Gå direkt till Nyheten (Höstvandring kring Törnsäter)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 maj 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Höstvandring kring Törnsäter

Publicerad Sunday, 30 August 2009, 17:15 av Redaktionen

toernsaterskolan_privatPå lördag sker hembygdsföreningens höstvandring och föreningen hoppas på att många söker sig upp till Kinnekulle dag. Varje år sker ett antal vandringar genom hembygdsföreningen försorg, detta år har det blivit östra sidan av Kinnekulle som fått uppmärksamheten.

I maj månad skedde den första vandring som startade från Gössäters festplats, mot Skagen och besök på Thorsbergs Stenhuggeri.

Dessa vandringar som sker i bygden ger deltagarna möjlighet att komma till miljöer som inte alltid är tillgängliga för gemene man. Helt klart är det också att vandringarna stärker bygdegemenskapen. Människor får mötas under enkla förhållanden, hemvändare, nyinflyttade, bofasta och andra som deltagare träffas för att alla har ett gemensamt intresse och detta är hembygden.

Dessa vandringar har blivit en bestående aktivitet hos föreningen varje år, de som inte hinner eller har möjlighet kan läsa om dem på föreningens hemsida.

Ledare för denna vandring är Christer Johansson och Ingemar Green, de är aktiva i hembygdsföreningen. Innan vandringen har Christer Johansson och Ingemar Green planerat vandringen i detalj. De människor som bor i byggnaderna som skall besökas har informerats om att vandringen. Förhoppningsvis kommer fastighetsägarna att berätta om sin hus och annat från platsen.

toernsaterskolan_privat

Törnsäters gamla skola

Lördagens vandring startar vid Österplana kyrkas parkeringsplats och fortsätter nedför landsvägen, avviker mot Törnsäter, tillbaka upp på kleven. Vid Solhem görs avbrott för kaffe med dopp och därefter går vandringen tillbaka till mot Österplana kyrka. Den planerade uppskattas vara mellan 2,5 och 3 kilometer, och kommer att ske på promenadvänliga vägar vilket kan locka flera deltagare.

Utmed vandring kommer flera gårdar att passeras och varje gård har sin historia och sina anekdoter. Den första anhalten blir Sörgården 1:4, där finns den gamla småskolan på tomten. I den gamla småskolan bedrevs undervisning under slutet av 1800-talet under tiden den nya skolan byggdes i Österplana.

Som alltid har det planerats in vackert väder, men det är ju inte alltid vädergudarna är med. Annars blir det som det sägs i ramsan ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”.

Hembygdsföreningen hälsar all som vill vara med välkomna till en vandring i din hembygd.

– Foto: Freddie Wendin Text Lena Brodin –