Gå direkt till Nyheten (Debatt: Jämställdheten och makten)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Jämställdheten och makten

Publicerad Friday, 28 August 2009, 11:06 av Redaktionen

ikondebatt– Jämställdhet handlar om att fördela makt , skriver socialdemokraterna Carina Ohlsson och Monica Green i en debattartikel utarbetad tillsammans med Claes Borgström, talesman i jämställdhetsfrågor. 

Jämställdhet handlar om att fördela makt

Moderaterna Margareta Pålsson och Cecilia Widegren påstår att de också vill börja kämpa för jämställdhet (21/8). Vi välkomnar dem i detta viktiga arbete. Nu kan vi tillsammans se till att den moderatledda regeringen börjar bedriva en politik som främjar jämställdheten.

Först och främst måste vi få regeringen att skjuta till mer resurser till välfärden. Inget har så dramatiskt ökat kvinnors frihet som utbyggnaden av den offentliga sektorn. Genom en utbyggd förskola, rätt till utbildning och en hög kvalitet i äldreomsorgen så har kvinnorna själva kunnat styra sina liv. Vill Pålsson och Widegren därför vara med och slå vakt om välfärden eller försvarar ni regeringens politik med vårdnadsbidrag och skattesänkningar?

Ensamstående med barn är oftast kvinnor. De lider av högre arbetslöshet och högre ohälsotal. Regeringens sänkning av a-kassan och urholkning av sjukförsäkringen har därför slagit särskilt hårt mot ensamstående kvinnor. Vi undrar därför om Pålsson och Widegren också vill reparera samhällets trygghetssystem?

Andelen kvinnliga chefer i näringslivet är fortfarande mycket liten. Kvinnor har samtidigt lägre löner, fler ofrivilliga deltidsanställningar och tar störst ansvar för barn och familj. Kan därför Pålsson och Widegren tänka sig att stötta vårt förslag att lagstifta om rätt till heltid? Är ni även redo att diskutera en tredelning av föräldraförsäkringen så fler män tar ansvar för familjelivet? Kan ni också stödja vårt förslag om att minst 40 procent av vartdera könet ska vara representerat i de större bolagens styrelser?

För oss socialdemokrater handlar kampen för jämställdhet om att förändra samhället och att fördela makten. Det handlar om ekonomisk politik, jobbpolitik och en välfärdspolitik. Vi har förslag på alla områden. Nu är det upp till Pålsson och Widegren att också presentera en politik för jämställdhet.
Carina Ohlsson och Monica Green, S-kvinnor och riksdagsledamöter

Claes Borgström,  socialdemokraternas talesperson för jämställdhet

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Demokrat
Gäst
Demokrat
28 August, 2009 11:18

Men Monica och Carina, ni vet väl bättre än någon annan att det aldrig har, och aldrig kommer att ligga i moderaternas intresse att jobba för ökad jämställdhet. Pröva lyckan hos FP isåfall, de har iaf en historik de kan vara stolta över på jämställdhetsområdet, även om de nu sitter i den regeringen som raserar reformerna igen.

Pelle
Gäst
Pelle
28 August, 2009 12:59

Suck……..tvinga inte folk….Gå ut och fråga majoriten av familjerna så vill de själva avgöra hur de vill ta ut sin föräldra ledighet.
Tror ni det hjälper att “tvinga in” tjejer/kvinnor i styrelser, den diskussion som förs kommer automatiskt att får in fler. Sverige ligger väl inte sämre till än andra länder.
Låt folket och företagen själva bestämma, det är det viktigaste…man kan inte vända allt på kort tid.

Oven
Gäst
Oven
28 August, 2009 11:05

Den dag vi får även ekonomisk demokrati är detta problem ett minne blott. Vill ni verka för ekonomisk demokrati eller vill ni hellre fortsätta er socialborgerliga linje?

Mats
Gäst
Mats
29 August, 2009 10:05

Jag är inne på Pelles linje. Jämställdhet är att se till att varje person själv får bestämma vad han/hon vill göra. Om det sen är att jobba, vara hemma med barn eller sitta i en bolagsstyrelse kvittar. Det S-kvinnorna skriver om är inte jämställdhet utifrån individens egna önskemål utan bara utifrån deras egna ideal. Som om de skulle veta vad som är bäst för mig och min sambo.

Oven
Gäst
Oven
30 August, 2009 08:58

Det Mats skriver om är heller inte jämställdhet eftersom så många individer aldrig får en chans att uppnå egna önskemål p.g.a. vårt odemokratiska ekonomiska system.

dap
Gäst
dap
11 September, 2009 09:49

Oven:
Vad är ekonomisk demokrati?