Scott fick tillgång till Spodes kopparplåtar – men när han ville använda dessa för eget skapande, var det stopp.

Genom en svensk konstnärsbekant, Åsa Lindström, fick han reda på att Rörstrands kopparplåtar, 1000-tals, fanns bevarade i – Lidköping. Då för fyra år sedan var första besöket på Rörstrand och sedan har det rullat på fram till denna utställning.

Men givetvis har Paul Scott, som den konstnär han är, satt sitt eget avtryck i det hela- ofta efter att ha bearbetat motivet i photoshop- innan motivet kommer på pränt så att det kan anbringas på godset.

rorstr3_90828

Det blåvita porslinet med lantliga motiv fick en renässans mellan 1937 och 1946 i Rörstrands produktion, särskilt serien som i projektstadiet kallades Hjelmsäter, men som sedan döptes om till Vindsäter. Det är från denna motivserie  som Paul Scott utgått ifrån till stor del.

På ett respektlöst humoristiskt sätt, skulle man kunna säga, för här blandas nytt med gammalt, som till exempel när han sätter in vindkraftverk i idyllen – eller några Volvos. Paul Scott dristar sig till och att låta Barsebäck dyka upp i pastoralen.

Ibland nöjer han sig med att låta en detalj i originaldekoren bli en själständigt motiv.

rorstr4_90828

Det finns många varianter, ingångar och sätt att göra det på, och detta kan man alltså ta del av på Rörstrands Museum mellan 29 augusti till 31 oktober.

Under sin vistelse här i Sverige kommer Paul Scott att föreläsa på HDK i Göteborg och Formakademin i Lidköping samt den femte oktober på Rörstrands Museum.